Çayır tırtılı istilası mı geliyor?

393
Yeşil yapraklarını yiyerek ayçiçeğin gelişimini engelleyen çayır tırtılları, Ayçiçeği üretiminin merkezi durumundaki Trakya`da tarlalara önemli ölçüde zarar verdi. Kırıkkale, Tekirdağ ve Edirne`nin ardından Çanakkale`de de çayır tırtılı görülmeye başlandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, özellikle Trakya illerinde son günlerde ciddi zararlar oluşturan Çayır tırtılı görüldüğü ihbarının ardından sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetlerine başladı. 
 
26 köyde larvaya rastlandı
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, özellikle Trakya illerinde son günlerde ciddi zararlar oluşturan çayır tırtılı görüldüğü ihbarının ardından harekete geçti. 13 Temmuz günü Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde çayır tırtılı görüldüğü ihbarının ardından sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetlerine başlandı. 14-17 Temmuz tarihlerinde yapılan arazi çalışmaları sonucunda 26 köyde çayır tırtılı larvasına rastlanırken Merkez ve Eceabat köylerinde toplam 6 köyde ise çayır tırtılı erginine rastlandı. İl Müdürlüğü, yılda 2-5 döl verebilen çayır tırtılı uygun dönemde mücadele yapılmaz ise yeşil aksamın tamamını yiyerek zarar verebileceğine dair bilgilendirmede bulundu.
 
"Üreticilerimiz sık sık kontrol etsin"
İl Müdürlüğü üreticileri şu şekilde uyardı, "Üreticilerimizin Ayçiçeği tarlaları başta olmak üzere yeşil aksam içeren tüm bahçelerde sık sık kontrol yapmaları gerekmektedir. Bitki başına 2-5 zararlı görüldüğünde vakit kaybetmeden ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapılması gerekmektedir. Yabancı ot mücadelesi iyi yapılan parsellerde genellikle sınıra yakın 3-5 metrelik kısımda zararlı yoğunluğuna rastlandığı için erken dönemde yapılacak ilaçlama ile parselin tamamının ilaçlanmasına gerek kalmadan başarı sağlanabilmektedir. İlaçlamalar mevcut yer alet ve makinaları ile veya bakanlığın kullanımına izin verdiği dronlar ile gerekli izinler alınarak yapılabilmektedir."
 
Sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri sürüyor
13 Temmuz 2022 tarihinde ilk olarak Gelibolu, Eceabat ilçelerinde tırtıl görüldüğüne dair ihbar üzerine başlatılan sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince Çanakkale valisi İlhami Aktaş`ın Başkanlığında İl Müdürü Erdem Karadağ, ilgili şube müdürleri ve ilçe müdürlerinin koordinesinde Eceabat, Gelibolu, Merkez ilçe, Biga, Lapseki, Çan, Yenice, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Bozcaada ilçelerinde 31 ekip ile 14-15-16-17 Temmuz tarihlerinde sörvey ve çiftçi eğitim faaliyetleri yürütüldü. 16 Temmuz da Eceabat ve Gelibolu ilçelerinde yürütülen sörvey ve eğitim faaliyetlerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Levent Efil de katıldı. Üreticilere SMS, il müdürlüğü web sitesi ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak bilgilendirme yapılıyor. Ayrıca Ziraat Odaları, muhtarlar, Çanakkale`de faaliyet gösteren BKÜ bayileri, Arı Üreticileri ve ilgili STK`lar bilgilendirildi. 
 
Kimyasal mücadele başlatıldı
Yapılan arazi çalışması ve tespitler sonucunda; Eceabat`ta 7, Gelibolu`da 8, Biga`da 3, Lapseki`de 3, Yenice`de 2, Merkez ilçede ise 3 köyde ayçiçeği, yonca, mısır ve biber ekile alanlarda toplam 26 köyde Çayır tırtılı lavrasına rastlanırken Eceabat`ta 5, merkez ilçede ise 1 köyde çayır tırtılı ergini görüldü. Öte yandan an ilçesinde bir köyde yoğun ergin uçuşu tespit edilirken, Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde zararlıya rastlanmadı. Larva tespit edilen köylerde yer aletleri ve dron ile kimyasal mücadele başlatıldı. 
 
Arıcılar uyarıldı
İl Müdürlüğü, çayır tırtılı zararlısıyla mücadele için kullanılan ilaçların arıcılar için büyük risk taşıması nedeniyle, "Çayır Tırtılı zararlısına karşı ilaçlı mücadele yapacak olan üreticilerimizin Ayçiçeklerinin çiçek döneminde olması nedeni ile ilaçlama yapacakları bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmeleri ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapmaları büyük önem arz etmektedir" açıklamasında bulundu. 
Ceylan, "ayçiçeği üreticilerinin ocağına incir ağacı dikildi"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ayçiçek ekim alanlarında yaşanan ve Trakya üreticisini perişan eden çayır tırtılının Çanakkale`de görülmeye başlanması üzerine açıklamada bulundu. Ceylan, "Trakya`da ayçiçeği üreticilerinin ocağına incir ağacı dikilmiş durumda. Çayır tırtılı felaketi artan girdi maliyetleri karşısında zaten ayakta kalmakta zorlanan üreticiyi perişan etti. Tarım Bakanlığı mücadeleye daha etkin katılmalıdır" dedi.
 
"Çayır tırtılı, bir afettir"
Ayçiçek ekim alanlarında yaşanan çayır tırtılı istilası giderek büyüdüğüne dikkat çeken CHP`li Ceylan, "Günlerdir Trakya üreticisini perişan eden çayır tırtılı şimdi Çanakkale`de de görülmeye başlandı. Yaşanan durum tam anlamıyla bir felakettir, bir afettir" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci`nin çayır tırtılına karşı drone ile ilaçlama yapılarak mücadelenin devam ettiği yönünde açıklamalarına ilişkin ise Ceylan, "Çiftçinin elinde zirai mücadele yürütebilecek aparatlar mevcut değil. Bölgede yeterli dron olmadığı, drona ulaşabilenlerin de ücreti kendilerinin ödediği söyleniyor. Devlet çiftçinin yanında olmalı bu masrafı karşılamalıdır" sözlerine yer verdi. 
 
"Çayır tırtılının başka bölgelere sıçraması önlenmeli"
CHP`li Ceylan, Tarım ve Orman Bakanlığı`nın tek elden ve ücreti devlet tarafından karşılanacak şekilde çayır tırtılına karşı mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çayır tırtılının başka bölgelere sıçraması önlenmelidir. Trakya ve Çanakkale Afet bölgesi ilan edilmeli üreticilerin uğradığı zarar karşılanmalıdır" dedi. 
Aktaş`a brifing verildi
Çanakkale`nin bazı ilçelerinde ayçiçeği tarlalarında görülen ve ciddi zararlar oluşturan çayır tırtılı zararlısına karşı başlatılan çalışmalar hakkında bilgi almak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde Vali İlhami Aktaş başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren ile Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga`nın da bulunduğu toplantıda ilimizin bazı ilçelerinde bulunan ayçiçeği tarlalarında görülen çayır tırtılı zararlısına karşı başlatılan mücadele hakkında Aktaş`a detaylı brifing verildi. Toplantıda; Eceabat, Gelibolu, Merkez ilçe, Biga, Lapseki, Çan, Yenice, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Bozcaada ilçelerinde 31 ekip ile sörvey ve çiftçi eğitim faaliyetleri yürütüldüğü, üreticilere SMS, İl Müdürlüğü web sitesi ve sosyal medya aracılığı ile düzenli olarak bilgilendirme yapıldığı, ayçiçeği bitkisinde çayır tırtılı larvasına ve erginine rastlanılan yerlerde yer aletleri ve dron ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlandığı bilgisi verildi.
 
Aktaş"Çalışmalar aralıksız devam edecek"
Yapılan bilgilendirmenin ardından üreticilerin ayçiçeği tarlaları başta olmak üzere yeşil aksam içeren tüm bahçelerde sık sık kontrol yapmaları gerektiğine vurgu yapan Vali Aktaş, "Çayır tırtılı zararlısına karşı başlatılan sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri aralıksız olarak devam edecek" diye konuştu ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerine çalışmalarında kolaylıklar diledi. Toplantı, görüş ve önerilerin ardından sona erdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş