havadurum

CHP İl Kadın Kolları "Özgecan, kadın mücadelesinin bayrağıdır"

518

 CHP İl Başkanlığı Kadın Kolları üyeleri 5 yıl önce Tarsus’ta cinsel istismara karşı direnen ve katledilerek, aynı kaderi yaşayan tüm kadınların simgesi haline gelen Özgecan Arslan için basın toplantısı yaptılar. CHP kadın Kolları Yönetim Kurulu ve üyelerinin katıldığı toplantıya, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan’da katıldı. İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Erol tarafından yapılan açıklamada, Özgecan cinayetinin ardından geçen 4 yılda bin beş yüz kadının daha cinayete kurban gittiği belirtildi. Cinayetlere önlem alınmayarak kızların evlere hapsedilmek istendiği belirtilen açıklamada; Özgecan cinayeti  temsiliyetinde  kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için öncelikle laik ve demokratik eğitim şarttır” denildi. Açıklamanın ardından konuşan İl Başkanı Güneşhan ise; “Maalesef AKP’nin 16 yıllık tek adam iktidarında en çok zararı kadınlarımız, kız çocuklarımız çekmiştir” ifadelerini kullandı.  Kadın Kolları Başkanı Erol açıklamasında; “Bugün Özgecan’ın, gencecik bir fidanın şiddet söylemleri ile cesaret bulan canilerce katledilmesinin ardından toprağa verilmesinin yıldönümü..  Kimdi Özgecan ?  Nasıl Katledilmişti?  Bundan 4 yıl önce okulundan çıkıp evine gitmek üzere bindiği minibüs şoförü tarafından cinsel tacize uğramış ve direndiği için öldürülüp üstelik canlı canlı yakılmış bir can Özgecan..!” dedi.

 
“Kadın cinayetlerini cesaretlendiren söylemler var”
Kadın cinayetlerini cesaretlendiren söylemlerin olduğunu ifade eden Erol; “Son yıllarda ülkemizde gitgide cesaret bulan, rahatlıkla ve bir hakmış gibi gerçekleştirilen kadın cinayetlerinin görünürde elbette bir faili var. Ama bu faillerin arkasında onları cesaretlendiren, yüreklendiren, söylemleri ile adeta teşvik eden sorumlular da var.  Bu cinayetlerin sorumluları adeta davetiye çıkartırcasına konuşmakta, cani ruhlu katillere bir nevi hami olmaktalar.  Peki nedir bu sorumluların söylemleri?  Kadına seçme ve seçilme hakkının pek çok Avrupa ülkesinden çok önce verilmesi ile övünürken, son 16 yılda devlet sorumluluğu ile tanışması gereken kişilerin söylemlerini bir kez daha hatırlayalım isterseniz..  Bu devlet sorumluları TV’lere çıkıp; ‘Kadın/erkek eşit olmaz’ demiştir.  ‘Kadın yüksek sesle gülmez, kahkaha atması uygun değildir’ demiştir.  ‘Kadının görevinin evde oturup, eşine ve çocuklarına hizmet etmesi gerektiğini’ söylemişlerdir.  Katledilen gencecik kızlarımızın, kadınlarımızın ardından alay edercesine ‘kızını dövmeyen dizini döver’ diyerek sözde nasihatler vermişlerdir.  Elbirliği ile kadın cinayetlerinin tetikçiliğine soyunmuşlardır” dedi.
 
“Sadece Ocak ayında 43 kadın öldürüldü”
Aradan geçen 4 yılda binbeşyüz kadının cinayete kurban gittiğini belirten Erol; “Verilen sözleri, atılan nutukları, klişelere kuvvet demeçleri ‘güçlü bir samimiyetsizlik rüzgârı’ önünde çöpe savruldu elbette. Aradan geçen 4 yılda binbeşyüze yakın kadın hayatını kaybetti benzeri cinayetlerde. Sadece Ocak 2019’da 43 kadın öldürüldü erkekler tarafından... Okulundan çıkıp evine giderken katledilen Özgecan’ın ardından pek çok anne –baba ‘kızımı okula nasıl göndereceğim?’ Endişesini yaşarken; bu endişeye getirilen en kestirme çözüm ise eğitim sistemini 4+4+4 şeklinde bir ucubeye dönüştürerek, kız çocuklarının ilk dört yıldan sonra okuma isteklerini; artan şiddeti özendirip, hatta bu şiddeti kullanarak evlere kapatılarak köreltilmesi oldu” dedi.  
 
“Cinayetlerin önlenebilmesi laik eğitimle mümkün”
Cinayetlerin önlenmesinde laik ve demokratik eğitimin şart olduğunu ifade eden Erol; “Özgecan cinayeti temsiliyetinde kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için öncelikle ve öncelikle laik ve demokratik eğitim şarttır.  Önümüz 8 Mart... Birkaç hafta içinde ne nutuklar dinleyeceğiz, ne pembe tablolar çizilecek göreceğiz. Oysa ki kadınlar neredeyse sistematik olarak şiddete uğruyor ve failler yaygın kanının aksine bireysel değil, bir örgüt gibi hareket ediyor desek yeridir. Özgecan gencecik yaşında, olanca masumiyeti ile direnerek öldü. Kendisine yönelik insanlık dışı cinsel saldırıya canı pahasına direndi.  Şimdi Özgecan kader ortağı olan kendi yaşıtı kardeşlerinin, ablalarının, teyzesi yaşındaki kadınların mücadelesinin bayrağıdır.  Bizler, sadece kadın oldukları ve erkek şiddetine direndikleri için katledilen tüm Özgecan’ların mücadelesinin takipçileri olacağız. Unutmadık, unutturmayacağız..!!!” dedi.
 
“En çok zararı kadınlarımız gördü”
Açıklamanın ardından, düşüncelerini paylaşan İl Başkanı Güneşhan; “Maalesef AKP’nin 16 yıllık tek adam iktidarında en çok zararı kadınlarımız, kız çocuklarımız çekmiştir. Özgecan Arslan bir semboldür. Bu dönem içerisinde binlerce kadın katledilmiştir, tacize uğramıştır, gencecik çocuklarımız cinsel tacize uğramıştır. AKP iktidarının anlayışı, kadınlarımızı evlerine hapsetmek, dışarıyla bağlarını koparmak olmuştur” dedi.     (Eren Aşnaz)
Paylaş