havadurum

CHP Emek Bürosu, 'pandemide hak gasplarını' raporladı

845
CHP Çanakkale İl Emek Bürosu olarak Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği sorunlar ve işçilerin yaşadığı hak gasplarına dair açıklama yaptı. Açıklamada, Covid-19 sürecinde kentte salgından etkilenen kamu emekçilerinden, maaş ve tazminatlarının ödenmemesi dolayısıyla kendilerini madene kilitleyen maden işçilerine, Dardanel Önentaş Fabrikası`nda vahşi kapitalizmin en barbar uygulamalarından kapalı devre çalışma garabetiyle hayatları hiçe sayılan emekçilerden, etnik kimlikleri dolayısıyla yine adı anılan fabrikada işe alım konusunda etnik ayrımcılığa maruz kalan kentin asli unsurlarından roman vatandaşlara... kadar bir çok sorunun sıcak gündem olarak durduğu ifade edildi. Covid salgınına karşı savaş veren sağlık çalışanlarının tüm taleplerinin kabul edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Tüm itibarsızlaştırma çabalarına karşın bir meslek örgütü olmanın onuruna yakışır bir tutum alan TTB`ye bir kez daha teşekkür ediyor ve dayanışma içerisinde olduğumuzu yineliyoruz" denildi.
 
"Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin yeni iş olanağını ortadan kaldırmakta"
Kamı çalışanlarına dair kısa çalışma ödeneği ile personel çalıştırma ve ücretsiz izne çıkarma hakkı ile ücretsiz izne çıkarılan personellerin sayısının gün geçtikçe arttığı ve enflasyon oranlarında yaratılan illüzyonun bir benzeri işsizlik rakamlarında yaratıldığı belirtilen açıklamada; "Çünkü kısa çalışma ödeneği ile çalıştırılanlar ve ücretsiz izne çıkarılan emekçiler işsiz sayılmamaktadır. Cumhurbaşkanlığınca açıklanan müjde paketleriyle tüm ekonomiyi sermayenin bu süreci hasarsız atlatması için seferber edip emekçilere kolonya ve dua önerenler, işçi düşmanı bu tutumlarını Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri ile patronların işçileri ücretsiz izne çıkarılabilmesine ve kısa çalışma ödeneği ile işçi çalıştırılmasına olanak veren süreleri devamlı olarak uzatarak perçinlemektedir. Kısa çalışma ödeneği ile çalıştırılan, ücretsiz izne çıkarılan işçilerin yaşadığı gelir kaybı, işten çıkarma yasağı ve kıdem tazminatı hakkının ortadan kalkmaması düşüncesi ile yeni iş arama imkanını da ortadan kaldırmaktadır. Emekçiler biriken borç yükünün altında ezilmektedirler. Çanakkale İl Emek Bürosu emekçilerin kısa çalışma ödeneği ile çalıştırmasına ve ücretsiz izne çıkarılmasına imkan veren emek düşmanı politikalara karşı verilecek mücadelenin bir parçası olduğunu deklare etmektedir" denildi. 
 
"Fevzipaşalı vatandaşların yüzde 96`sının geliri düzensiz"
Yoksulluk ve sosyal dışlanmanın Çanakkale`ye hiç olmadığı ifade edilen açıklamada, Kentin en eski yerleşim yeri olan ve roman yurttaşların yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi`nde bulunan 471 hanenin yalnızca yüzde 31`inin düzenli bir gelire sahip olduğu ifade edildi. Geliri düzenli olmayan, enformel sektörlerde çalışanların oranının ise yüzde 26 olduğu belirtilen açıklamada; "İşsiz veya düzenli bir geliri olmayan aile sayısı oranı ise yüzde 69`a ulaşmaktadır. Düzenli geliri olsun ya da olmasın çalışan erkeklerin tümü boyacı, seyyar satıcı, hamal, müzisyen ve garson olarak çalışmaktadırlar. Mahallede, kamuda çalışan memur ve işçi yok denecek kadar azdır. Kadınlar çalışma hayatında yer almamaktadırlar. 433 kadının yüzde 96`sı ev hanımıdır. Çalışan çok az sayıdaki kadın ise enformel sektörlerde -temizlikçi, seyyar satıcı gibi- sigortasız olarak çalışmaktadır. Hal böyleyken Çanakkale Merkez İlçe Kepez Beldesi`nde faaliyette bulunan Dardanel Önentaş GIDA Sanayi fabrikası sebze bölümüne işçi alımları ile ilgili süreçte kadınlar arasında etnisite kökenli bir ayrımcılık yaşanmıştır. Taşeron firmalar aracılığı ile Fevzipaşa Mahallesinde yaşamlarını sürdüren Roman kadınlar iş başvurusunda bulunmuştur. İşe başlamak üzere sabahın erken saatlerinde taşeron firma tarafından servis aracı ile alınan kadınlarımız fabrika bahçesine yaklaşık 40 kadın işçi ile birlikte getirilmiştir. Hiçbir şekilde başvuruları alınmadan 6 kadın işçi adayı Fevzipaşa Mahallesinden olduğu için ve 2 kadın işçi adayı ise esmer olmaları dolayısıyla roman olduğu ön kabulüyle hiç bir mülakata tabi tutulmadan, görüşme yapılmadan işe alınmadıkları söylenmiştir. Nedenini soran kadınların aldıkları cevap malumun ilanıdır "Roman olduğunuz için işe alınmıyorsunuz" denilmiştir. Taşeron firma ile konu hakkında görüşme sağlanmış nihayetinde olayın doğruluğu ispatlanmıştır. Ardından fabrikanın İnsan Kaynakları Departmanı ile görüşme sağlanarak kadınlardan ve tüm Roman camiasından özür dilemeleri sağlanmış ve iş başvurusunda bulunanların işe başlamaları sağlanmıştır. Çanakkale İl Emek Bürosu halkların kardeşliğini ilke edinir ve etnik, mezhepsel vb. aidiyetlere yönelik faşizan tavırlara karşı taraf olduğunu beyan eder" denildi. 
 
"Maden işçileri maaş ve tazminatları için direndi"
Yine bu dönemde Yenice ilçesinde faaliyet yürüten NESKO Madenciliğe ait bakır madeninde çalışan 40 maden işçisinin maaşlarının ve tazminatlarının ödenmemesi, sendikalarından ayrılmaya zorlanılması ve çalışma koşullarının kötülüğü nedeniyle yerin 140 metre altında kendilerini madene kilitleyerek direnişe başladıkalrı hatırlatılan açıklamada, "yeraltında ezilenler bu sefer çektikleri videolarla, taleplerini dile getirdikleri sloganlarla yeryüzüne seslendiler. Bu sese yer üstünde 40 kadar işçi katıldı. Kent kamuoyu ve emek örgütlerinin direnişi sahiplenmesi 8.günde zaferi getirdi. Çanakkale İl Emek Bürosu maden emekçilerinin işçi sınıfı üzerindeki ölü toprağının atıldığı Büyük Madenci Yürüyüşünden bugünlere kadar getirdikleri tüm deneyimleri sahiplenmekte, daha nice zaferlere imza atacak maden işçilerini yoldaşça duygularla selamlamaktadır" denildi. 
 
"Sağlık çalışanlarının tüm talepleri karşılanmalı"
Son olarak Covid`e karşı savaşan sağlık çalışanlarının tüm taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada; "Salgının başından bu yana çok zor şartlarda ve fedakarca hizmet üreten sağlık emekçileri ise adeta kaderleriyle baş başa bırakılmıştır. Covid`e karşı koruyucu tedbirleri geçiyoruz kendilerine grip aşısı dahi tedarik edilememiştir. Talep nettir, meslek hastalığı sayılmak için tüm şartları sağlayan Covid-19 bu kapsama alınmalıdır. Bununla beraber sosyal devletin gerekleri yerine getirilerek tam kapanma sağlanmalı ve sağlık emekçilerinin uyarılarına kulak verilmelidir. Son olarak sağlık emekçilerinin bir yandan salgınla bir yandan da siyasal iktidarın kendi meslek örgütleri üzerinden kopardığı yaygarayla uğraştığını üzülerek takip ediyoruz. Tüm itibarsızlaştırma çabalarına karşın bir meslek örgütü olmanın onuruna yakışır bir tutum alan TTB`ye bir kez daha teşekkür ediyor ve dayanışma içerisinde olduğumuzu yineliyoruz" denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş