CHP’de bayram havası

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl binasında dün akşam seçim sonuçlarının büyük oranda kesinleşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenlendi. CHP İL başkanı Hamza Karagöz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve yeni milletvekili olan Muharrem Erkek ile eşi Özen Algönül Erkek`in katıldığı basın toplantı-sında ilk konuşmayı İl Başkanı Hamza Karagöz yaptı. “Çanakkale`de Cumhuriyet Halk Partisi, 2011 genel ve 2014 yerel seçimlerine göre oyunu artırarak, tüm il genelinde birinci parti olmuştur” diyen Karagöz, “Bu aynı zamanda cumhuriyet tarihinin en yüksek oyudur. Dört ilçemiz hariç, diğer tüm 8 ilçemizde birinci parti olduk. Türkiye`de bugün ortaya çıkan tablo bizim açımızdan umut verici bir tablodur. Demokrasiyi hiçe sayan anlayışlara halkımız dur demiştir. Ben merkezci, diktatöryal uygulamalara dur demiştir” ifadelerini kullandı.

672
 
 
Başkan Gökhan; “Mutluyum”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, “Çanakkale`de Cumhuriyet Halk Partisi`nin belediye başkanı olarak arzularımın yerine gelmiş olmasından son derece mutluyum. Seçimler başladığı noktada hep şunu söylemiştim. CHP Çanakkale genelinde 1`inci parti olacak ve en az iki tane milletvekili çıka-racağız demiştim. Bu biraz hayal gibi görünüyordu. Ama ben buna inanıyordum. Çünkü, Biga`da belediyemizi almıştık. O da çok önemli bir kazançtı bizim için. Diğer belediye başkanlarımız, örgütlerimiz buna hep beraber inandık. Adaylarımızı da ön seçimle tespit ettik. Bu bizim için büyük avantajdı. Örgütümüz güçlendi, ayağa kalktı. CHP`nin Türkiye genelinde yüzde 30`lara yakın oy alabileceğini tahmin ediyordum ama, şuan yüzde 25-26`lar civarında gidiyor. Onun tahlili ayrıca yapılacaktır. Çanakkale`de geçmişte zayıf olduğumuz yerlerde oyumuzu artırarak, merkezde de yine ciddi oranda oyumuzu arttırarak birinci parti olduk. Öncelikle Çanakkale merkezde hemşerilerime teşekkür ediyorum. Yine bana güvendiler, sağ olsunlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de söylemiştim. `Bana güvendiniz, parti-mize de güvenin` demiştim, onlar da bu talebimizi kırmadılar” dedi.
 
 
“Yüzde 10 barajı demokrasi ayıbıdır”
“İkinci arzum HDP`nin barajı geçmesiydi” diyen Başkan Gökhan, “Çünkü bu bizim için bir demokrasi ayıbıydı. Dünyaya karşı bir demokrasi ayıbıydı. Bundan kurtulmamız gerekiyordu. Bunun yüzde 12 civarında olacağını söylüyordum. Nitekim yüzde 12 civarında gerçekleşecek gibi duruyor. Çünkü bu ayıptan da kurtulmamız lazım. Kesinlikle Anayasa, siyasi partiler ve seçim kanunu değişikliğinin yapılması gerekir. Bunları değiştirmek de yeni vekillerimize yakışır” dedi,
 
“Koalisyon istikrarsızlık değildir”
CHP`nin Çanakkale`de seçilen iki milletvekilinden biri olan avukat Muharrem Erkek ise “İstikrar demek, tek başına yönetmek demek değildir” dedi. Erkek “TC hükümetleri koalisyon dönemlerinde de çok önemli ekonomik büyüme oranlarına ulaşmıştır. Koalisyon, kesinlikle istikrarsızlık değildir. Koalisyon aksine çoğulculuktur, katılımcı demokrasidir ve uzlaşma kültürüdür. Bizim buna çok ihtiyacımız var Türkiye`de. Çünkü AKP ülkeyi kutuplaştırdı, toplumun önelli bir bölümünü ötekileştirdi. Türkiye`nin özellikle yargıda çok köklü reformlara ihtiyacı var. Biz artık, 12 Eylül hukuku ve sistemine son vermeliyiz. AKP 13 yıl tek başına ülkeyi yönetti, ama kendi programında yazdığı halde siyasi partiler kanununu değiştirmedi, seçim kanunu değiştirmedi, barajı indirmedi ve 12 Eylül`ün demokrasi eksiklik-lerinden kendi yararına faydalanmayı tercih etti. Bu doğru bir şey değil” ifadelerini kullandı. Erkek, ülke genelinde HDP`nin barajı aşmasını ise; “Türkiye genelinde HDP`nin barajı aşmış olması Türkiye`nin demokrasisi açısından çok çok önemliydi. Yüzde 10 barajı gerçekten bir demokrasi ayıbıdır. Temsilde adaleti yok eden, sandığa giden oyların büyük bölümünün çöpe gitmesine sebep olan, milletin iradesinin önemli bir bölümünün meclise yansımasını engelleyen bir barajı aştı HDP. Bunu da çok önemsiyoruz” diyerek değerlendirdi.
NOT: Seçim haberlerinde yazılan oy oranları ve sayıları YSK tarafından henüz açıklanmamış resmi olmayan rakamlardır.
Paylaş