CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yazılı olarak cevaplaması için TBMM’ne soru önergesinde bulundu. Önergede Ceylan Türkiye’nin ulusal savunma sanayi şirketlerinde yaşandığı iddia edilen cemaat örgütlenmelerini isim isim sordu ve Arap uyruklu yabancıların istihdamını gündeme getirdi.
CHP’li Ceylan, çok sayıda tecrübeli mühendisin cemaat baskısı ve mobbingle işten ayrılarak yurt dışına çıktığı yönünde bilgiler aldıklarını kaydederken, liyakatsiz cemaat müritleri ile çok sayıda Arap uyruklu yabancının savunma sanayi şirketlerinde işe alındığı iddiaları hakkında Bakan’dan bilgi istedi.
CHP Çanakkale Milletvekili Ceylan, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Gün geçmiyor ki ya TSK ya da Savunma Sanayi Başkanlığı faaliyet alanındaki şirketlerle ilgili çeşitli iddialar kamuoyunun gündemine gelmesin. Türk halkının gurur duyduğu savunma sanayi kuruluşlarımızın son dönemde iyi eğitimli gençlerimizin ülkemizden ayrılmak durumunda kalmaları ve görece demokrasisi gelişmiş, temel insan hak ve özgürlüklerinin yasal ve anayasal olarak güvence altında olduğu Avrupa ülkelerine gitmeleriyle gündeme gelmesi kaygı vericidir” ifadelerini kullandı.
Ceylan, önergede ülke açısından Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının Bağlı Ortaklıklarından ve Savunma Sanayi Başkanlığının Bağlı Ortaklıkları ve iştiraklerinden oluşan güçlü bir üretim ve ARGE ayağından bahsedilebileceğini ifade ederken, bunlardan bazılarını; Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Roket Sanayi ve Tic. A.Ş., Hava Elektronik Sanayi ve Tic. A.Ş., İşbir Elektrik Sanayi A.Ş., Aspilsan Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Savunma Sanayi Teknolojileri A.Ş., Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş., Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A.Ş olarak sıralayarak, “Son 10 yıl içerisinde bu şirketlerde göreve başlayan mühendis ve diğer teknik personellerden kaçı istifa ya da başka bir nedenle işinden ayrılmıştır? Bunlardan kaçı savunma sanayi alanında faaliyet yürüten yerli şirketlerde işbaşı yapmış kaçı yurtdışına gitmeyi tercih etmiştir?” diye sordu.
Ceylan, TSK Güçlendirme Vakfı ile Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bağlı şirketlerinde görev yapan teknik personelin işten ayrılma sebepleri hakkında bilgi isterken, “Uzman personel ekonomik nedenlerle mi yoksa bazı basın organlarında iddia edildiği gibi Gaye ve Erkam Vakfı benzeri vakıfların üstünden tarikat-cemaat yapılanması ile söz konusu şirketlerin genel müdürlük gibi üst düzey makamlarına bazı tarikat mensupları atandığından ve atamalarda liyakat değil cemaate sadakat esas alındığından mı ayrılmaktadırlar?” diye sordu. Özgür Ceylan, söz konusu makamlara atanan tarikat cemaat bağlantılı üst düzey yöneticilerinin personele mobbing uyguladığı için mi ayrılmaların gerçekleşip gerçekleşmediği hakkında bilgi isterken, “Bu şirketlerde bir tasfiye mi vardır? Ya da tarikatlar arası bir çatışmanın sonucu mu durumun böylesine bir hal almasına vesile olmuştur?” diye sordu.
CHP’li Ceylan önergede ulusal savunma sanayindeki cemaat örgütlenmesi hakkında bilgi isterken, isim isim kadroları sordu. İşte o sorular:
CHP Çanakkale Milletvekili Ceylan, önergede TUSAŞ ve iştiraklerinde kaç tane yabancı uyruklu kişi çalıştığı hakkında bilgi isterken, “Lina Abbas ve Bassam adındaki şahıslar bu çalışanlardan mıdırlar? Hangi üstün özelliklerinden dolayı TEI’de çalışıyorlar? Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ile Savunma Sanayi Başkanlığının Bağlı Ortaklıkları ve iştiraklerinde görev yapan yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? Uyruklarına göre dağılımları nedir ve aldıkları ücretler kaç Türk lirası ya da dolardır?” diye sordu.
CHP’li Özgür Ceylan, önergesinde Gaye Vakfı’nın TUSAŞ örgütlenmesi hakkında da bilgi isterken yine isim isim kadrolar hakkında bilgi istedi. İşte Ceylan’ın soru önergesinde sorduğu isimler;