"Cengiz Holding elini suyumuzdan çek"

DSİ 252'inci Çanakkale Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelen çevre örgütleri, Çan köylüleri ve vatandaşlar, DSİ ile Cengiz Holding arasında yapılan gölet protokolünün durdurulmasını istedi. Cengiz Holding tarafından yürütülen Halilağa Bakır Madeni ve Cevher Zenginleştirme Tesisi'nde kullanılması için üzerine gölet inşaatları yapılan Kocabaş Çayı suyunun 50'nin üzerinde köyün su kaynağı olduğu ifade edildi.

505

Biga-Çan hattının en önemli sulama suyu kaynağı olan Kocabaş Çayı`nın Cengiz Holding`in maden projesi için kullanılacak olması, 50`nin üzerinde köyün tarımsal üretimini tehdit ediyor. Projesi, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen, ancak yeni bir "ÇED olumlu kararı" ile projeyi sürdüren Cengiz Holding ile DSİ arasında yapılan protokol ile Hacıbekirler Göleti-1 ve Hacıbekirler Göleti-2 isimleri ile iki gölet inşaatı sürüyor. Göletlerin su kaynağı olarak ise Kocabaş Çayı belirlendi. Bir derivasyon kanalı ile Kocabaş Çayı`nın sularının göletlere aktarılacağı projeye karşı çıkan yöre halkı ve çevre örgütleri DSİ 252`inci Çanakkale Şube Müdürlüğü önünde bir araya gelerek protokolün iptal edilmesini ve açılan yeni dava sonuçlanmadan hiçbir işlem yapılmamasını istediler.

"Kazdağlari`nin yüzde 79`u madenlere ruhsatli"
DSİ önünde yapılan açıklamada, Kazdağlarının dünyanın en değerli biyoçeşitliliğine sahip ekosistemlerinden biri olduğu ifade edilerek, bölgenin yüzde 79`unun madenlere ruhsatlandırılmış olduğu belirtildi. Cengiz Holding projesinin, diğer maden ve enerji projeleri gibi Kazdağları ekosistemini yok edeceği dile getirilen açıklamada, "Yörede yaşayan bizler, bereketli yaşam alanlarımızı, her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği tarım topraklarımızı, kurdu kuşu sincabıyla Kazdağları`nda yaşayan canlıların yaşam hakkını korumak için enerji ve maden şirketlerine karşı mücadele veriyoruz" denildi.

"Ölüm çukurlari açilacak, 3 köy haritadan silinecek"
Cengiz Holding`in Kazdağları ekosistemi içinde devasa bir alanda yıkıma sebep olacağı belirtilen açıklamada, "Cengiz Holding, 200 metre derinliğinde ölüm çukurları açacak, 3 köyü haritadan silecek ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getirecek, su kaynaklarımıza el koyacak Halilağa Bakır Madeni projesindeki ısrarına devam ediyor. Sivil toplum örgütleri ve yöre halkı olarak 95 davacı ile bizler de topraklarımızı suyumuzu ormanlarımızı korumak için 2. kez dava açtık. Şirket, DSİ ile imzaladığı protokol kapsamında maden için gereken suyu temin etmek amacı ile adlı iki gölet inşaa etmek istemektedir" denildi.

"Kazdağlari evimizdir, sonuna kadar direneceğiz"
Kocabaş Çayı`nın nesli tehlike altındaki su samurlarının yaşam alanı ve 55 köyün de su kaynağı olduğu belirtilen açıklamada, "Bizler yani Bayramiç ve Çan ilçeleri köylerinde yaşayan vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri olarak Cengiz Holding`in karı uğruna yok etmeye çalıştığı köylerimizden, suyumuzdan, topraklarımızdan vazgeçmiyoruz. Devlet Su İşleri`ni Cengiz Holding`in çıkarlarını değil, yore halkının su ihtiyacını gözetmeye ve Hacıbekirler 1 ve Hacıbekirler 2 göletleri ile ilgili protokolu iptal etmeye, hukuki süreç sonuçlanmadan hiç bir işlem yapmamaya çağırıyoruz. Aksi takdirde geri dönülmez zararlar verilecek, köylüler tarım alanlarından ve su kaynaklarından mahrum kalacaktır. Hiç bir kurumun halkına böyle bir kötülük yapmaya hakkı yoktur. Kazdağları evimizdir, maden projeleriyle delik deşik edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz." denildi.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş