Çanakkale'nin doğal hayatı, bu kitapta

1111

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çanakkale’nin doğal yaşamını kitapta topladı. Çanakkale’nin biyoçeşitlilik açısından ülkenin önemli doğal alanlarından birisi olması nedeniyle derlenen kitap, birçok biyolog, jeoloji mühendisi, profesör ve doktorun araştırmaları sonucunda oluşturulmuş.   Kitapta, Çanakkale’nin civarında küresel ölçekte nesli tehdit altında olan, endemik deniz memelilerinden karasal memelilere, kuşlardan sürüngenlere, kelebeklerden başka hiçbir yerde bulunmayan bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Çanakkale’nin, bazı türlerin göç yolu üzerinde olduğu, bazı kuşların üreme döneminde kuluçka yeri olduğu, dünyada sadece Çanakkale’de bulunan bitkileri barındırıyor. Çanakkale’nin doğal yaşamını en ince ayrıntısıyla ele alan kitap, İl Kültü ve Turizm Müdürlüğüne, il ve ilce kütüphanelerinde, ilce kaymakamlıklarında, il ve ilce Milli Eğitim Müdürlüklerinde, resmi ve özel okullarda, üniversite kütüphanelerinde yer alıyor.

 
“Doğal yaşam alanlarının korunmasına yönelik önemli bir kaynak teşkil etmektedir” 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, gazetemiz Çanakkale OLAY’a kitap hakkında bilgilendirmede bulundu. Kitabın,  alanında uzman kişilerce tamamen bilimsel araştırmalarla elde edildiğini belirten Bolat; “Ülkemiz zengin biyolojik çeşitliliğinin muhafaza edilmesinin yanı sıra önemli çevresel hizmetlerin garanti altına alınarak toplumsal ihtiyaçların karşılanması amacıyla ilan edilen korunan alanlardan sorumlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla hazırlanan, editörlüğünü ÇOMÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Cemal Varol Tok’un yaptığı Saros Özel Çevre Koruma bölgesi ve Çanakkale ilinin sahip olduğu doğal değerlerin ortaya konulduğu ‘Çanakkale Doğal Hayatı’ isimli kitap, ülkemizin yetiştirdiği seçkin akademisyenler tarafından tamamen bilimsel kriterlere dayanılarak hazırlanmış olup, Çanakkale’deki flora ve fauna hakkında yerli ve yabancı ziyaretçilerin bilinçlendirilmesi, bölgedeki türlerin öncelikle tanınması ve doğal yaşam alanlarının korunmasına yönelik önemli bir kaynak teşkil etmektedir” dedi.
  
“İçerik olarak Troya’yı da kapsıyor”
İçerik bakımından Troya’yı da kapsayan kitabın, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandığını belirten Bolat; “Çanakkale’nin biyolojik zenginliğinin bir bütün halinde ele alındığı ilk eser olan kitap, içerik bakımından Troya’yı da kapsamakta olup, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmıştır. Söz konusu kitap, Çanakkale Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından Çanakkale’de faaliyet gösteren tüm kamu kurumlarına, belediyelere, ÇOMÜ fakülte dekanlıklarına, ilgili meslek odalarına, ilgili derneklere ve kütüphanelere dağıtılmıştır” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş