Karabiga beldesine inşa edilen Cengiz Holding’e ait Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘ÇED Olumlu Kararı’ 28 Kasım’da iptal edildi. ZMO Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu dün, şube binasında iptal kararına yönelik açıklama yaptı. Açıklamaya, ZMO Yönetin Kurulu’nun yanı sıra çok sayıda sendika ve STK temsilcisi de katıldı. ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş tarafından yapılan açıklamada, İptal kararının yalnızca ‘hava kalitesi modellemesinin tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik verilerin elde edildiği Erdek ve Bandırma Meteoroloji İstasyonlarının incelenen saha dışında olduğu’ gerekçesine dayanmasının üzücü olduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu santralin ilçe merkezine ve konutlara yakınlığı, santralin tarımsal üretim alanlarını, konumu gereği Marmara Denizi’ni ve Çanakkale Boğazını da olumsuz etkileyeceğinin ortada olduğu belirtildi. Mahkeme kararının ivedi olarak uygulanarak, gerekli işlemlerin başlatılmasının talep edildiği açıklamada; “Hukuk yanı sıra 24. İklim Konferansında bilimsel veriler ışığında alınan karar gereği de söz konusu mahkeme kararının acilen uygulanmasını zorunlu kılmaktadır” denildi. ZMO Şube Başkanı Savaş; “Bildiğiniz gibi Çanakkale Biga ilçesi Karabiga beldesine Cengiz Holding tarafından inşa edilen ve işletilen Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ÇED olumlu kararına karşı odamızın da içerisinde bulunduğu bazı STK ve gerçek kişilerce Çanakkale İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 23.09.2014 tarih ve 3618 sayılı ÇED olumlu kararı Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 2017/1091 E.-2018/1023 K kararı ile iptal edilmiştir. 09.05.2012 tarih ve 2506 sayılı ÇED olumlu kararı ise, 28 Kasım 2018 tarih ve 2017/167 E-2018/1022 K sayılı kararı ile iptal edilmiştir” dedi.
“İptal kararı tek bir gerekçeye bağlanamaz”
İptal kararının sadece bir gerekçeye bağlanmasının doğru olmadığını ifade eden Savaş, santralin daha birçok olumsuz etkisinin olduğunu belirterek; “Karabiga beldesi Biga Yarımadası’nın kuzeyinde yer almaktadır. Bölgede hakim rüzgarlar kuzey-kuzey doğu ve güney batı yönlerinden esmesine karşın uzun yıllar sıklığına bakıldığından daha ziyade esme yönü sayısının kuzey-kuzey doğu yönünde yığılma gösterdiği görülmektedir. Bunun anlamı Biga Yarımada’sının kuzeyinde yer alan bir termik santralin gaz ve toz atıkları tüm Yarımadayı etkileyecektir. Bu gaz ve toz atıkları yağmur ile birlikte toprağa ve sularımıza inecektir. Bu şekilde nispeten büyük bir coğrafyanın havasını, toprağını ve suyunu kirletecek olan termik santralin ÇED olumlu kararının Çanakkale İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesi elbette sevindiricidir. Ancak bu iptal kararının yalnızca “hava kalitesi modellemesinin tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik verilerin elde edildiği Erdek ve Bandırma Meteoroloji İstasyonlarının incelenen saha dışında olduğu gerekçesine dayanması” bizleri üzmüştür. Hâlbuki söz konusu termik santral Karabiga’nın Merkezine 1800 m, en yakın konutlara uzaklığı ise 800 m’dir. Bu konutlarda yaşayan insanların santralden olumsuz etkilenmemesi mümkün değildir. Öte yandan termik santralin çevresinde zeytinlikler ile meyvelikler bulunmaktadır. Termik santralin bunlara ve diğer tarımsal üretim alanlarını da olumsuz etkileyeceği ortadadır” dedi.
“Termik Santral insan yaşamına ve tarımsal üretime doğrudan zarar verir”
Termik santrallerin insan yaşamına ve tarımsal üretime doğrudan zarar verdiğinin altını çizen Savaş; “Zararları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Yaşam alanımızı oluşturan ekosisteme de zarar vererek dolaylı olarak da yaşamımızı olumsuz olarak etkiler. Havayı, suyu ve toprağı kirletecek olan Santral emisyonları karasal flora ve faunada olumsuz değişimlere neden olacaktır. CENAL termik santrali konumu gereği Marmara Denizi’ni ve Çanakkale Boğazını da olumsuz etkileyecektir. Santral soğutma suyunu denizden sağlayacak, dolayısıyla ısınan suyu denize deşarj edecektir. Deniz suyu sıcaklığını değiştirecek olan bu teknik uygulamanın deniz florası ile faunasını olumsuz etkilememesi mümkün değildir. Ne denli yüksek teknoloji ile donatılırsa donatılsın termik santrallerin zehirli gaz atıkları ve toz emisyonları yaşamı olumsuz olarak etkiler. Öte yandan ne denli ileri teknoloji kullanırsa kullansın termik santrallerin denizlere deşarj ettiği soğutma suyunun deniz yaşamına etkisi olumsuzdur. Bunlar şu andaki bilimsel olarak bildiklerimizdir” dedi.
“ÇED olumlu kararı iptal edilmeli”
Cenal’in ÇED olumlu kararının iptal edilmesi gerektiğini ifade eden Savaş; “Polonya’nın Katoviçe kentinde Aralık ayının başından beri süren Birleşmiş Milletler 24. İklim Konferansında 196 ülke ve Avrupa Birliği tarafından 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşmasının uygulanması konusunda anlaşmıştır. Buna göre 2050 yılına değin yüzey sıcaklıkları artışının 2 derecenin altında tutulmasını öngörmektedir. Bu hedefe ulaşmak için ise petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yönelinmesi önerilmektedir. Tüm bunların ötesinde, ÇED olumlu kararı iptal edilen CENAL termik santralinin derhal işletmesini durdurmasını talep ediyoruz. Bu hukukun bir gereğidir; Türkiye bir hukuk devletidir ve hiçbir kişi ve kurum hukukun üstünde değildir. Anayasa’nın 138/4 Maddesi ile 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu 28/1. Maddesi gereğince; Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararının gecikmeksizin yerine getirilmesi zorunludur. Bu süre, yasa gereğince hiçbir şekilde kararın İdare’ye tebliğinden başlayarak 30 günü geçemez” dedi.
“Kararın uygulanmasında sorumlu makam merci Valilik Makamıdır”
Mahkeme kararının uygulanmasından sorumlu olan Mülki İdarenin Çanakkale Valilik Makamı olduğunu belirten Savaş; “Mahkeme kararının ivedi olarak uygulanmasını ve gerekli işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz. Hukuk yanı sıra 24. İklim Konferansında bilimsel veriler ışığında alınan karar gereği de söz konusu mahkeme kararının acilen uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Konuyu takip edeceğimizi ve hukukun gereğinin yerine getirilmesi için hukuk içerisinde her tür girişimi yapacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.
(Eren Aşnaz)