havadurum

Çanakkale ulusal basında(!)

Çanakkale dün, ulusal basına yansıyan iki haberle gündeme geldi. Bunlardan ilki Diyanet İşleri Başkanlığı`nın savaşın 100. yılı dolayısıyla ilan edilen "Çanakkale Yılı" kutlamalarında öğrencileri camilerde toplamak için harekete geçtiği iddiasıydı. İkincisi ise, hükümete yönelik eleştirileri nedeni ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü`nde görevli bir temizlik işçisinin işten çıkarılması iddiasıydı. İki haber, “Yüzüncü yılda Çanakkale`nin tanıtımı böyle yapılıyor” yorumlarına neden oldu.

793
Birgün Gazetesi`nden Serban Mansuroğlu`nun haberine göre kutlama için camilerde anma programı hazırlayan Diyanet, katılımın artması için okulları da programa dâhil etti. Diyanet bu vesileyle Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bir yazı gönderdi. Yazılarda Çanakkale için sabah namazı sonrası yurt genelinde anma programı yapılacağı belirtildi ve öğrenci ile öğretmenlerin haberdar edilmesi istendi. İstanbul Avcılar Müftüsü Ömer Erden’in Kaymakam adına yazdığı yazıda şu ifadeler yer alıyor: “Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı yıldönümü olması ve 2015 yılının ‘Çanakkale yılı’ ilan edilmesi münasebetiyle, aziz şehitlerimize karşı görevimizi yerine getirmek, halkımızın konuya olan duyarlılığını artırmak amacıyla ülkemizin 81 vilayetinde 957 ilçesinde icra edilecek olan ‘Çanakkale Şehitlerini anma’ programı ilçemizde de çarşamba günü sabah namazına müteakip Avcılar Merkez Caminde icra edilecektir.” Gençlik ve Spor Müdürlükleri’ne de gönderilen yazıda konunun duyurulması talep edildi. Bu haber “Son günlerde sıkça haber olmaya başlayan Diyanet`in okullarla yaptığı programlar, AKP`nin eğitimde gericileşme politikalarını gözler önüne seriyor. Çanakkale`nin yüzüncü yılı böyle duyuruluyor” yorumlarına neden oldu.
 
Sen misin hükümeti eleştiren?
Öte yandan Sol Portal`ın haberine göre ise; Çanakkale`de de Halk Sağlığı Müdürlüğü`nün temizlik departmanında çalışan işçinin, sosyal paylaşım sitesi Facobook`taki kişisel profilinden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan`ı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu`nu yolsuzluk operasyonları ile hükümetin politikalarını eleştirdiği paylaşımlar nedeniyle işten çıkarılmak istendiği iddiasıydı. Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü, çalışan hakkında gerekli işlemin yapılması istenen, `gizli` damgalı resmi yazıyı, taşeron firmaya gönderdi. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük adıyla yazılmış olan yazının en üst bölümünde, `gizli` ibaresi yer alırken `T.C. Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü` başlıklı resmi yazının `konu` bölümünde ise `temizlik elemanı A.S.` ifadesi kullanıldı. Taşeron firmaya gönderilen Müdürlük yazısında, `Şirketiniz bünyesinde, ilimiz, toplum sağlığı merkezinde, temizlik personeli olarak görev yapan A.S.`nin, internet sosyal paylaşım sitesinde, sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız ile ilgili yayımladığı mesajlar, ihbar olarak Halk Sağlığı Müdürlüğümüze intikal ettirilmiş olup, yazımız ekinde gönderilmiştir. Konunun, 4857 sayılı İş Kanunu`na göre değerlendirilerek en geç 18.12.2014 tarihine kadar müdürlüğümüze yazılı bilgi verilmesi hususunda, gereğini rica ederim` denildi. Resmi yazınını yanı sıra, A.S.`nin paylaşımları da yine yazıya ek olarak firmaya ulaştırıldı. Bu yazı üzerine A.S.`yi işten çıkarmayan taşeron firma, avukat Mehmet Bülent Ötkün`den hukuki yardım istedi. Dosyayı inceleyen Ötgün, "Bu talep, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin ifade özgürlüğünü düzenleyen hükümlerine, ayrıca AİHM`in emsal kararlarına aykırıdır" dedi. Bu arada, A.S.`yi, işten çıkarmayan firmanın, yenilenen ihaleyi kazanamadığı öğrenildi. Bunun sonrasında gelen yeni firmanın ise A.S.`yi işten çıkarttığı, eski firma yetkililerince ifade edildi.
Paylaş