Ceviz hasadı yarıya düştü

Balıkesir’in Sındırgı ilçesindeki ceviz üreticileri, hava koşullarının olumsuz etkisiyle rekolte kaybına uğradı. Ceviz hasadı yarıya düştü.

1164

Sındırgı ilçesindeki ceviz üreticileri, bu yıl yağışların fazla olması ve temmuz ayına kadar devam etmesi nedeniyle rekolte kaybına uğradıklarını söyledi. Üreticilerden Sadık Ayan, arazisindeki ağaçların 13 yıllık olduğunu belirterek, “Tabii ki ağaçlar büyüdükçe verim artıyor. Yıl geçtikçe bunları büyümesi için kesim yapıyoruz.” dedi.

Hasat teknolojik aletlerle yapılıyor

Ceviz üreticileri, hasat işlemini hem elle hem de teknolojik tarım aletleriyle gerçekleştiriyor. Cevizlerin uzun sırıklar yardımıyla silkelenerek yere düşürülmesinin yanı sıra büyük bahçelerde makine kullanılıyor. Çuvallara doldurulan cevizler, özel makineler ya da insan gücüyle yeşil kabuklarından ayrıştırılarak kurumaya bırakılıyor. İsmail Ayan da 15 dönüm alanda hasada başladıklarını dile getirerek, “Şu anda ancak yarıya gelebildik. Cevizlerimizin bir bölümünü makineyle, kalanını da elle silkeleyerek düşürüp çuvallara koyarak yıkama makinesine götürüyoruz. Daha sonra kabukları soyduktan sonra serip kurutmaya bırakıyoruz.” diye konuştu.(AA)

Paylaş