CHP`li vekillerden kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ortak imzaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, “Tüketicilerden elektrik kullanım bedelinin aslı, elektrik tüketim vergisi ve KDV’si dışında hiçbir suretle kesinti ve bedel altında ekstra bir ücretin alınmaması” için Kanun Teklifi sundular.

638
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, çeşitli adlar altında elektrik faturalarına yansıtılan bedellerin kaldırılması amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklini gerekçesiyle birlikte TBMM`ye verdiler. Vatandaşlardan alınan ücretleri TBMM`ye taşıyan CHP`li vekiller, “4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununa ve 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanuna dayanılarak evlerde ve iş yerlerinde kullanılan elektrik kullanım bedelleri üzerinden değişik kalemler adı altında olmak üzere haksız ücretler ve bedeller alınmaktadır. Sıra dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, perakende hizmet satış bedeli, kayıp kaçak bedeli ve iletim sistemleri bedeli, Enerji Fonu kesintisi, TRT payı adı altında toplanan bu bedeller elektrik faturalarını şişirirken, tüketicinin cebinden daha çok para çıkmasına yol açmaktadır. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi ile tüketicilerin daha kaliteli ve daha ucuz hizmet alacağı öngörüsüne rağmen, uygulamada bunun etkilerinin görülmediği ve tüketiciye herhangi bir iyileşmenin yansımadığı görünmektedir. Diğer taraftan, özelleştirme ile kayıp ve kaçakların daha da azaltılacağı ifade edilmesine karşın uygulamada bunun tam tersi olmakta ve kayıp ve kaçağın faturası tükettiği elektriğin ücretini ödeyen dürüst vatandaşa fatura edilmektedir. Öte yandan, ‘TRT Payı’ adı altında elektrik kullanımı ile ilgisi olmayan haksız bir bedelin de tüketicilerden alındığı görülmektedir. TRT`nin devlet televizyonu olmasından dolayı halkı eğitici, kültür düzeyini yükseltici programlar yapma sorumluluğu nedeniyle yapıldığı söylenen bu kesintiler, AKP’yi öven ve muhalefet partilerine yer vermeyen bir yayın anlayışı olarak halkımıza geri dönmektedir. Bu kanun teklifi ile tüketicilerden elektrik kullanım bedelinin aslı, elektrik tüketim vergisi ve KDV’si dışında hiçbir suretle kesinti ve bedel adı altında ekstra bir ücret alınmaması öngörülmektedir” dediler.
 
Kanun teklifi
Çeşitli adlar altında elektrik faturalarına yansıtılan bedellerin kaldırılması amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifinde ise şu ifadeler yer aldı: “MADDE 1- 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar” ibaresi ile 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. ile bu kuruluşların dışında kanunla elektrik üretimi ile iletimi tesisleri kurmaya ve işletmeye, dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer kurum, kuruluş ve işletmelerin” ibaresi madde metinlerinden çıkarılmış; 2 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 2- 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. MADDE 3- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. “EK MADDE 1- Dağıtım şirketleri elektrik kullanım bedeli dışında tüketicilerden dağıtım bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmet bedeli, perakende hizmet satış bedeli, kayıp kaçak bedeli, iletim sistemleri bedeli ve benzeri adlar altında herhangi bir ücret tahsil edemezler.” MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.”
Paylaş