ÇED gerçeği gözler önüne serildi

ÇED raporlarının nasıl hazırlandığı bilim adamları tarafından deşifre edildi. Raporların; araştırma için gereken hazırlık sürecinin dört gün gibi kısa bir zamana sığdırılarak, bölge hakkında bilgi edinilmeden hazırlandığı bildirildi. ÇED Raporlarının bilimsellikten uzak olduğu bildirildi.

552
İl genel meclis toplantısında açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Bülent Gündüz; “ÇED raporlarının bazıları bize de geldi. Değerlendirdiğimizde bilimsel-likten fazlasıyla uzak ifadelerin olduğunu görüyoruz. Bilimsel olarak baktığınız zaman bir yıl içerisine yayılması gereken gözlemin dört gün içerisine sığdırıldığı görülüyor” dedi.
 
 
 
ÇED Raporlarının bilimsellikten uzak olduğu bildirildi. İl genel meclis toplantısında açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Bülent Gündüz; “ÇED raporlarının bazıları bize de geldi. Değerlendirdiğimizde bilimsellikten fazlasıyla uzak ifadelerin olduğunu görüyoruz. Bilimsel olarak baktığınız zaman bir yıl içerisine yayılması gereken gözlemin dört gün içerisine sığdırıldığı görülüyor” dedi. İl genel Meclis Toplantısına Vali Güngör Azim Tuna, ÇÖMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇÖMÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Gündüz, Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Uysal, Doç. Dr. Murat Tosunoğlu ve Yardımcı Doç. Dr. Ersin Karabacak katıldı. Vali Tuna’nın AKP sıralarına oturduğu gözlerden kaçmadı. Toplantıda akademisyenler Çanakkale ve civarında yaşayan canlı türlerini ve canlı çeşitliliği hakkında bilgi vererek yapılacak olan projeleri İl Genel Meclisi Üyeleriyle paylaştı.
 
 
“ÇED’ler bilimsellikten uzak”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Bülent Gündüz, son zamanlarda kendilerine ÇED raporları gelmeye başladığını belirterek; “Bu raporlar bir firma bir maden aramak istiyorsa onla ilgili bazı birimler bilimsel rapor hazırlıyor. Bizde bunlara baktığımızda Ankara, İstanbul gibi illerde yazıldığını görüyoruz. ÇED raporlarının bazıları bize de geldi. Biz bunları değerlendirdik. Değerlendirdiğimizde bilimsellikten fazlasıyla uzak ifadelerinde olduğunu görüyoruz. Son ÇED raporuna baktığımız zaman 4 gün içerisinde oranın biyolojik verileri değerlendirilmiş. Sadece dört gün içerisinde. Bu olaya bilimsel olarak baktığınız zaman bir yıl içerisine yayılması gereken gözlemin dört gün içerisine sığdırıldığı zaman gerçeklere ulaşamazsınız. Dolayısı ile burada tür yoktur kazıya engel durum yoktur dersiniz. Bu da doğru bir yaklaşım olmaz” dedi.
 
Gündüz şunları söyledi; “Biyolojik çeşitlilik insan yaşamı ile çok yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir çevrenin göstergesi biyoçeşitliliğin fazlalığıdır. Ne kadar tür çeşidiniz varsa o kadar zenginsiniz anlamına gelir. Biz bunu üç parçada topluyoruz. Genetik, tür ve eko sistem çeşitliliği olarak. Bizim amacımız sürdürülebilir biyoçeşitliliği sağlamak. Çanakkale de değerleri sürdürmek istiyorsak önce bunların ne olduğu kavramamız lazım. Çanakkale biyoçeşitliliğini belgelemeliyiz.”
Paylaş