havadurum

CHP’li Mutluay, “Çanakkale halkı da biz de seçeneksiz değiliz”

Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayı, “Şunu herkes bilmelidir ki; hiç kimse seçeneksiz değildir. Çanakkale halkı da seçeneksiz değil, bizde değiliz!” dedi.

1453

CHP Genel Merkezi tarafından Çanakkale'de Belediye Başkan adayı olarak önceki dönem CHP milletvekili Muharrem Erkek'in belirlenmesine tepkiler devam ediyor. CHP’nin Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayı İrfan Mutluay konuyla ilgili açıklamada bulunarak, “Partilerinin tek adamlıktan kurtulması gerekiyor. Sadece CHP için geçerli değil, tüm partiler için geçerlidir. Türkiye’de herkes demokrasi mücadelesi verilmek zorundadır” dedi.

“Ön seçim talebiyle Ankara’ya yürüdük”

Mutluay, 21 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen CHP MYK ve PM toplantısında Çanakkale Belediye Başkan adaylığının Ön Seçim Yöntemi ile belirlenmesi beklenirken Atama Yöntemi ile belirlenmesinin ardından “ön seçim” talebiyle Ankara’ya yürüdüklerini hatırlattı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin ve Gökhan Zeybek gerçekleştirdikleri görüşme için ise Mutluay, “Görüşmede Gökhan Zeybek ön seçim talebimizin bir sonraki ilk MYK da ele alınacağını tarafımıza bildirdi. Bizler de bu nedenle ilk MYK kararını beklemekteyiz. Ancak 4 Ocak 2024 tarihinde yapılan MYK’da Can Atalay’ın haksız tutukluluğu gündeme alınmış başka bir görüşme yapılmadığı bilgisi verilmiştir” dedi.

“Hazır olan çekilme dilekçelerini henüz işleme”

21 Aralık tarihinde CHP PM toplantısından atama ile belediye başkan adayının belirlenmesi üzerine kendisiyle birlikte hareket eden ve meclis aday adaylığı başvurusunda bulunan partililerin başvurularını geri çekme kararı aldıklarını ifade eden CHP’li Mutluay, “Ancak konunun yeniden MYK da ele alınacağı sözü üzerine MYK kararını beklemeye başladılar ve hazır olan çekilme dilekçelerini henüz işleme koymadılar” sözlerine yer verdi.

“Temsil etme ve edilme hakkı engellenmemeli”

Mutluay’ın ardından konuyla ilgili açıklamada bulunan Av. Yeliz Boyraz Sevencan, “28 Kasım 2023 tarihinde CHP Çanakkale Belediye Başkan Aday Adayımız İrfan Mutluay ile birlikte hareket etmek üzere Belediye Meclis Üyeliğine ve İl Genel Meclis Üyeliğine Aday adayı olarak başvurumuz ile yola çıktık. Ancak 21 Aralık tarihinde CHP Genel Merkezi’nde Parti Meclis Toplantısında alınan karar ile önceki dönem Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’ in Çanakkale Belediye Başkan Adayı olarak gösterildiği açıklandı. Gerçek ileri demokrasilerde hayatın her alanında eşitlik esas olup, seçme ve seçilme hakkı da kişiye sıkı sıkıya bağlı siyasal bir hak olup, temsil etme ve edilme hakkı engellenmemelidir” ifadelerine yer verdi.

“Ön seçim talebimiz geri çekilmezse adaylık başvurumuzu geri çekeceğiz”

CHP Parti Meclisi’nden gelecek olan yeni kararı beklediklerini dile getiren CHP’li Sevencan, “Aday adaylık sürecinde ön seçim talebimiz dikkate alınmadığı gibi CHP Merkez İlçe üzerinden Genel Merkeze iletilmesi için sunduğumuz dilekçelerimize de maalesef cevap alabilmiş değiliz. İrfan Mutluay’ın ön seçim ile Belediye Başkan Adaylık sürecine ilişkin Parti Meclisinden yeniden değerlendirmeye ilişkin de bir karar belirleme sürecindeyiz. Çünkü ön seçim aynı zamanda 4 bin 500 üyemizin seçme ve seçilme hakkına saygı duyulma hakkı anlamına gelmektedir. MYK ve PM de ön seçim ile ilgili talebimizin yerine getirilmemesi halinde biz Meclis Aday Adayları olarak daha önceden vermiş olduğumuz kararımızın arkasında durarak başvuru dosyalarımızı geri çekeceğiz” diye ifade etti.

“Türkiye’de herkes demokrasi mücadelesi verilmek zorundadır”

Mutluay düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mutluay, “Bizler Cumhuriyet Halk Partisi üyesiyiz. Partimiz içinde bu mücadeleyi sürdürmek istiyoruz. Partimiz içinde bireysel olarak verdiğimiz bir mücadele değil. Bu parti içi demokrasi mücadelesidir. Yalnızca CHP özelinde bir mücadele de değil. Türkiye’de Siyasi Partiler yasası tek adamcı ve merkeziyetçi bir anlayışla yürütülmektedir. Partilerinin tek adamlıktan kurtulması gerekiyor. Sadece CHP için geçerli değil, tüm partiler için geçerlidir. Türkiye’de herkes demokrasi mücadelesi verilmek zorundadır” sözlerine yer verdi.

“Demokrasi mücadelemizi vermeye devam edeceğiz”

CHP’li Mutluay demokrasi mücadelesine devam edeceklerini kaydederek şu sözlere yer verdi, “Bu ülkede demokrasi isteniyorsa, demokrasi bize tepeden inme bahşedilmeyecek. Sizin evinizde, iş yerinde, okulunuzda demokrasi yoksa kentin sokaklarında, partilerde yoksa bu ülkede kimse demokrasi beklemesin. Demokrasi mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Bunun sonucunda başarılı olur ya da olamayız. Bunu hep birlikte göreceğiz. Ama şunu herkes bilmelidir ki; hiç kimse seçeneksiz değildir. Çanakkale halkı da seçeneksiz değil, bizde değiliz!"

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş