CHP’li vekillerin teklifine ret

CHP’li milletvekillerinin, Hukuk ve Ceza Mahkemelerinin kapatılmaması için TBMM’ye sunduğu teklif ret edildi. Çanakkale kamuoyunun yakından ilgilendiği Bozcaada ve Eceabat adliyelerinin kapatılması konusunda mecliste böylece ilk adım atılmış oldu.

535
Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin 02/07/2012 tarihli birleşiminde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile kurulu bulunan Hukuk ve Ceza Mahkemelerinin (Adliyelerin) kapatılmaması için CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, İstanbul Milletvekili Ali Özgün Düz, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin TBMM’ye teklif sundu. 9 milletvekilinin imzasının bulunduğu teklif, AKP`li milletvekillerinin oyları ile reddedildi.
 
TBMM’ye CHP’li vekiller tarafından sunulan teklifte şu ifadeler yer aldı: “Görüşülmekte olan 278 Sıra Sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısına aşağıdaki geçici maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz. Geçici Madde 4- 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı ilk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanununun 5 inci ve 9 uncu maddelerinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte ilçelerde kuruluu bulunan hukuk ve ceza mahkemeleri, söz konusu Kanunun 7 ve 15 inci maddeleri uyarınca kaldırılamaz. 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kaldırılmış bulunan ilçelerde kurulu hukuk ve ceza mahkemeleri ise tekrar kurulur."
 
Gerekçe: Adalet mülkün temelidir. Adalet, devletin varlık sebepleri arasında bulunan bir hizmettir. Adalet hizmetlerinin mümkün olduğunca yakın verilmesi, hızlandırılmasını da sağlayacaktır. Adalet birimlerinin varlığı, kurulu olduğu yer halkına güven duygusu vermektedir. Dosya sayısı azlığı gibi bir nedenle bu birimlerin kaldırılması, Önce sosyal- psikolojik olumsuz etkiler doğuracak, ardından adli vakaların artışına yol açabilecektir. Bu gerekçelerle ilçelerimizdeki kurulu mahkemelerin kaldırılmaması gerekmektedir.”
Paylaş