AKP Çanakkale İl Örgütü 6’ıncı Olağan Genel Kurulunu geniş bir katılımla gerçekleştirdi. Anafartalar Spor Salonu’nda yapılan kongreye, başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere devletin üst kademeleri katılım gösterirken, ilçelerden gelen AKP’ üyelerinin de ilgisi yoğundu. Kongreye Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ve AKP Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ ile AKP il ve ilçe örgütü başkanları ve yöneticileri katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan Kongre, konuşmalarla devam etti. Konuşmalarda geçtiğimiz gün Afrin’e yapılan ‘Zeytin Dalı’ operasyonu damgasını vurdu. AKP’nin tek kadın İl Başkanı Yeşim Karadağ’ın İl Başkanlığı görevine devam ettiği kongrede, açılış konuşmasını yapan Karadağ; “Ordumuz dün itibari ile Zeytin Dalı harekâtı çerçevesinde yanı başımızdaki terör unsurlarını yok etmek üzere bir harekât başlatmıştır. Rabbim tüm askerlerimizin yardımcısı olsun. Türkiye’de görev yapan tek bayan İl Başkanı olarak aldığım bu görevden gurur duyuyorum. Her zaman teşkilatımızın emrinde oldum. Merkez İlçemiz başta olmak üzere Eceabat’tan Gelibolu’ya, Ayvacık’tan Gökçeada’ya kadar her ilçemizi görev süresi boyunca periyodik olarak ziyaret ettim. Vatandaşlarımız ile bir araya geldik. İktidarımız boyunca Türkiye’nin ön sözü olan Çanakkale’miz için ne yapsak, ne kadar hizmet etsek azdır dedik. Milletvekillerimiz ve Bakanlarımız ile birlikte söz konusu Çanakkale ise gerisi teferruattır dedik” dedi.
“Afrin, savaş değil barış çağrısı”
Karadağ’ın ardından bir konuşma yapan AKP Milletvekili Gider, Afrin operasyonunun savaş değil barış çağrısı olduğunu belirterek; “Bugün özel bir gün. Bugün şanlı Türk ordusu yeni bir operasyon yapıyor. Operasyonun adı Zeytin dalı operasyonu. Bu savaş değil barış çağrısı. Bugün kongremizde Çanakkale’den oraya selam göndermekle çok hayırlı bir iş yapıyoruz. Bu topraklar binlerce yıl önce Troia’da emperyalizme karşı savaşmış topraklardır. Bu topraklar Çanakkale destanının yazıldığı Osmanlı’nın yine emperyalizme karşı en büyük savaşını verdiği topraklardır. Dolayısı ile bugün bu şölen havasında geçen kongremizin aslında oradaki askerlerimize moral, düşmanlarımıza da korku saldığını düşünüyorum” dedi.
“Köprü yapacağız ancak betonlaşmaya izin vermeyeceğiz”
Gider’in ardından konuşan AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale’de yaptıkları hizmetleri aktararak; “Bugün 6’ıncı Kongremiz için bir aradayız. Bir partinin 6 defa kongre yapması ve hala aynı heyecan ile devam etmesi kolay bir şey değil. Şimdiye kadar Çanakkale’mizde çok önemli işler yaptık. ‘Troia 2018 Yılı’ bölgenin ayağa kalması demek. Tüm dünyanın Troia ve Çanakkale’yi bir daha hatırlaması demek. Türkiye’deki Çanakkale OSB’si ve 8 bölgemizin ayağa kalkması demek. Devamında Asos’umuz ile, Tarihi Alan Başkanlığımız ile tarımı ve sanayisini etkileyecek olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile bu bölge ayağa kalkacaktır. Bu işleri yaparken yanlış yapmamaya çalışıyoruz. Köprü yapacağız ancak betonlaşmaya izin vermeyeceğiz. Tarımımızı bozmayacağız. O civarda tam 8 tane tarım ovamızı sit alanı ilan ettik. Hastaneler, yollar, okullar, köprüler hepsini yapıyoruz. Biz hata yapmazsak asla bu millet bizi yalnız bırakmaz” dedi.
“Zeytin Dalı operasyonu devam ediyor”
Kongrede son olarak bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım ilk olarak Afrin operasyonuna değindi. Yıldırım önceki gün başlayan operasyonla ilgili; "Dün bildiğiniz gibi PKK, DEAŞ terör örgütlerini yok etmek için hava harekatıyla başladığımız ’Zeytin Dalı’ operasyonu bugün Mehmetçiğin karadan tepelerine binmesiyle devam ediyor. Bölgenin huzurunu, hudutlarını korumak için Afrin bölgesinde bulunan Mehmetçiği, kahraman askerlerimizi şehitler diyarı Çanakkale’den selamlıyorum. Zeytin Dalı Harekatına katılan Mehmetçiğimizin Allah yar ve yardımcısı olsun. 80 milyon Türk evladının duası ve desteği onlar ile beraber. Allah onlara yardım etsin, muvaffak etsin" dedi.
“Çanakkale insanı Cumhuriyet’in değerlerinden taviz vermez”
Göreve geldikleri 15 yıl içerisinde Çanakkale’ye birçok hizmette bulunduklarının altını çizen Başbakan Yıldırım; “Çanakkale özgürlüğün en demek olduğunu iyi bilir. Çanakkale insanı, gençleri, kadınları Cumhuriyet’in değerlerinden, demokrasiden asla taviz vermez. Demokrasinin Mili İradenin teminatı da AK Partidir. Başkaları taş üstüne taş koymamış konuşuyor. Ama biz konuşmuyoruz. Eserlerimiz konuşuyor. Çanakkale 1915 Köprüsü konuşuyor. Çanakkale Ezine bölünmüş yolu konuşuyor, Gelibolu Ezine bölünmüş yolu konuşuyor. Çanakkale’de deniz ulaşımı, hava ulaşımı, yol ulaşımı yoktu. Çanakkale geçilmez deyince, Çanakkale düşmana geçilmez. Çanakkale’de yarın bugünden daha güzel olacak. Türkiye bölgenin güçlenen yıldızı olmaya devam edecek” dedi.
“15 yılda 6 yeni hastane daha yaptık”
Çanakkale’de 15 yılda yaptıklarının ortada olduğunu belirten Yıldırım; “Ne kadar proje varsa bunlar AK Parti iktidarı tarafından gerçekleştirildi. Çanakkale zenginlik merkezi, cazibe merkezi olma yönünde ilerledi. Çanakkalelilere sağlık hizmetini sunduk. 15 yılda 6 yeni hastane daha yaptık. 9 Sağlık Merkezi kazandırdık. Yenice Devlet Hastanesi’nin de içinde bulunduğu 5 yeni hastanenin de yapımına halen hızla devam ediyoruz. Çanakkale’de 2002 yılında sadece 3 tane 112 Acil istasyonu vardı. Şimdi 26 tane 112 istasyonu var. Şehitler diyarı koca Çanakkale’de 3 tane ambulans vardı. Şimdi ise 44 tane ambulans var. İşte farkı bu. Ulaşım anlamında Çanakkale’de 15 km. bölünmüş yol vardı. Bunun üzerine tam 315 km. bölünmüş yol daha yaptık. Toplam 330 km’ye çıkarttık. Şu anda Çanakkale’de farklı yerlerde 10 tane yol projesi devam ediyor. Tarihi alanlarımızı unutmadık. Restorasyonlar yaptık. 2 milyon yolcu kapasiteli havaalanı terminali yaptık. Havaalanı doğru dürüst kullanılamıyordu. Şimdi dünyanın en uzun asma köprüsünü de Çanakkale 1915 Köprüsü’nü de Çanakkale’ye yapıyoruz. 2023’de inşallah köprümüzü açacağız. Çanakkale’de otoyollar bu köprü ile beraber yapılıyor. Bu köprü bittiğinde Marmara ve Ege bölgeleri birbiri ile kısa yoldan buluşacak, Avrupa’dn Asya’ya geçiş Çanakkale köprüsü ile sadece 4 dk. Olacak” dedi.
“Köprü ile tarım ve sanayi gelişecek”
Köprü yapımı tamamlandığında bölgenin tarım, sanayi ve ticaretinin daha da gelişeceğinin altını çizen Yıldırım; “Çanakkale ve çevresinde üretilen süt ürünleri başta olmak üzere diğer ürünler İstanbul’a diğer illere kolayca ulaşacak. İhracat olacak, kalkınma olacak, istihdam artacak, gençlerimize kadınlarımıza daha fazla iş ve aş olacak. Yolları yaparken, köprüleri inşa ederken, tarım arazilerine ve çevreye zarar vermemek için özenle dikkat ediyoruz. Biz köylümüzü de, çiftçimizi de toprak sahiplerini de mağdur etmiyoruz, asla etmeyeceğiz. Çanakkale’nin her köşesi bizimi için çok değerli. Çanakkale’de yaptığımız hizmetlerde bunun hassasiyetini azami oranda gösteriyoruz” dedi.
“Çanakkale’yi turizm konusunda geliştirmeye devam edeceğiz”
Bir yandan yeni eserler kazandırırken, diğer yandan tarihe sahip çıktıklarını belirten Yıldırım; “Az önce de söylediğim gibi tarihi mirasımızı, geçmişimizi, geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Hamidiye Tabyalarının yapımını ve restorasyonunu bitirdik. Çanakkale Savaşları Müzesi’nin çevre düzenlemesini sürdürüyoruz. Kilitbahir Kalesi restorasyonunda sona geldik. Troia Antik Kenti’nin dünya kültür mirasları listesine alınmasının 20’inci yılı dolayısı ile bu yılı Kültür ve Turizm Bakanlığımız ‘Troia Yılı’ ilan etti. Hayırlı uğurlu olsun. Çanakkale’yi turizm konusunda geliştirmeye devam edeceğiz. Turizm alt yapı çalışmalarımız sürüyor.
(Eren Aşnaz)