havadurum

ÇASİAD’tan ÇGD’ye ziyaret

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi ‘ni ziyaret ederek 24 Temmuz “Basın bayramını “kutladı.ÇASİAD’ı, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)Çanakkale Şubesi adına Yönetim Kurulu Üyesi Sermet Atadinç karşıladı.

275
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Salih Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesini ziyaret etti. Ziyarette 24 Temmuz “basın bayramı” ve Türkiye`deki özgürlükler konuşuldu.
 
“Basının olduğu yerde özgürlük vardır”
ÇASİAD Başkanı Salih Yıldız ziyarette yaptığı konuşmada; “Basın bayramı, basının ciddi bir güç, demokrasinin değişmezi olduğu her türlü şartlarda halkı ve yaşadığı toplumdaki haber alma hakkını sağlayan emekçileri, kurucuları ile bir bütünlüğü arz ediyor. Basının olduğu yerde özgürlük vardır. Basının olduğu yerde demokrasi, yaşamda kalite vardır. Temsil ettiğiniz olan tüm basın camiasını kutluyoruz” dedi.
 
“Basın bugün hür değil”
Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sermet Atadinç’te basının hür olmadığını ifade ederek; “İyi niyetli girişiminize teşekkür ediyorum. Ama biz biraz daha farklı temelde bakıyoruz. 24 Temmuz bugün gelinen noktada basın bayramı olarak kutlanmaktan maalesef çıkmıştır. 24 Temmuz 1908 basında sansürün kaldırılışının yıl dönümüdür. O dönemin koşullarında yayınlanan gazeteler bir nüshalarını sansür memurlarına götürürlerdi. 1908 de sansür memuru uygulaması kalktı. Ama geçen bu sürede basın sansürden kurtulamadı. Demokrasi ve özgürlüklerin ne kadar gerekli olduğunu yaşayarak görüyoruz” dedi. Atadinç şunları söyledi; “Belki de SİAD’lar demokrasi ve özgürlüklerin bugün yanlış kavranılmasının getirdiği sonuçlar itibarıyla mağdur olan sivil toplum örgütlerinden biri. TÜSİAD genel başkanının dönem dönem iktidarın saldırıları karşısında içinde bulunduğu durum, siyasi iktidarın aldığı tavırlar karşısında yaşanılan rahatsızlıklar ortada. Türkiye de demokrasi ve özgürlükler noktasında adım atılması gereken çok büyük bir mesafe var. Basın alanında da bu böyle. Basın bugün hür değil. Ciddi bir baskı altında. Dünya üzerinde gazetecileri içeride olan dünya birincisi olan bir ülkeyiz. Basınının gerçek anlamda özgür, bağımsız işlevini sürdürebilmesi ülkenin demokratikleşmesi ile ilgilidir. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu ülke demokrasi ve özgürlükler konusunda adım atar ise basın ve iş dünyası da gerçek anlamda fonksiyonuna ulaşacaktır. Biz 24 Temmuzu bir basın bayramı ya da sansürün kaldırılması yıl dönümü olarak kutlamıyoruz. Bütün demokrasi güçlerinin basın dahil olmak üzere demokrasi ve özgürlükler önündeki baskıların ortadan kaldırılması için bir kavrayış, bir mücadele, bir dayanışma günü olarak ele alıyoruz.”
 
Konuşmaların ardından Atadinç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay’ın mektubunu ÇASİAD üyelerine iletti.
 
 
Paylaş