ÇED raporunda fişleme iddiası
CENAL Termik Enerji Santralı Lapseki İI Enerji İletim Hattı projesinin ÇED Raporu’nu hazırlayan TEİAŞ Çanakkale’nin etnik haritasını çıkarttı. Avukat Cömert Uygar Erdem rapordaki tespitlerin siyasi karşılığının fişleme olduğunu vurguladı.
Birgün Gazetesi`nden Doğu Eroğlu`nun haberine göre Karabiga`da kurulması planlanan CENAL Termik Enerji Santrali’ne ait enerji iletim hattının ÇED Raporu’nu hazırlayan Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) raporda kentin etnik haritasına da yer verdi. Ortakları arasında Cengiz Holding ve Alarko Holding’in de bulunduğu santralin enerji iletim hattının raporunda kentin etnik dağılımına ve toplumsal ilişkilerine dair bilgilere yer verilmesi “TEİAŞ Çanakkalelileri fişliyor mu?” sorusunu akıllara getirdi.
Çerkezler, Boşnaklar…
TEİAŞ tarafından hazırlanan ÇED Raporu’nda Çanakkale nüfusunun etnik yapısına ve toplumsal ilişkilerine dair şu ifadelere yer verildi: “Toplumda çekirdek aile yaygındır. Toplum; Türkmenler, Pomaklar, Yörükler, Bulgaristan göçmenleri ve az sayıda Kumuk Türkleri ve Çerkez ile Boşnak’tan oluşur. Boşnak ve Yörükler genelde tarım ile uğraşırlar. Fakat halk etnik yapıya göre ayrılmamış birlik içinde yaşamaktadır. Fakat her toplum kendi kültürel yapısını korur. İl ve ilçe merkezlerinde büyük ölçüde modern giyim örnekleri benimsenmiştir. Kırsal kesimden gelen bayanlar, beyaz yemeni adı verilen eşarp ve şalvar ile siyah naylonumsu kumaştan pardösü giyerler, kırsal kesim erkeklerinde ise baskın giyim türü, pantolon, ceket ve kaskettir. Yörede erkeklerin şalvar giydiği pek görülmez.”
Neden saygı göstermediler?
Enerji iletim hattına ait ÇED Raporu’nda etnik saptamalarla karşılaşmaktan şaşkınlığa uğradığını vurgulayan Avukat Cömert Uygar Erdem, bölgede kimlerin yaşadığının, toplumsal olarak birlikte hareket edip, etmediklerine ilişkin tespitlerin siyasi karşılığının fişleme olduğunu kaydetti. Erdem, kültürel ve etnik ayrımlara bu derecede hâkim olduğu anlaşılan devlet kurumlarının, toplumsal ve kültürel değerleri dikkate almayışını ise eleştirdi. Erdem, “Halkların kültürel değerlerinin ve hassasiyetlerinin gözetilmesi önemli ancak enerji konusunda politika ve eylem belirleyenler, bu özeni keşke Dersim’de göstermiş olsalardı. Yatırım bölgelerindeki etnik ve kültürel dağılımları bu kadar iyi biliyorlarsa, keşke Dersim’de baraj yaparken oradaki köylerin kültürel değerlerini dikkate almış, Alevi inancında Munzur sularının ne anlama geldiğini anlamaya çalışmış olsalardı. Bu hassasiyeti göstermedikleri için Alevilerin ziyaret mekânı Gola Çetu (Hızır Mekânı) Uzunçayır Barajı’nın suları altında kalacak” diye konuştu.
Cengiz-Alarko ortaklığı
Karabiga’da kurulması planlanan CENAL Termik Enerji Santrali’nin ortakları arasında Alcen Enerji Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri A.Ş., Alarko Holding A.Ş., Cengiz Holding A.Ş., Alarko Fenni Malzeme Satış ve İmalat A.Ş. ve Eti Alüminyum A.Ş. de yer alıyor.