CHP "Vatandaşa vergiyi koy ki, beşli çeteler yaşasın"

CHP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından, yapılan zamlar eleştirilerek; "Kaşıkla verdiniz, kepçeyle geri aldınız! Yazıklar olsun!" diye belirtildi.

870

CHP Çanakkale İl Başkanlığı, pazartesiden itibaren yapılan zamların ardından Ak Parti iktidarına ateş püskürttü. Zamlara ilişkin yapılan açıklamada; "Bu sabah gözümüzü, `Vatandaşa Vergiyi Koy ki, Beşli Çeteler Yaşasın` kararlarıyla açtık" ifadelerine yer verildi.

"İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın"
Türkiye`de pazartesiden itibaren akaryakıttan, unlu mamullerine değin yapılan zamların ardından CHP Çanakkale İl Başkanlığı açıklamalarda bulundu. Memurun maaşı daha hesabına yatmadan iç edildiği ifade edilen açıklamada; "Şeyh Edebali`nin yüzlerce yıl önce, Osman Gazi`ye verdiği "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" öğüdü, Osmanlı`dan bugüne kadar gelmiştir. Daha Batı uygarlığı ortada yokken, Avrupa`da devlet geleneği bile doğru dürüst başlamamışken, bu topraklarda devlet yönetenlerin şiarı "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" olmuştur. Ta ki AKP iktidarına kadar. Bu sabah gözümüzü, "Vatandaşa Vergiyi Koy ki, Beşli Çeteler Yaşasın" kararlarıyla açtık. İki gün önce memura yaptıkları zamla övünenler, memurun maaşı daha hesabına yatmadan zammını da maaşını da iç etmeye başladı. KDV`den tutun da, noter ücretlerine, pasaport, vize, telefon kayıt harçlarına kadar zam yağmuruyla uyandık" sözleri kullanıldı.

"Kaşıkla verdiniz, kepçeyle geri aldınız"
Konut piyasasına değinen İl Başkanlığı; "Pes! diyoruz ya! Pes! İsyan ediyoruz! Yazıktır, günahtır; ülkemizin insanına niye zulmediyorsunuz?! Memur maaş zammının üstünden daha iki gün geçmeden, memur Temmuz maaşını almadan zammı geri aldınız. Kaşıkla verdiniz, kepçeyle geri aldınız! Yazıklar olsun! Madem bu kadar güçlüsünüz, yüreğiniz yetiyorsa servet vergisi getirseydiniz. Onlarca evi olana vergi getirseydiniz de konut piyasası bir nefes alsaydı!" diye belirtti.

"Pasaportumuz tüm dünyada sayenizde değersizleşti"
Yurtdışında Türk pasaportunun değersizleştirildiğine vurgu yapılan açıklamada; "KDV nedir? Her insanın kullanmak zorunda olduğu temel ihtiyaç maddelerindeki vergidir. Bu vergi tamamen kaldırılması gerekirken, siz daha da artırdınız! Böyle bir vicdansızlığı bu topraklar sizden önce görmedi. Pasaportumuz tüm dünyada sayenizde değersizleştirilirken, siz hala neyin vergisini almaya çalışıyorsunuz. Ülkemizde insanların tatil yapmalarını imkansız hale getirdiğiniz yetmiyormuş gibi vize veren ülkelere gitmeyi de zorlaştırmaya devam ediyorsunuz" sözlerine yer verildi.

"Bir telefon da devlete"
Yurtdışından gelen telefonların kayıt ücretlerinin artmasına ilişkin eleştiride bulunularak; "Yurt dışından gelen telefonun kayıt ücreti, 2022 sonuna kadar 2.000 liraydı. Daha Ocak ayında 6.000 liraya çıkardılar. Sonra bir sabah kalktığımızda 20.000`e çıkarıldığını öğrendik. Gençler, yurtdışından telefon alıp geliyor. Neden? Neden gençlerimiz bütün dünyada yaşıtlarının elinde olan telefonu kendi ülkelerinden alamıyor da yurt dışından alıyor? Çünkü bir telefon alırken zaten bir telefon parası kadar vergi ödüyorlar! Bizim gençlerimiz, kendilerine bir telefonu zar zor alırken; bir telefon da devlete alacak durumda mı? Ne sağladınız bu gençlere ki neyin karşılığını alıyorsunuz? Gençlere dünya standardında bir eğitim mi verdiniz, istihdam mı yarattınız, yaratıcılıklarını besleyecek bir ülke mi sundunuz da karşılığında gençleri vergiye harca boğuyorsunuz? Bu ülkenin üniversite okumuş gençleri, mühendisleri, yıllarca atanamayan öğretmenleri sizin yüzünüzden kuryelik, kasiyerlik yaparak hayatta kalmaya çalışıyor. Bir ev sahibi olmaları, yuva kurmaları, hatta insanca koşullarda bir evde kirada oturmaları bile artık hayal olmuş durumda. Kendi ülkelerinde alamadıkları telefonu yurt dışından getirtiyorlar, ona da göz dikmeye utanmadınız mı? Hani gençler telefon, bilgisayar alırken vergi muafiyeti sağlayacaktınız? Ne oldu? Seçim beyannamesine yazmıştınız. Seçim geçti unutuldu öyle mi? Gençlerden kayıt harcı diye bir telefon parası kadar haraç al, sonra git onu parasını KKM`ye yatırmış Dolar zenginine ver! Ayıptır! Yazıktır! Günahtır!" denildi.

"Devlete kaynak gerekiyorsa israfınıza son verin!"
Devletin vatandaşlardan aldığı vergilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan İl Başkanlığı; "Peki bu kadar vergi nereye gidiyor? Bizim bildiğimiz, devlet vergi toplar, onunla yol yapar, köprü yapar... O da yok! Yolun parasını vatandaş veriyor, köprünün parasını vatandaş veriyor! Siz bu vergileri ne yapıyorsunuz? Dün gece gelen bu zamlar, tek cümleyle vatandaşa zulümdür. Başka açıklaması yoktur. Bu karardan derhal ve acilen geri dönülmelidir. Hiçbir vatandaşımızın sizin savruk politikalarınızın yükünü taşıyacak hali yok, bunu aklınıza sokun! Ve derhal zamları geri çekin. Temel ihtiyaçlarda KDV`yi kaldırın, eğer devlete kaynak gerekiyorsa da kendi israfınıza son verin!" sözlerini kullandı.
(Duygu Yılmaz)

Paylaş