Çanakkale tedirgin

Çanakkale yöresindeki termik santral ve altın madeni haberleri hız kesmiyor. Çan`a ikinci termik santralin ardından Yenice`de de çalışmalarına başlanan termik santral yatırımının ÇED toplantısı, 14 Mart tarihinde yapılacak. Öte yandan bazı maden çalışmaları için yapılan başvuruların ardından ÇED kararının gerekli olmadığının açıklanması da tepki çekti.

1382
Biga ve Karabiga yöresindeki termik santral yatırımlarının ardından Çan`da ikincisi için yapılan başvuru yöre halkının tepkisini çekerken, Yenice`de de bir termik santral başvurusu yapılması halkı tedirgin ediyor. Birbiri ardına artan termik santral yatırımlarının, yöredeki Kazdağı ve Ağı Dağı`na borçlu olunan su ve hava kalitesini bozacağı, tarımsal üretimleri olumsuz yönde etkileyeceği tahmin ediliyor. Son olarak Yenice sınırları içerisinde Taşzemin İnş. Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali, Kül Depolama Sahası, İR:60 ve İR:51267 Ruhsat Numaralı Kömür Sahaları ile Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyasının halkın görüşüne açıldığı ifade edilmişti. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 14 Mart tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceği ifade edildi.
 
 
“ÇED gerekli değildir” kararları tepki çekiyor
bazı maden çalışmaları için verilen “ÇED gerekli değildir” kararları da tepki çekmeye başladı. Lapseki`nin Kocabaşlar Köyü mevkiindeki Batı Anadolu Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Maden Arama projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na sunulan dosyanın incelendiği, dosya ile ilgili olarak “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildiği öğrenildi. Benzer bir karar da Yenice`ye bağlı Hıdırlar Köyü Mevkii mevkiindeki Artes Mad. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan projeye verildi. “ÇED gerekli değildir” kararlarının doğru olmadığını savunan Çanakkaleliler, maden sahalarının da bölgedeki doğayı yok edeceğini ifade ettiler.
Paylaş