havadurum

Çanakkale, Troia Festivali'ne kilitlendi!

960

 Yaşanan ekonomik kriz, her sektörü olumsuz etkiledi. Gelinen noktada Çanakkale Belediyesi tarafından, geçtiğimiz haftalarda bu yıl 56’ıncısı yapılması planlanan Uluslararası Troia Festivali’nin ‘ekonomik sıkıntılar’ nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile festivalin konuşulduğu toplantıda bir araya geldi. Troia Festivali’nin görüşüldüğü toplantının ardından Başkan Gökhan, basın mensuplarına toplantı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Belediye Meclis Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay da katıldı. Gökhan, toplantıdan çıkan kararı paylaşarak kamuoyunu bilgilendirdi. Başkan Gökhan, festivalin sadece belediye sorumluluğunda değil, STK ve ilgili kurumların da desteğiyle yapılabileceğini söyledi. Gökhan, festivalin sembolik de olsa bu yıl yapılabilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti. Başkan Gökhan, ekonomik sıkıntıların sonraki yıllarda devam etmesinin göz önüne alındığını, festivalin sonraki yıllarda da sekteye uğramaması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.  Başkan Gökhan; “Bu konuda bir komisyon kurarak, özellikle turizmciler ve ilgili STK’larla bir çalışma yapacağız. Fakat bu, önümüzdeki yıllarla ilgili bir çalışma olacak. Bu yılla ilgili yeniden arayışımız olacak. Festivali hiç yapmamış olmak değil de sembolik bir festival yapmak noktasında da arayışımız olacak. Bununla ilgili bir görüşme yaptık. Toplantıya katılanlar, festivalin yapılabilmesi konusunda ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler. Toplantı benim için verimli bir toplantı oldu. En azından festivalin ileriki yıllarda da sekteye uğramaması için ana sponsorlar kanalıyla, ilgili kurumlarının da işin içinde olmasıyla yapmaya çalışacağız” dedi. 

 
“Festivalin bütçesini karşılayamayacağımız için yapmamaya karar vermiştik”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Belediyemizde Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Belediye Meclisi’ndeki siyasi parti gruplarının başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, Kültür Müdürlüğümüz, turizmciler ve esnaf odaları temsilcileri ile bir toplantı düzenledik. 56’ncı Troia Festivali’ni belediyemizin kaynak sıkıntısı dolayısıyla iptal etmiştik. Bu toplantıyı, bu kararın değerlendirilmesi açısından yaptık. Çünkü sonuçta festival sadece bizi değil, esnafı ve turizmcileri etkileyen bir etkinlik. Bu konuyu daha önce Belediye Meclisi’nde konuşmuştuk ve belediye bütçesinin kaynaklarının oldukça düştüğünü, imardan gelen gelirlerin düştüğünü, vatandaşın ödeme zorluğu içerisinde olduğu için belediyeye olan borçları ödemede sıkıntı çektiklerini ve İller Bankası paylarının da düşmesi dolayısıyla festivalin bütçesini karşılayamayacağımız için yapmamaya karar vermiştik. Ankara’daki Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan’ı ziyaret etmiştik. Ziyaretimiz sırasında konuyu Sayın Turan açtı ve ‘Neden yapamıyoruz, festivali yapalım’ diyerek İl Özel İdare’nin, GESTAŞ’ın ve diğer kurumların sponsorluğuyla festivalin yapılması gerektiğini söyledi. Biz de konuyu inceleme kararı aldık. Bugün de festivalin nasıl yapılacağı ile ilgili toplantı yaptık. Bu konuda bir çalışma yapacağız” dedi. 
 
“Sembolik bir festival yapmak noktasında arayışımız olacak”
Başkan Gökhan; “Festivalin tarihi konusunda daha ileri bir tarihte yapılmasıyla ilgili bir fikir ortaya çıktı. Festivalin 10 Eylül’e kadar olan süreçte yapılabilmesi konuşuldu. Fakat toplantıdan festival konseptinin ve sponsorluk konularının yeniden değerlendirilmesi için bir çalışma yapılması kararı çıktı. Yani sadece belediyenin planladığı bir festival değil ama aynı zamanda belediyenin de içinde olduğu bir komitenin üstlendiği takdirde festivalin daha iyi olacağı konusunda görüş ortaya çıktı. Biz de bu konuda bir komisyon kurarak, özellikle turizmciler ve ilgili STK’larla bir çalışma yapacağız. Fakat bu, önümüzdeki yıllarla ilgili bir çalışma olacak. Bu yılla ilgili yeniden arayışımız olacak. Festivali hiç yapmamış olmak değil de sembolik bir festival yapmak noktasında da arayışımız olacak. Bununla ilgili bir görüşme yaptık. Toplantıya katılanlar, festivalin yapılabilmesi konusunda ellerinden gelen desteği vereceklerini belirttiler. Toplantı benim için verimli bir toplantı oldu. En azından festivalin ileriki yıllarda da sekteye uğramaması için ana sponsorlar kanalıyla, ilgili kurumlarının da işin içinde olmasıyla yapmaya çalışacağız” dedi. 

“Festivali yapmak için bütçeyi bölüşmemiz şart”
Başkan Gökhan; “Sanatçılar, peşin para ile çalışıyorlar. Bizim de bu parayı hemen vermemiz gerekiyor. Dolayısıyla sıkıntımız burada başlıyor. Ücretleri, 5-6 aya yayabilsek biraz daha kolay olur. Onun için eğer sponsorlarımızdan kaynak alabilirsek, bu kaynağı önceden almamız gerekiyor. Çünkü sanatçı parayı peşin alıyor. Tabi bu işin usulü bu şekildedir. Tabi Çanakkale’ye gelen sanatçıların bir bölümü her festivale gitmiyor. Bir de sanatçıların menajerleri, bizim huyumuzu bildiği için biz, başka yerlerdeki fiyatların da altında sanatçı getirebiliyoruz. Yani bir sanatçı bir yere 5 liraya çıkıyorsa, bizde 4 buçuk liraya çıkıyor. Festivali yapamamanın yanında belediyenin asıl yapması gereken konular var. Bu paraların asıl yapılacak işlere aktarılması gerekiyor. Mesela geçim sıkıntısı çeken insan sayısı artıyor, bu kaynağı oralara aktarmamız lazım. Öğrencilere verdiğimiz bursları arttırmamız gerekiyor. Çünkü onların sıkıntıları da hat safhaya geldi. En azından festivali yapmayı, sekteye uğratmamaya çalışıyoruz ama sekteye uğrayabilir. 15 Temmuz’da darbe teşebbüsünün olduğu zaman da festivali yapmamıştık. Fakat bu yıl festival bölüşülürse, festivali yapmış oluruz ama bölüşmemiz şart” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş