ÇED gerçeği

Çanakkale ve çevresini yakından ilgilendiren ÇED toplantıları sonucunda Halilağa Altın ve Bakır Madeni İşletmesi" ÇED Raporu kabul edildi. Kızılelma, Kirazlı ve Söğüt alanda yapılması düşünülen maden arama çalışmaları ile ilgili ÇED süreci ise devam ediyor.

697
Çanakkale ve çevresini yakından ilgilendiren, Kızılelma, Kirazlı,  Çan Söğütalan, Bayramiç Halil ağa köylerinde gerçekleştirilen ÇED toplantıların sonuçları belirlenmeye başladı. Bu kapsamda “Halilağa Altın ve Bakır Madeni İşletmesi” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından nihai olarak kabul edildi. Bölgedeki çalışmanın başlaması için son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oluru gerekiyor. Kızılelma, Kirazlı,  Çan Söğütalan için ÇED süreci devam ediyor.
 
“Halilağa için süreç tamamlandı”
Çan Etili Köyü, Bayramiç Muratlar Köyü civarında, Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan “Halilağa Altın ve Bakır Madeni İşletmesi” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından nihai olarak kabul edildi. Ancak ÇED sürecinin devam ettiği Bakan Bayraktar’ın olur vermesi ile tamamlanacağı kaydedildi.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver; “Bakanlıktaki inceleme değerlendirme komisyonu bunu nihai olarak kabul etmiş. ÇED raporu doğrultusunda bütün tedbirler alınmıştır anlamında bu raporu nihai etmiştir. Ama ÇED’in olumlu çıktığı anlamında değildir. Bu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın önüne gidecek. Bakan bey bunu onaylarsa ÇED olumlu kararı çıkmış olacak. Onaylamazsa ÇED olumlu kararı çıkmamış olacak. Şu anda komisyon olayı sonuçlandırmış durumda. Ama daha bunun onayı bekleniyor. Kesinleşmiş bir şey yok. Komisyon nihai ettikten sona10 gün görüş alma süresi vardır. Bu nedenle valilikler, kaymakamlıklar ve internet sitelerinde o bölgelerde ilan ediliyor. Görüş öneri varsa o alınıyor” dedi.
 
“İnceleme sürüyor”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, Kirazlı, Kızılelma ve Söğütlan köylerindeki ÇED süreçlerinin inceleme aşamasının sürdüğünü bildirdi. Güver; “İnceleme, değerlendirme format belirleme devam ediyor. Buralardaki ÇED raporu komisyon sürecinde” dedi.
 
Çan Söğütalan Köyü civarında, Kuzey Biga Madencilik tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Ağı Dağı Altın Madeni Ocağı”, Merkez İlçe, Kirazlı Köyü civarında, Esan Eczacıbaşı tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Demir Ocağı” projesi, Çan Kızılelma Köyü civarında, Kuzey Biga Madencilik şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Çamyurt Altın Madeni Ocağı”  ve yine Kirazlı Köyü civarında, Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kirazlı Altın Madeni Ocağı”  projesine ilişkin olarak ÇED süreci devam ediyor. ÇED Raporunu incelemek isteyenlerin,ÇED Raporuna ilişkin görüş, soru ve önerilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veya Çanakkale Valiliğine, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne iletebilecekleri öğrenildi.
Paylaş