CHP’den idam cezasına tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği idam cezası ile ilgili tartışmalar sürüyor.

568
Türkiye’de tartışma konusu olan idam cezasının yankıları devam ediyor. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ve CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, parti olarak idam cezasına karşı olduklarını ifade ettiler. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Başbakan Erdoğan’ın idam cezası ile ilgili söylemlerinin inandırıcı olmadığını ve halkın duygularıyla oynadığını belirtirken, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise, CHP’nin idam cezasına her zaman karşı çıktığını anımsatarak; “Avrupa Birliği’ne girmenin ön koşullarından biri idam cezasının kaldırılmasıdır. İdam cezasının olduğu bir ülkenin Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün değildir” dedi.
 
Soydan; “Avrupa Birliği kapıları kapanır”
İdam cezasının meclisten geçmesi halinde Avrupa Birliği kapılarının Türkiye’ye kapanacağına dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Sosyal demokrat bir partiyiz. İlk önce, insan olarak idama karşıyım. İnsanın işlediği suç cezasız kalmamalıdır ama AKP hiç kimsenin de canını almaya yetkili değildir. Biz, idama karşıyız. Başbakanın idam cezasıyla ilgili söylemleri yalancı pehlivanlıktır. Başbakanın elinde imkan var. Mecliste çoğunluğu da var, idamı gelsin geçirsin. Bu konuda MHP’de ona destek olur. İdam cezasını meclisten geçirmek için Avrupa Birliği kapılarını kapatmanız lazım” dedi.
 
“Başbakan halkın duygularıyla oynuyor”
Başbakan Erdoğan’ın idam cezası ile ilgili söylemlerinin inandırıcı olmadığını ifade eden Soydan; “Bu ülkede idamın kaldırılmasına Başbakan destek vermedi mi? İdamın kaldırılmasını onlar istemediler mi? O dönem belli sayıdaki milletvekiliyle, idamın kaldırılması için oy kullanmadılar mı? Başbakan, Cumhurbaşkanlığı’na oynuyor. Bu nedenle 18 yaşını ortaya attı. Şimdi ise idamı ortaya attı. Türkiye’de terörle baş edemediler. Terörün çok can yakmaya başladığı bir dönemde insanların duygularıyla oynamak için idam lafını ortaya attı. Başbakan, neredeyse elinde iple geziyor. Türkiye’de istediklerini yapabiliyorlar. Meclisteki sayısal çoğunlukları, diktatörlüğe dönüşmüş durumda. Bu konuyu meclisten geçirebiliyorsa buyursun geçirsin. Ama Başbakanın bu söylemleri inandırıcı değildir. Halkın duygularıyla oynamaktadır” diye konuştu.
 
Karagöz; “CHP olarak idam cezasına karşıyız”
Parti olarak idam cezasına karşı olduklarını kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, idam cezasının olduğu bir ülkenin Avrupa Birliği’ne girmesinin mümkün olamayacağını dile getirerek şu şekilde konuştu: “Cumhuriyet Halk Partisi, idam cezasının her zaman karşısında olmuştur. Ayrıca, Avrupa Birliği’ne girmenin ön koşullarından biri de idam cezasının kaldırılmasıdır. İdam cezasının olduğu bir ülkenin Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün değildir. İdam cezasıyla birlikte çağdaşlaşma projemizden vazgeçmiş olacağız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu çağdaş uygarlık seviyesini yakalamanın yolu, hukuk sistemini ülkemizde yerleştirme, ekonomik anlamda kalkınma ve bunun ön koşulu da demokrasidir. Demokrasinin tam uygulandığı ülkelerde idam cezası caydırıcılığı olmayan, hatası olduğu zaman dönüşü olmayan bir cezadır. Bu nedenle CHP olarak idam cezasına karşıyız” diye konuştu.
Paylaş