havadurum

ÇATOD Başkanı Aydeğer; "Turizm Haftası farkındalık açısında önemli"

578

 ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Toria 2018 yılı etkinlik ve çalışmaları ile 15- 22 Nisan arasında yer alan Turizm Haftası’nı gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi.  Değerlendirmesinde Troia Yılı etkinlik ve çalışmalarının ulusal ve uluslararası anlamda hızla devam ettiğini ifade eden Aydeğer, Turizm Haftası etkinlik takviminin ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından en kısa zamanda açıklanacağını belirtti. Troia Yılı kapsamında birçok büyük kampanyanın sürdüğünü ifade eden Aydeğer, 100’ün üzerinde fuarda Troia’nın ana tema olarak yer aldığını söyledi. Troia ören yerinde birçok yürüyüş yolunun yeniden düzenlendiğini dile getiren Aydeğer, Turizm Haftasının turizmde farkındalık yaratmak açısından önemli bir hafta olduğunu belirterek, birçok kurum ve STK’nın haftayı çeşitli etkinliklerle kutlayacağının altını çizdi.

  
“100’ün üzerinde fuarda ana tema Troia”
Açıklamasında ilk olarak Troai Yılı çalışmaları ve etkinlikleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Aydeğer; “Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 2018 Yılı Troia Yılı ilan edildi. Bu çerçevede başta uluslararası olmak üzere Çanakkale Bölgesi ve Troia özelinde birçok büyük kampanya devam ediyor. Bu çerçevede 100’ün üzerinde uluslararası fuarda ‘Troia’ ana tema olarak yer alıyor. Asya’dan Avrupa’ya, kuzeyden, güneye dünyanın birçok noktasında bu çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. Yine aynı çerçevede dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden birisi olan ‘Troia Arkeoloji Müzesi’ de ziyaretçilere açılıyor olacak. Müze, muhtemelen Temmuz-Ağustos ayları içerisinde hazır olacak” dedi.
 
“Güzergahlar tekrar düzenleniyor”
Troia Milli Parkı içerisinde yer alan alanlarda yeni tur güzergahları ve yeni gezi güzergâhlarındaki tarihi ve kültürel noktaların yeniden ihya edilmesi ile ilgili çok sayıda çalışmanın devam ettiğini belirten Aydeğer;  “Güzergah üzerinde 6 köyün alt ve üst yapısının tekrar düzenlenmesi, çevrenin düzenlenmesi gibi onlarca farklı düzenleme yapılıyor. Buda, 2018 Troia Yılı’nın getirmiş olduğu önemli değerlerden bir tanesi. Bunun yanı sıra yurt dışında Konsolosluklarımız ve Büyükelçiliklerimiz vasıtası ile Troia temalı seminerler, konferanslar, etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler, yine Amerika’dan Asya’ya, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine kadar var. Belirli ülkelerde belirli bir takvime bağlanmış, belirli dönemlerde Troia temalı farklı etkinlikler devam ediyor. Hollanda’da, Yunanistan’da, Almanya’da Amerika’da, Hırvatistan’da, Güney Kore’de, Avustralya, Dubai, Yeni Zelanda ve birçok ülkede çalışmalar ve faaliyetler büyük hızla devam ediyor. Yine ulusal anlamda, öğrencilerin Troia konusunda bilgilendirme çalışmaları da sürdürülüyor” dedi. 
 
“Etkinlikler kısa sürede açıklanacak”
Çanakkale’de turizm haftasının her yıl Nisan ayınının ikinci haftasında gerçekleştiğini dile getiren Aydeğer; “Bu hafta içerisinde ‘İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ tarafından farklı etkinlikler planlanmakta. Yine turizmle ilgili birçok paydaşın destek ve katkıları ile bunların içerisinde yer alan ‘kamu kurumları, aynı zamanda turizme destek veren STK’ların katkıları ile çeşitli etkinlikler planlanıyor. Etkinlik takvimi kısa süre içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanacaktır. Turizm Haftalarının temel amacı yerel halkın turizme olan ilgi düzeyinin arttırılması, turizmle ilgili farkındalığın arttırılması. Turizmle ilgili olan bu farkındalığın arttırılmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek. Bu çerçevede Çanakkale’nin, başta ‘Troia Yılı’ ile önemli bir yer alacağını düşünüyoruz. Bizlerde ÇATOD olarak Turizm Haftası ile ilgili çeşitli faaliyetler yapmayı planlıyoruz. Bunu da hep birlikte önümüzdeki süreçte anlatıyor olacağız” dedi.  
(Oya Koyuncu)
Paylaş