CHP`de gözler Parti Meclisi`nde

CHP`de en çok merak edilen gündem belediye başkan adayının nasıl belirleneceği konusu. Bugüne kadar kamuoyu araştırmaları, merkez yoklaması ve ön seçim ihtimalleri üzerinde durulurken, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın`ın yaptığı açıklama kafaları karıştırdı. Çanakkale`de konuyla ilgili olarak yapılan yorumlarda ise Parti Meclisi işaret edildi.

788
Çanakkale`de, mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eski milletvekili ve belediye başkanı İsmail Özay ile mevcut Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Cem Belli`nin aday adayı olduğu CHP`de, adayın hangi yöntem ile belirleneceği merak konusu. Kimi ön seçim yapılyacağını, kimi merkez yoklaması yapılacağını kimi ise sadece kamuoyu araştırmaları üzerine bir karar verileceği yönünde iddiaları savunurken, ezberleri bozan açıklama Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın`dan geldi. Günaydın, aday belirleme yöntemi belli olmayan 18 il belediyesi olduğunu ifade ederken, bu 18 il içinde Çanakkale`nin de bulunduğunu söyledi. İddiaların aksine Çanakkale`de halen bir yöntem belirlenmediğine vurgu yapan Günaydın, “Yöntem ne olabilir? Bu bizim tüzüğümüzde yazan yöntemlerdir. Merkez yoklaması olabilir. Ön seçim olabilir. Aday yoklaması olabilir. Ya da melez yöntemler olmak üzere üye bazında eğilim yoklaması ve anket olabilir. Çanakkale için bunlardan birini, Çanakkale’nin merkezi için ilçe ve beldeleri için saptayacağız. İlan edeceğiz. Ve buna göre de bir karar alınmış olacak. Seçimler için yarışan 5-6 tane siyasal parti var. 81 ilin 63’ünde sadece CHP adaylarını belirlemiştir. Buda CHP’nin seçimlere planlı ve programlı olarak girdiğinin göstergesidir. Bu planlı ve özverili çalışma CHP’nin başarısına muhakkak bir katkı sağlayacaktır” zdedi. Günaydın`ın bu açıklaması kentteki ezberi bozmanını ötesinde bugüne kadar söylenenlerin doğrulunu da tartışmaya açtı. Biz de Günaydın`ın açıklamalarından neyin anlaşılması gerektiğini il ve merkez ilçe başkanı ile milletvekillerine sorduk.
 
“Yöntemler bellidir”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu CHP Grubu üyesi ve Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, aday belirleme yöntemlerinin belli olduğunu ifade etti. Sarıbaş, “Partimizin aday belirleme yöntemleri bellidir. Yörel yönetimler Satratejik Plan çalışmasında bu yöntemler açıklanmıştır. Sayın Genel başkan Yardımcımız da bu çalışmanın incelenmesini istemiştir. Mevcut belediye başkanlarının olduğu illerde, o belediye başkanının performansına ve kamuoyu araştırmalarına bakılacaktır. Daha sonra gerek duyulursa parti örgütünce ön seçim yapılabilecektir. Bu partimizin Türkiye genelindeki genel tavrıdır. Ama kesin böyle olacak diye de bir kural yoktur. Son karar Parti Meclisi`mizindir” dedi.
 
“Örgüte rağmen aday belirlenmiz”
TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü ve Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, örgütün vereceği kararın ardından ortaya çıkacak adayın partinin adayı olacağını ifade etti. Soydan, “Tüzüğümüzde aday belirleme yöntemleri gayet açıktır. ön seçim (üyeyle), adaylık yoklaması (delegeyle) ve merkez yoklamasıdır. Biz daha önce hem Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile hem de aday belirleme komisyonu ile yaptığımız görüşmelerde mörgüte rağmen aday belirlenmeyeceği yönünde bilgi aldık. Özellikle genel başkanımızdan ön seçim yapılacağı yönünde söz aldık. Burada yapılacak ön seçim ile örgütün vereceği karar gayet açık ve net olacaktır. Sandıktan çıkan aday, belediye başkan adayı olacaktır. Örgüte rağmen bir karar verilemeyeceğini biliyorum. Örgüt ne derse o olacaktır. Örgüt bir karar verir, sonra da başka bir yöntem ortaya çıkarsa bu örgütü tanımamak anlamına gelir. Örgüte rağmen başka bir yöntem olmaz. Sandıktan çıkan aday bizim adayımızdır, bunun güvencesini de sayın genel başkandan aldık” dedi.
 
“Sayın Günaydın`ın ifadeleri gayet açık”
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın`ın açıklamalarının ardından gazetemize yaptığı açıklamada Günaydın`ın söylediklerinin oldukça açık olduğunu ifade etti. Karagöz, “Sayın Genel Başkan yardımcımızın söyledikleri gayet açıktır. Sayın genel başkan yardımcımız, tüzüğümüzde bulunan yöntemlerle ilgili bilgiler vermiştir. Biz sayın Genel Başkanımızla yaptığımız görüşmede bana, `ön seçim yapılacağını açıklayabilirsin` demişti. Yani Çanakkale`de ön seçim olacak. Merkez yoklaması olmayacağını Genel Başkanımız bizzat söylemiştir. Tabiki son karar Parti Meclisi`mizin olacaktır. Örgütümüzün tavrı sandıktır, sandıktan çıkacak aday da CHP`nin adayı olacaktır. En yüksek oyu olmak için, Çanakkale`deki sosyal demokrat iktidarın devamı noktasında bütün gücümüz ile çalışacağız” dedi.
 
Sandık yöntemi belli değil”
CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ise Çanakkale`de adayın sandıkla belirleneceğini ancak, sandığın üye bazında ya da delege bazında olup olmaması ile ilgili yöntemin Parti Mcelisi`nce karara bağlanacağını ifade etti. Önder, “Daha önce genel merkeze gittiğimizde merkez yoklaması olmayacağı, ön seçim olacağı ifade edilmişti. Ön seçim olacak ancak delege mi yoksa üye bazında mı bu Parti Meclisi`nin vereceği karar ile netleşecektir. Bizim tavrımız delege bazında ön seçim olması yönündedir” dedi.
Paylaş