havadurum

CHP Milletvekili Öz; "Çiftçiler TARSİM'den yararlanamıyor"

809

 CHP Çanakkale Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Bülent Öz, Tarım sektöründeki üreticimizin oluşabilecek zararlarının teminat altına alarak, riskin azaltılması ve koruyucu tarım politikası oluşturulması amacıyla çıkarılan 14.06.2005 tarihli 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunun (TARSİM)’deki eksiklere de dikkat çekerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA’ya yazılı cevaplandırması için soru önergesi verdi. 12 yıldır faaliyet gösteren TARSİM kapsamında yıllara göre artan oranda poliçe olmasına rağmen ne yazık ki çiftçilerin yeteri kadar TARSİM’den faydalanamadıklarını belirtti.

  
“Üreticilerin kaybı karşılanmıyor”
Çanakkale’de sıklıkla görülen sağanak yağış ve dolu yağışı sebebiyle ekili tarlaların bozularak büyük zararlar oluşturduğunu ve üreticinin büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Öz; “Ancak TARSİM kapsamı ve eksiklikleri nedeniyle, büyük ölçüde üreticilerimizin kaybını karşılayamadığı görülmüştür” dedi.  Tarımsal sigortalama, sisteme dahil olmayan üreticiye özendirici olmalıdır. 
 
“Çanakkale’de kaç kez doğal afet testi yapıldı?”
Dolu ve yağmur yağışı sonrası eksperlerin çıkardıkları zorlukları gören çiftçilerin özellikle hasar tespitinde yaşanan sıkıntılar ve hasar ödemelerinin zamanında ve tam olarak yapılmayışından dolayı mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiklerini belirten Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya yanıtlaması istemi ile; 2006 yılından itibaren Çanakkale ilimizde yıllara göre kaç adet Tarım Sigorta Poliçesi düzenlenmiştir? Çanakkale ilimizde hangi kapsamlarda, 2006 yılından itibaren Tarım Sigortası kapsamında kaç kez doğal afet tespiti yapılmıştır? Çanakkale’mizde 2006 yılından itibaren Tarım Sigortası kapsamında kaç çiftçimize ne kadar hasar tazminatı ödenmiştir? Ödenen hasar tazminatlarında ne kadar Devlet prim desteği sağlanmıştır…? Şeklinde sorular yöneltti. 
(Atilla Akın)
Paylaş