Chemex nedir? Chemex nasıl demlenir?

Kahve tutkunlarına müjde! Chemex ile kahve demlemek artık çok daha kolay. Chemex nedir? Chemex nasıl kullanılır? Chemex hakkında bilmeniz gerekenler burada...

280

Chemex Nedir? Chemex Nasıl Kullanılır? Chemex Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Chemex Tarihçesi

1941 yılında Alman kimyager Peter J. Schlumbohm tarafından icat edilmiştir. Chemex, laboratuvarda kullanılan Erlenmeyer ile cam bir huniyi birleştirerek tasarlanmıştır. Tasarımda hava çıkışı için bir de hava kanalı gerektiğinde, ön tarafına hem bu işlevi karşılayacak hem de dökme konusunda yardımcı olacak bir çıkıntı eklenmiştir. Son olarak sıcakken tutması zor olduğu için daralan boğaz kısmına ahşap bir tutacak eklenerek tasarımı tamamlanmıştır.

Chemex Kullanımı

Chemex kullanımı oldukça kolaydır. Kahve çekirdekleri filtre kâğıdına yerleştirilir ve su yavaşça dökülerek demlenir. Kahve öğütme dereceleri ve demleme süresi birbirine bağlıdır. Kahvenin orta derecede öğütülmüş olması gerekmektedir. Çok kalın bir öğütme, suyun hızlıca filtreden akmasına ve hafif bir kahve ortaya çıkmasına neden olur. Çok ince öğütülmüş kahve ise filtreyi tamamen tıkar ve su aşağı akamaz. Chemex filtre kağıdı olarak ağartılmış ve ağartılmamış olarak iki rengi, kare, yarım ay ve yuvarlak olarak da üç tipi bulunmaktadır. Hangi filtreyi seçerseniz seçin önemli olan onu doğru yerleştirmektir. Filtrenin 3 katı bir yana, tek katı diğer tarafa gelecek bir huni olacak şekilde açın. 3 katlı kısmı oluk tarafına gelecek şekilde üst hazneye yerleştirin.

Chemex Kahve Demleme

Chemex ile hangi kahve kullanılacağına gelince, Chemex filtre kağıdı kullanılarak filtre kahve demlenebilmektedir. Chemex kahve filtresi, diğer filtrelere oranla %20-30 daha kalın olduğu için, kahvenin yağlarının çoğunu tutar ve partiküllerin de geçmesini engeller. Böylece hem temiz, hem de yumuşak bir kahve elde edilir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş