CHP’li kadınlar başarı için ayakta

CHP İl Kadın Kolları üyelerinin birlik ve beraberlik mesajları verdiği kongreye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan damga vurdu. Kongrede Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan yereldeki sorunlara kadar gündemi değerlendiren CHP’li kadınlar, hem yerelde hem de genelde iktidar olma sözü verdi.

1038
Başarı için birlik çağrısı
Yerel seçimleri kazanmak için CHP’li kadınlara, her türlü çalışmada destek sözü veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale Belediye Başkanı olarak herhangi bir ilçedeki kadın kolunun bir ihtiyacı olduğunda yapabileceğim ne varsa sonuna kadar destek olmak ve o yöredeki yerel seçimleri almaları için bütün gücümle destek olacağıma şimdiden söz veriyorum. Bu konuda örgütler kanalıyla ilçe başkanlarımız kanalıyla bize ulaşabilirsiniz. Birbirimize destek olmak zorundayız. Bu desteği birbirimize vereceğiz. Kadınlarımız, erkeklerimiz, gençlerimizle birlikte önce yerelde iktidarı sonra genelde iktidarı mutlaka kazanacağız” dedi.
 
“Kalbinizde ruhunuzda fırtınalar esiyor”
Atatürk’ün adının silinmeye çalışıldığı Cumhuriyetin değerlerini birer birer ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bu dönemde kadınların seslerini yükseltmesi gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “CHP’li kadınların söyleyeceği çok söz var aslında. İçinizde kalbinizde ruhunuzda fırtınalar esiyor. Çünkü Türkiye de olan haksızlıklara, yolsuzluklara, demokrasi karşıtı bütün bu hükümetin tavırlarına karşı isyan ediyorsunuz. Bir çevre sorunu için kendini ortaya atmış kadın kardeşimizin yargılanmasına isyan ediyorsunuz. Çocukların gençlerin toplumsal tepkilerini uzun yıllar hapis-ler isteyerek hükümler vererek onları zindanlara atan bu anlayışa isyan ediyorsunuz” dedi.
 
“Elbirliği ile isyan edin”
CHP’li kadınların, AKP iktidarına karşı el birliği ile isyan etmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gökhan; “Bu iktidar bu anlayış Mustafa Kemal’in kurduğu bu cumhuriyet bir tek elde diktaya dönüşüyorsa buna karşı durmak için yüreğinizde bir heves var. Ama bunu dillendirmeniz ortaya koymanız lazım. Hep beraber elbirliği ile buna isyan etmeniz lazım. Çünkü sizler anasınız. Sizler bacısınız, sizler eşsiniz dolayısıyla bu sıkıntıları en çok yüreğinde hisseden ve isyan eden bu duyguları acıları yüreğinde taşıyan sizlersiniz” dedi.
 
 
 
 
Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları kongresi Belediye Sosyal Tesisleri Nikah Salonunda gerçekleştirildi. Kongreye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı Hamza Karagöz, Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, merkez ve ilçelerden gelen delegeler katıldı. Kongrede yapılan konuşmalarda kadınların siyasi hayattaki rolü ve başarıdaki katkıları dile getirildi. Kadınlara kürsüde konuşma yapması için çağrıda bulunan Başkan Gökhan, “Sesinizi yükseltmeniz gerekiyor” dedi. 238 delegenin çoğunluğunun katıldığı kongrede kadın delegelerde yoğun ısrarlar sonucu yaptıkları konuşmalarda yerel seçimler öncesi çalışmaların sıklaştırılması gerektiğini ifade ederek yerel ve genel de iktidar sözü veridiler. Kongrede yapılan oylamada seçimin blok liste ile yapılması kabul edildi. Tek adayın olduğu kongrede Emine Erkol başkanlığa seçildi.
 
 
“Yerel seçimlerde başarılı olmalıyız”
Atatürk’ün adının silinmeye çalışıldığı cumhuriyetin değerlerini birer birer ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bu dönemde kadınların seslerini yükseltmesi gerektiğin ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Siz değerli hanımefendilerden ilçelerden gelen, merkezden gelen hanımlardan konuşma yapmanızı istiyoruz. Düşüncelerimizi duygularımızı birbirimize aktaramazsak sadece formalite olan kongreler yaparız. Sonuçta moral motivasyonu yeteri kadar arttırmadan ayrılmış oluruz. Sizin söyleyeceğiniz çok sözünüz var aslında. İçinizde kalbinizde ruhunuzda fırtınalar esiyor. Çünkü Türkiye de olan haksızlıklara, yolsuzluklara, demokrasi karşıtı bütün bu hükümetin tavırlarına karşı isyan ediyorsunuz. Bir çevre sorunu için kendini ortaya atmış kadın kardeşimizin yargılanmasına isyan ediyorsunuz. Çocukların gençlerin toplumsal tepkilerini uzun yıllar hapisler isteyerek hükümler vererek onları zindanlara atan bu anlayışa isyan ediyorsunuz. Bu iktidar bu anlayış Mustafa Kemal’in kurduğu bu cumhuriyet bir tek elde diktaya dönüşüyorsa buna karşı durmak için yüreğinizde bir heves var. Ama bunu dillendirmeniz ortaya koymanız lazım. Hep beraber elbirliği ile buna isyan etmeniz lazım. Çünkü sizler anasınız. Sizler bacısınız, sizler eşsiniz dolayısıyla bu sıkıntıları en çok yüreğinde hisseden ve isyan eden bu duyguları acıları yüreğinde taşıyan sizlersiniz” dedi.
 
Başkan Gökhan şunları söyledi; “Kurtuluş savaşında olduğu gibi Mustafa Kemal’in önderliğindeki kutsal isyanda olduğu gibi sizlerde bundan böyle partimizin başarısı için, giderek diktatörleşen bu anlayışı ortadan kaldırmak için mücadele etmek durumundasınız. Ne olur biraz daha sesinizi yükseltin. Düşüncelerinizi ortaya koyun. Her zaman sizin yanınızda olmak için biz hazırız, varız. Önümüzdeki ilk seçimimiz yerel seçimler. Yerel seçimler de mutlaka mutlaka başarılı olmalıyız. Bu seçimin sonuçları genel seçime de etki edecektir. Mevcut yerlerdeki yerel iktidarları muhafaza etmek değil, bunların üzerine yenilerini katmak zorundayız. Bunu yapabiliriz. Daha önce bizim elimizde olan belediyeleri çeşitli nedenlerle kaybettik. Önümüzdeki yerel seçimde mevcut belediyelerin yerine yeni belediyeleri de katacağız. Çanakkale il genel meclisinde de üye sayımızı arttırmalıyız. Bu mümkündür. Karamsarlığa kapılmayalım. Doğru siyaseti ortaya koyar parti içindeki ayrılıkları ortadan kaldırıp yek vücut olabilirsek hiç kimse birbirini üstün kılmaz, hiçbir makam için öncelik tanımazsak hepimiz bütün sorumluluğu paylaşırsak bunu başarmamak için hiçbir neden yoktur. Yerel seçimlerde kadınlarımızın başarısı büyüktür. Yerelde bir seçim kazanılıyorsa kadınların payı % 80’dir. Evlerde cemaat toplantıları olabilir, yurtlarda toplantılar olabilir, iktidar bütün resmi kurumlarını bu bağlamda destek olarak sunabilir. Ama bizim sizler gibi inanmış Atatürkçü, Cumhuriyetçi ve Cumhuriyet Halk Partisine inanmış kadınlarımız var. Atatürk’ün adının silinmeye çalışıldığı cumhuriyet değerlerinin birer birer ortadan kaldırıldığı bu dönemde sesimizi yükseltmek durumundayız. Yükseltelim sonunda başarıyı yakalayalım.”
 
 
“Kadın kolları başarının mimarı”
Kadınların çalışmasının partinin başarısını arttırdığına işaret eden CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder; “Kadın ana, kadın bacı, kadın eş, kadın ailenin temel taşı, kadın başarının temel taşı, kadın CHP’nin vazgeçilmezidir. Dolayısıyla ben kadının seçimlerdeki başarıdaki payını çok iyi biliyorum. Çalışan kadın kolları sayesinde başarı daha da fazlalaşıyor. Zor zamanda zor şartlarda bu görevi üstelenen herkesi kutluyorum başarılar diliyorum” dedi.
 
 
“CHP iktidarına ihtiyaç var”
Türkiye’nin Cumhuriyet Halk Partisi İktidarına ihtiyacı olduğunu bildiren CHP İl Başkanı Hamza Karagöz; “CHP her dönem ülke sıkıntıya düştüğü zaman çözüm üreten, değişim sağlayan, sorunları çözen, umut yaratan devrimci bir partidir. Mustafa Kemal’in kurduğu ilk genel başkanı olduğu ve Türkiye Cumhuriyetini kuran bir partinin üyeleri olarak bizler ne kadar övünsek azdır. Sorunların çözüm adresi CHP’dir” dedi. Karagöz şunları söyledi; “Bugün ülkemizin geldiği noktada karanlık bir tablo ile karşı karşıyayız. İnsan hakları, yaşam kalitesi düşüklüğü açısından ürkütücü bir tablo ile karşı karşıyayız. İnsanlarımız korku imparatorluğu çemberi içerisinde huzursuz bir haldedir. Bu dönemde CHP’nin mutlak iktidarına ihtiyaç vardır. Bu sorunların çözümü ve aşılması CHP iktidarı ile mümkündür.”
 
Kadınlar birlik mesajı verdi
Kongrede konuşma yapan delegelerde birlik mesajı verirken yerel ve genelde CHP iktidarı için çalışacaklarını ifade ettiler.
 
 
CHP Çan Delegesi Reyhan Akgün
“Daha bir heyecan olmasını bekliyorduk. Daha heyecanlı olmalıydı. Sakinlikle olmuyor. Neler yapabiliriz. Öneri mi getireceğiz. Nasıl olacak mutlaka yapmalıyız. İlçelerde toplantılar düzenlemeliyiz. Aktif olmamız şart. Burada toplanmak yetmiyor. Belediyeyi kaybettikten sonra biz bunun acısını daha çok yaşadık. Lütfen ilimizi de kaybetmeyelim. Seçim zamanını beklemek yetmiyor. Seçimden önce çalışmaları yapmalıyız.”
 
 
Eski Kadın Kolları Başkanı Güzin Akar
“Kadın kolları bir program hazırladıysa lütfen onun uygulanmasına izin verin. Daha sonra diye ertelemeyin. Kadınlar çalışma yaparsa parti daha da büyüyecek.”
 
 
CHP Belediye Meclis Üyesi Fatma Sağlam
”Türkiye de büyük sorunlar yaşanıyor. Kadınların kendini gösterecek çalışmaları yapması gerekiyor. Halkın kendini ifade etme yolu kadınlardan geçiyor. Kadınlarımız parti programını daha iyi ifade ediyor. Belediyenin neler yaptığını parti programını daha iyi bilirler ve anlatırlarsa daha başarılı olacağız.”
 
 
Çan delegesi Vildan Gürel
“Keşke zaman olsaydı. Keşke tek aday bütün ilçeleri gezebilseydi. Adayı daha yeni gördüm. Bu olmamalı. Çan da birbirimize destek veriyoruz. Umarız bu ile de örnek olur.”
 
 
Bayramiç delegesi Refia Odabaşı
“Bayramiç’te sırayla başkanlık yapıyoruz. Kaz dağlarında altın arayanlara karşı çıkıyoruz. Dağlarımız daha da kötü duruma gelmeden kurtarmalıyız. Herkesten destek bekliyorum.”
 
 
Ezine Delegesi Tomris Elmas
“Kongre de yeterli coşku yok. Seçilenlere, görev alanlara destek vereceğim. Genel başkanımız kadın kotasını yükseltti. Ama biz il genel meclisinde bunu göremiyoruz. Kadınlarımızı da oralarda görmek istiyoruz.”
 
 
“Kadınlarımıza büyük görevler düşüyor”
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Emine Erkol da yaptığı konuşmada “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte partimizde yeni bir dönem başladı. Kadınlarımıza ve gençlerimize yeni sorumluluklar verildi. Şubat ayında gerçekleşen tüzük kurultayında il, ilçe, genel merkez kademelerinde görev alacak kadınlarımızın sayısı arttırıldı. Geleceğimizin umudu olan gençlerimizin bu organlarda belli oranda görev almaları zorunlu hale getirildi. Bunun anlamı şudur; CHP tabanı kadınlarımızdan ve gençlerimizden çok şeyler bekliyor. O nedenle CHP tabanının bizlere verdiği görevin ve sorumluluğun bilinci içerisinde çok, daha çok çalışmak mecburiyetindeyiz.”
 
Erkol şunları söyledi; “Partimize ve milletimize karşı sorumluluklarımızı, inançla ve büyük bir mücadele azmi ile yerine getirmeye çalışırken kadınımızın CHP deki ve toplumdaki yerine, kadın-erkek eşitliğine ve ilişkisine değinmek istiyorum. Biz kadın- erkek eşittir diyoruz. Ama hepimiz ülkemizin gerçeklerini de biliyoruz. Türkiye de kadın özgür değildir, ezilmektedir, horlanmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında ulu önderimiz Atatürk, kadınlara haklarını süratle verirken; özellikle kadının siyasal hakları konusunda Türk kadınına güvenmiş, demokrasisi bizden daha eski toplumlarda bile olmayan hakların Türk kadınına verilmesini sağlamıştır. Ama onun ölümünden sonra ülkeyi yöneten sağ ve muhafazakar iktidarlar Türk kadınının kazanılmış bu haklarını, toplumsal baskı kurarak bugünkü adı ile mahalle baskısı uygulayarak kağıt üzerinde kalmasına neden olmuşlardır. Kadınlar eğitimden uzak tutulmuş, ekonomik hayattan uzaklaştırılmış, erkek egemenliği altına sokulmuş ve itaatkar dişiler haline getirilmiştir. Özellikle son yıllarda AKP iktidarı kadınlara hiç söz hakkı tanımadan kadının giyimini ve bedenini siyasi çıkarları için kullanmaktadır. biz kadın-erkek eşittir diyoruz.Biz kadına yönelik şiddete hayır, kadın cinayetlerine son diyoruz.Artık ülkemizde çocuk gelinler olmasın, çocuklarımız küçük yaşta anne olmasın diyoruz. Açlığa, yoksulluğa, acılara yeter diyoruz.Terör bitsin evlatlar ölmesin istiyoruz. Ve biz bu konuda yapılacak tüm çalışmalara katkı sunacağımızı ve destek vereceğimizi söylüyoruz. Zorlu bir sürecin başındayız. Bunu her gün Türkiye de yaşanan olaylar bize gösteriyor. Demokrasi için kaygılarımız var. Özgürlük açısından kaygılarımız var. Çocuklarımızın can güvenliği açısından kaygılarımız var. Onların eğitimleri açısından kaygılarımız var. Kadın-erkek eşitliği açısından kaygılarımız var. Türkiye Cumhuriyetinin değişmez ve değiştirilemez nitelikleri açısından kaygılarımız var. İnsan hakları açısından kaygılarımız var. Adalet açısından kaygılarımız var. Ancak bu kaygılar ülkemizi yöneten iktidarı ve yandaşlarını hiç ilgilendirmiyor. Onun için bu çağrıyı yapıyoruz. Tüm dünyada biz kadınlara ilk olarak seçme seçilme hakkını veren cumhuriyet halk partisine üye olmaya destek vermeye çağırıyoruz. Çünkü kadınlar için yapacağımız çok şey var”
 
Seçim Blok Liste ile yapıldı
Konuşmaların ardından seçimin nasıl yapılacağı oylandı. Oylama da seçimin blok liste ile yapılması kararlaştırıldı. Blok liste ile yapılan seçim sonucunda Başkan Emine Erkol olurken, Yönetim Kurulu, Emine Beşpınar, Nilgün Güngör, Şenay Karpuzoğlu, Sevim Kaya, Fisun Kocabaş, Nazlı Kütük, Sultan Sargın, Necibe Tetik, Afet tiryaki, Necmiye Tüfekçibaşı’dan oluştu.
 
 
Öz; “Yollara düşeceğiz”
CHP Çan Kadın kollarında hazır bulunduğu kongre sonrası açıklama yapan Çan CHP Kadın Kolları Başkanı Şebnem Öz; “Yeni tüzüğümüz gereği ilçe kadın kolları seçimlerimizin ardından il kadın kolları yeni yönetim kurulu da belirlenmiş oldu. Dolayısıyla tüm ilçe, merkez ilçe ve il kadın kolları yeni yönetim kadrolarıyla birlikte önümüzdeki yerel ve genel seçimler için çalışmalara şimdiden başlayacağız. Tüm kadınlarımızla birlikte CHP`ni daha da ileriye götürmek istiyoruz. Ülkemizin birçok alandaki kötü gidişatına son vermek için, Türkiye`nin CHP`ye ne kadar ihtiyacı olduğunu tüm halkımıza anlatmak için, yollara düşeceğiz." dedi.
Paylaş