AKP’li Belediye Meclis Üyesi Müteahhit Hakan Vural; “Buraya ilim irfan öğretmeye ve şehre akademik başarılar getirmeye görevli olan bir rektörün haddi olmayan konularda ahkam kesmesini, emin olun ki, bu şehirdeki inşaat sektörü hoş karşılamayacaktır. Çanakkale’deki inşaatların kalitesinden önce Rektörün kalitesi düşük mü değil mi, aslında onu tartışmamız gerekir” dedi.
Rektör Laçiner’in açıklamalarına tepki gösteren İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı İlyas Acar ise; “Rektör acaba Çanakkale’de bütün inşaatları incelemiş mi? İnşaat kalitesinin kötü olduğunu nereden biliyor? Neye dayanarak bunu söylüyor. Kendisi inşaat mühendisi mi?” dedi.
“Rektörün kalitesi düşük mü değil mi onu aslında tartışmamız gerekir”
ÇOMÜ Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ``Deprem Gerçeği ve Çanakkale`` konulu panelde kentteki inşaat kalitesinin düşük olduğunu belirten ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in bu açıklamaları inşaat sektörünü şaşkına çevirdi. Hem Türkiye gündemi hem de Çanakkale ile ilgili yaptığı açıklamaları nedeniyle çeşitli kesimlerin tepkisini çeken Rektör Laçiner, kentte görev yapan müteahhitlerin tepkisini aldı. Panelde konuşan Rektör Laçiner’in, “Çanakkale deprem konusunda en kötü illerden bir tanesi. Burayı el birliğiyle yaptık. Berbat bir kent ortaya çıktı. Sokakları dar binaları zayıf. Bina temelleri zayıf, inşaat kalitesi çok düşük. Kentin büyük bir kısmı deprem olduğu zaman yıkılabilecek bir halde” şeklindeki ifadeleri nedeniyle harekete geçen kentin tanınmış müteahhitleri, bir toplantı düzenleyerek Laçiner’e gereken cevabı vermeye hazırlanıyor.
Vural; “Rektörün kalitesi düşük mü değil mi diye tartışmamız gerekir”
Çanakkale’de inşaat sektöründe projeleri ile dikkat çeken AKP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Vural, kendi üniversite binalarına bakmadan şehirdeki binaların kalitesini eleştiren Rektör Laçiner’e sert yanıt verdi. Şehirdeki inşatların kalitesini eleştiren Rektör Laçiner’e kurumsal olarak hak ettiği cevabı vereceklerini vurgulayan Vural, şehre akademik başarılar getirmeye görevli olan ve haddi olmayan konularda ahkam kesen Rektör Laçiner’in kalitesinin düşük mü değil mi konusunun tartışılması gerektiğinin altını çizdi.
Vural; “Buraya ilim irfan öğretmeye ve şehre akademik başarılar getirmeye görevli olan bir rektörün haddi olmayan konularda ahkam kesmesini, emin olun ki, bu şehirdeki inşaat sektörü hoş karşılamayacaktır. Binaların kalitesi düşüktü değildi onun cevabını belediyeyi ilgilendirir. Bu işi takip eden Bayındırlık Müdürlüğü’nü ilgilendirir. Ama rektörün kalitesi düşük mü değil mi onu aslında tartışmamız gerekir. İlgili konuyu pazartesi günü Çanakkale Müteahhitler Birliği’nde görüşeceğiz ve rektöre hak ettiği cevabı kurumsal olarak vereceğimizi düşünüyorum” dedi.
Vural; “Rektör önce kendi üniversite binalarına baksın”
Çanakkale’de düzenlenen bir panelde inşaat kalitesini eleştiren Rektör Laçiner’e kurumsal olarak hak ettiği cevabı vereceklerini ifade eden Vural; “Sayın rektörün açıklamalarını okudum ve hayretler içinde kaldım. Bu rektörlük makamı, insanları demek ki her konuda bilim insanı yapıyor ki, iktisat veya siyaset bilimcisi olan bir rektör, kalkıp Çanakkale’deki inşaatları için ilgisiz bilgisiz değerlendirmelerde bulunabiliyor. İlgili arkadaşımız önce kendi üniversite binalarına baksın. Kendi kampüsüne baksın ve ondan sonra şehre bakmaya başlasın” diye konuştu.
Acar; “Kendisi inşaat mühendisi mi?”
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in açıklamalarına tepki gösteren İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı İlyas Acar, Çanakkale’de inşaat kalitesi düşük şeklindeki açıklamaları vatandaşların dikkate almaması gerektiğini söyledi.
99 yılından sonra yapılan inşaatların depreme dayanıklı ve kalitesinin yüksek olduğunu kaydeden Acar; “Rektöre soralım acaba Çanakkale’de bütün inşaatları incelemiş mi? İnşaat kalitesinin kötü olduğunu nereden biliyor? Neye dayanarak bunu söylüyor. Kendisi inşaat mühendisi mi? Uzman mı? Sayın rektör doğru söylemiyor. Çünkü doğrusunu kendisi de bilmiyor. Nereden biliyor inşaatların kötü olduğunu. Hazır betona geçildikten sonra Çanakkale inşaat kalitesi arttı. 99 yılından sonra yapılan inşaatlarda kalite çok iyi. Bu nedenle Çanakkaleli vatandaşların kaygı duymasına gerek yok” dedi.
Çetinkaya; “Geçmişte yapılan binalarla şimdiki binaların kalitesi karşılaştırılamaz”
Çanakkale’de her geçen yıl binaların kalitesinin arttığını ifade eden Çanakkale Müteahhitler Birliği Başkanı Hayrettin Çetinkaya; geçmiş yıllardaki binalar ile son teknolojiyle yapılan binaların birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Çetinkaya; “Birisi bu konuda bir şey söylediği zaman en iyisini biliyorum diye bir şey yok. Deprem yönetmeliği 2007 yılında farklı 2009 yılında farklı. Çanakkale çok kötü deniliyor ama inşaatların yapıldığı dönemleri karşılaştırmak doğru değil. Burada herkesin bir suçu var. Yönetmelik çıktı, burada müteahhidin suçu ne? Müteahhit elindeki verilere göre yani yasalara göre bina yapar. Kanun ve yönetmelik nasıl tarif ediyorsa, ona göre yapılır. Burada müteahhidin hiçbir suçu yok. Kanunlara göre yapılan binalar var. Suçu burada müteahhitlere yüklemek doğru değil. Devlet ihaleye çıkıyor ve bu şartlar dahilinde benim binamı yap diyor. Projesini veriyor, betonunu tarif ediyor müteahhitte buna göre yapıyor. Geçmişte ne varsa ona göre yapıldı binalar. Şimdiki teknolojide ise en iyi şekilde yapılıyor. Her geçen yıl da tabii ki bina kalitesi artıyor” şeklinde konuştu.