Cengiz Holding, Kazdağları'na giremedi

1167


Cengiz Holding`in 2019 yılında 55 milyon dolara satın aldığı ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi`nin ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı dün düzenlendi. Üç köyü sınırları içine alan ve yaklaşık 51 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan Halilağa Bakır Madeni Projesi için Bayramiç`in Hacıbekirler Köyü`nde ÇED toplantısı düzenlendi. Yöre halkının yoğun katılım sağladığı toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Ali Öztunç gibi isimler Bursa, Balıkesir ve Çanakkale Milletvekilleri, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ile çok sayıda vatandaş ve çevre örgütü katıldı. 

Jandarmadan yoğun güvenlik önlemi
Sabahın erken saatlerinden itibaren ÇED toplantısının yapılacağı köy kahvesinde toplanan yöre halkı ve çevre örgütleri, hazırlanan sandalyelerde yerlerini aldı. Madenci şirketin yöre dışından getirdiği iddia edilen vatandaşların gelmesi ve ön sıradaki sandalyelere yerleştirilmesi üzerine tartışmalarla başlayan ÇED toplantısı boyunca, gergin atmosfer hiç dağılmadı. Hacıbekirler Köyü`ne giriş güzergahları üzerinde araçlar sık sık oluşturulan jandarma noktalarında durduruldu. Dışarıdan vatandaşların getirilmesinin ardından ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ve bilgilendirme yapacak şirket yetkileri de yine jandarma koruması altında ÇED toplantısının yapılacağı Hacıbekirler Köy kahvesine giriş yaptı. 
"Bir kişiye virüs bulaşırsa sorumlusu sizsiniz"
Toplantı başlamadan önce iptal edilmesi talebi yinelendi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Çanakkale Valiliği`ne yaptıkları başvuruyu hatırlatarak toplantının iptal edilmesini istedi. Korona virüsü nedeni ile katılımın yoğun olmasının da göz önüne alınarak halkın sağlığının tehlikeye atılmamasını isteyen Doğan, "Toplantı yapılırsa pandeminin yayılması söz konusu, bu yüzden toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile koronavirüsü kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır" dedi.  Avukat Burcu Özaydın Kahveci ise "Şu anda yapılmak istenen halkın katılım toplantısı pandemi koşullarından sağlık açısından risk arz ediyor. Maden projesinden etkilenecek köyler ve Çanakkaleliler tehlikeye atılmaktadır. Bu maden bütün yörenin, Kazdağı ekosisteminde tahribat yaratacağı için bütün Türkiye`yi ilgilendiriyor" dedi. 
 
Köylüler "iptal" sloganları ile toplantıyı "iptal" ettirdi
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ve Avukat Burcu Özaydın Kahveci`nin konuşmalarının ardından toplantıyı gerçekleştirmek isteyen şirket yetkilileri, her ne kadar sunum yapmak istediyseler de yöre halkının "İptal, iptal" sloganları ile herhangi bir bilgilendirme yapamadı. Sinevizyon gösterisi yapmak isteyen şirket yetkilileri bunu da yapamayınca, halkın giderek yükselen tepkisi karşısında "Bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için toplantı iptal edilmiştir" açıklamasını yapmak zorunda kaldı. Daha sonra düzenlenen toplantı tutanağına ise "15 Eylül 2020 saat 11:00`da yapılması planlanan Halilağa Bakır Madeni Projesi ÇED Toplantısı, Çanakkale İli Bayramiç İlçesinde bulunan Hacıbekirler Köyü`nde halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir" ifadelerine yer verildi. 
 
Kısa süreli arbede yaşandı 
Bunun üzerine halkın alkış ve sloganlar atarak kutlama istemeleri üzerine jandarma ile halk arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Milletvekilleri ve Belediye Başkanları ile çevre örgütlerinin araya girmesi ve halkın geri adım atmaması üzerine jandarma güvenliği altında şirket yetkilileri köyden ayrıldı. Sonrasında halk alkışlarla kutlamalarına devam etti.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş