havadurum

"ÇED olumsuz kararı verilsin"

478
TÜMAD Madencilik tarafından Lapseki`ye bağlı Şahinli Köyü mevkiinde altın-gümüş madeni kapasite artışı projesi için ÇED süreci başladı. Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği,İda Dayanışma Derneği, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay, Belediye Meclis Üyeleri Güney Sarıkaya ve Birten Sarıbaş, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP İl ve Merkez yönetim kurulu üyeleri ile Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant ve çok sayıda vatandaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir araya gelerek, söz konusu proje için "ÇED olumsuz" raporu verilmesini istedi. Konuya ilişkin imza dilekçeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne teslim edildi. Burada konuşan Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği Sekreteri Ahmet Pınar, "Çanakkale İlimizin Lâpseki İlçesinin Şahinli Köyü Mevkiinde TÜMAD Madencilik tarafından Altın-Gümüş madeni kapasite artışı projesi için ÇED süreci başlatılmıştır. "Nihai ÇED" aşamasına gelinerek son hali verilen ÇED raporu, 17.10.2022 tarihinde 10 günlük yurttaş görüşüne açılmıştır. İlgili projenin ÇED raporu incelendiğinde; projenin hayata geçirilmesi ile beraber bölgenin doğal varlıklarının, biyolojik çeşitliliğinin, tarımsal üretiminin ve tarihi-kültürel yapısının geri döndürülemez biçimde olumsuz yönde etkileneceği anlaşılmaktadır. Projenin içinde yer aldığı Lâpseki ilçesi yoğun bir şekilde IV. Grup maden ruhsat alanlarından oluşmaktadır. Proje alanı yakından incelendiğinde projenin de içinde yer aldığı Şahinli-Kocabaşlar-Çamyurt Mevkii`nin bir maden bölgesine dönüştürüldüğü görülmektedir. ÇED Raporu`nda söz konusu projenin hayata geçmesi ile beraber diğer projelerle birlikte neden olacağı ekosistem parçalanması, su tüketimi ve kirliliği, tarımsal üretimdeki verim kaybı gibi etkilerin ortaya konulamamış olması projenin gerçek etkilerinin değerlendirilmesi açısından eksik ve bilimsellikten uzaktır" dedi.
"Proje yaşam alanlarına çok yakın mesafededir"
Pınar, proje alanının yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğunu ifade ederek, "ÇED alanı; Şahinli Köyü`ne 1,2 km, Subaşı Köyü`ne 3,3 km, Yeniceköy Köyü`ne 3,48 km, Kocabaşlar Köyü`ne 4 km, Taştepe Köyü`ne 4,1 km ve Çamyurt Köyü`ne 4,6 km uzaklıkta olup en yakın haneye ise 690 metre mesafededir. Yaşam alanlarına bu kadar yakın bir altın madeni projesi başta halk sağlığı konusunda ciddi bir risk oluşturacaktır, madencilik faaliyeti bölgedeki insanların sağlıklı yaşam hakkını elinden alacaktır. Bölgenin kısıtlı su varlıkları, yapılması planlanan maden projesiyle beraber yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Aynı zamanda projenin ÇED alanı içme ve kullanma suyu kaynağı olan Bayramdere Barajı`nın orta mesafeli koruma alanına girmektedir. Yoğun su tüketimi, iklim krizinin öngörülemez etkileri ve meydana gelecek kirlilik oluşumu yörenin su stresi çekmesine sebep olacaktır" sözlerine yer verdi. 
"Lapseki şeftalisi Türkiye`nin marka değeri konumunda"
Coğrafi işaretli Lapseki şeftalisinin önemine dikkat çeken Pınar, "Lâpseki İlçesi şeftali ve kiraz üretimi ile Türkiye`nin marka değeri konumundadır. Lâpseki Şeftalisi, 16 Mayıs 2022 tarihinde Türk Patent Enstitüsü`nün 2022/125 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanarak Çanakkale`nin 10. ürünü olarak tescil edilmiştir. Bölgenin en önemli geçim kaynağını oluşturan tarımsal üretim maden projesi ile beraber ciddi ölçüde zarar görecektir, bölgedeki sosyo-ekonomik yapı olumsuz etkilenecektir. Zengin bir orman varlığına sahip olan bölge yapılması planlanan proje ile beraber ciddi yaralar alacaktır. Ekosistem parçalanması ve ormansızlaşma bölgenin biyolojik çeşitliliğine zarar verecek, iklim krizi kaynaklı afetlere yönelik yöreyi kırılgan bir konuma sokacaktır" ifadelerine yer verdi. Pınar, çevre zararının önüne geçilmesi için projeye "ÇED olumsuz" kararının verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Yukarıda belirtilen nedenlerle çevreye geri döndürülemez zararlar verecek olan ve kamu yararı bulunmayan "68955 Ruhsat Numaralı Sahada Altın-Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı" Projesinin ÇED Raporunun iptal edilerek söz konusu projeye "ÇED Olumsuz" kararının verilmesini talep ediyorum" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş