havadurum

CHP’li kadınlar Cumhuriyete sahip çıktı

CHP Merkez İlçe Kadın Kollarının organize ettiği “Cumhuriyet Balosu” büyük ilgi gördü. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyetin kuruluşunda kadınların büyük rolü ve emeği olduğunu ifade ederek, katılımın yoğun olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

590
 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Kadın Kolları tarafından organize edilen “Cumhuriyet Balosu” dün gerçekleştirildi. Çok sayıda CHP`li kadının hazır bulunduğu etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan ile CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder de katıldı. CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Güzin Akar`ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder de konuşma yaptı. Önder, etkinlik nedeni ile Kadın Kolları`na teşekkür ederken, cumhuriyetin önemine ve kazanımlarına değindi. Önder`in ardından ise Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşma yaparak Cumhuriyetin kurumunda kadınların büyük rolü ve emeği olduğunun altını çizdi. Gökhan, “Türkiye`deki cumhuriyet kavramı başkadır. Türkiye`deki Cumhuriyet dünyadaki başka cumhuriyetlere benzemez. Türkiye`deki cumhuriyet, bu topraklarda insanların, vatanını korumak için cansiperane savaştığı, canını hiçe saydığı bu topraklardan, Çanakkale topraklarından başlar. Cumhuriyetin başlangıç yeri burasıdır” dedi.
 
 
“Cumhuriyet katılımcı bir anlayışla kurulmuştur”
“Mustafa Kemal en büyük katılımcıdır” diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “bunu bir fiil uygulamış, hayata geçirmiş ve Cumhuriyetin kurulumundan sonraki tüm kararları katılımcı bir anlayışla almıştır. 1915`ten sonra 1919 ile beraber, Erzurum, Sivas ve Amasya kongrelerini katılımcı bir anlayışla halkla birlikte yapmıştır. 1920 yılında TBMM kurulduğunda henüz İstiklal Savaşı başlamıştı. İstiklal Savaşı başladığında da meclis hep açık kalmıştır. Bu kadar mücadelenin sonunda Mustafa Kemal Atatürk bir diktatör olabilirdi, bir padişah olabilir veya halifeliğe devam edebilirdi. Halk hazır, `yeni padişahımız Mustafa Kemal` diyebilirdi. Ama o, bu toplumun, padişahlık sistemi yönetilemeyeceğini, yönetilmemesi gerektiğini, insanların özgürce, toplumun tüm kesimlerinin, çağdaş bir biçimde, yeni bir yönetimle, cumhuriyetle yönetilmesinin uygun olacağını ifade etmiştir. Cumhuriyetten sonraki devrimlerin büyük çoğunluğu kadınları ilgilendiren devrimlerdir. Yani Türkiye Cumhuriyeti başka cumhuriyetlere benzemez. İran da bir cumhuriyettir. Ama Türkiye`de demokratik, laik ve hukukun üstün olduğu bir cumhuriyet rejimi kurulmuştur” ifadelerini kullandı. Etkinlik şiirlerle ve çeşitli eğlencelerle devam etti.
Paylaş