CHP`nin iki günlük Tüzük Kurultayında milletvekillerinin belirleme süreci ile ilgili bir değişikliğe gidilirken Belediye Başkanları Belediye Meclis ve İl Genel meclis üyelerini genel merkez belirleyecek. Görüşlerini aldığımız Belediye Başkanları,Belediye ve İl Genel meclis üyeleri ön seçimden yana olduklarını ifade ettiler.
“Genel merkez ataması doğru değil”
Belediye Başkanı ve meclis üyeleri seçiminin Genel merkezden çok örgütlerin inisiyatifinde olması gerektiğini ifade eden Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, “Bizim ülkemizin siyasi kültürüne baktığımızda ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu tartışılmakla birlikte günün koşulları içerisinde demokrasinin de demokratik haklarında kullanılmasının sonsuzluğu yoktur” dedi. Başkan Mutan şunları söyledi; “Bir belediye başkanı siyaseten ortalama bir insandır. Her ne kadar mensup olduğu partiden oy alabildiği gibi diğer yapılanmalardan da destek alıp kentin ortalamasını ifade eder. Oturduğu makamda rozetini çıkararak herkese hizmet etmeye çalışan bir pozisyondadır. Sadece örgüt, merkez yoklaması ile değil bunun yanında bir takım anketlerle daha geniş tabana yayılarak bir takım usul ve yöntemlerinde merkez tarafından değerlendirilerek dikkate alınması gerekir. Çok iyi bir partili olabilir ama çok iyi bir belediye başkanı olamayabilir. O nedenle sırf partili olmak belediye başkanı olmanın kıstası olmamalıdır. Belediye başkanı olabilmenin kıstaslarından biride partili olmaktan geçer diye düşünüyorum. Genel merkez büyükşehir anlamında bir tasarrufta bulunabilir ama onun dışındaki il, ilçe, belde örgütlerine dönük düşünün CHP gibi bir siyasi parti 900’ün üzerinde belde de belediye başkan adayı dahi çıkaramadı. Bence yerelindeki örgütlerin ağırlığı üzerinden gitmelidir. Sadece ön seçimle bu konuyu çözmek mümkün değil. O konuda ortak kanaatim var ama tamamen genel merkez ataması ile olması da doğru değil. Milletvekilliği ile ilgili orana baktığımızda kantarın topuzunun kaçtığına inanıyorum. Bence % 5 gibi bir ortalama en azından akademisyenler noktasında yarın hükümet olma inancı ile yola çıkan bir siyasi akımın teknokrat boyutunda desteklenmesi anlamında %5’in yeterli olacağına % 15’in biraz fazla kaçtığına inanıyorum. Ne kadar demokratik derseniz ben de bu kadar demokratik derim"
“Adayları taban seçmeli”
Seçimlerin Genel merkezin insiyatifine bırakılmaması gerektiğini ifade eden Erenköy Belediye Başkanı Alaatin Özkurnaz; “Bence yinede il ve ilçenin onayı alınarak belirleme yapılacaktır. Onlar nereden bilebilirler ki. Genel merkez insiyatifine bırakılmamalı. Üye bazında seçim yapılmalı bence en demokratik yöntem bu. Tabandan üyelerin seçimi ile belediye başkanları ve meclis üyeleri belirlenmeli” dedi.
“Ön seçimden yanayım”
Kurultay sonrası yaşanan bu gelişmeyi değerlendiren CHP Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Kemal Özkan, “Her ne kadar genel merkez insiyatifinde olsa da biz bunun ön seçim olarak kullanılmasından yanayız. Genel merkezin yetkisini bu yönde kullanması taraftarıyım” dedi.
“Eğilim Yoklamaları Yapılabilir”
CHP Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Cem Belli de Genel merkezin aldığı karara saygı duyulması gerektiğini ifade ederek; “Tüzüğe yansıyan o şekildedir. Ama o bölgelerde bir ön seçim yapılamayacağını göstermez. Eğer örgütler istedikleri taktirde uzlaşma ile seçim çevrelerinde eğilim yoklamaları yapabilirler. Demokratik çerçevede bunlar aşılır. Problem teşkil etmez” dedi.
“Hizmet Üretmeliyiz”
CHP Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Celal Karakaş da bu tartışmalara girmek yerine mevcut belediye başkanına destek vererek hizmet edilmesi gerektiğini savundu. Karakaş şunları söyledi; “Yerel seçimlere 2 yıl var. Süre çok uzun. Mevcut bir belediye başkanımız var. Herkes görevini layıkıyla yapmaya çalışıyor. Seçimle ilgili fikir üretmek yerine iş üretmek daha önemli. Bizim için önemli olan Çanakkale’nin CHP değerlerine sahip bir şehir olarak tekrar iktidar olmasıdır. Onun için kim olacak olmayacak nasıl olacak diye tartışmak yerine iş üretmek lazım. Mevcut belediye başkanına da destek olarak arkasında kenetlenmek gerekir. Bu konu yerel seçim döneminde tartışılması gerekir. Bu tartışmalar şimdiden girersek spekülasyonlara izin vermiş oluruz. Çok anlamsız olur. Belediye başkanı hepimizin belediye başkanı elimizden geldiğince destek vermeli iş üretmeliyiz. Daha çok hizmet ederek yerel seçimlere hazırlanmamız gerekiyor. 2 yıl sonra en doğru karar verilir ve bir yöntem belirlenir.”
“Demokratik bulmuyorum”
Cumhuriyet Halk Partisinde her kademedeki aday belirlemede ön seçim yapılması gerektiğini ifade eden CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Hilmi Baydar, “Genel merkez ipleri kendi elinde tutmak istiyor sorun oradan kaynaklanıyor. Her kademede ön seçim olmasında fayda var. Genel merkezin belirlemesini demokratik bulmuyorum” dedi. Baydar şunları söyledi; “Ön seçim ilke olarak isteniyorsa her kademede olmalıdır. İstisna olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerlerde Belediye Başkanı seçimlerinde belki oralarda bu genel merkez sistemi olabilir. O da seçmen kitlesi büyük Türkiye vitrinine oturacak o nedenlerle istisna olabilir. Ama genel olarak ön seçim olmalıdır.”
Kurultayı da değerlendiren Baydar; “Partide tutucular ulusalcılar partiyi yerinde saydırmak isteyenler gerilemiş oldu. Artık bunlar partiden ayrılır mı? Ayrılmaz mı? Bilmiyorum. Ayrılırlarsa partiye zararı olmaz. Parti daha da gelişebilir. Önemli olan dünyayı doğru yorumlamak. Değişim diyenlerin de içi boş gibi geliyor. Dünyayı doğru yorumlayarak içi doldurulursa, parti iktidara yürüyebilir diye düşünüyorum” dedi.
“CHP Tabana İnmeli”
Demokrasi için her kademede ön seçimden yana olduğunu bildiren CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Halil Kaymak; “Bu geçiş süreci olduğu için kabul edilebilir. Aslında hepsi ön seçimle belirlenmeli. CHP tabana inmeli. CHP tabanla buluşmalı. Demokrasinin kanunu olarak ön seçim muhakkak her kademede olmalı. Bence bu geçiş döneminden sonra bütün kurumlarda ön seçim olacağına inanıyorum” dedi.