havadurum

Çanakkale Soma'yı yalnız bırakmadı

651

 Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin 5`i tutuklu 51 sanıklı davanın 21’inci duruşması 26 Mart’ta görüldü.  Çanakkale`den aralarında Tüm Emekli Sen, İda Dayanışma Derneği, Eğitim Sen, SES ve TKP`den temsilcilerin yer aldığı 20 kişi madenci ailelerine destek olmak için Soma’daydı.  Duruşma öncesi saat 09.00`da Sosyal Haklar Derneği Soma temsilciği ve Soma Şehit Madenci Ailelerinin çağrısıyla Soma istasyonu önünde toplanan aileler ve destekçiler bir yürüyüş gerçekleştirdi. Avukat Can Atalay yürüyüş sonunda yaptığı açıklamada, "4 yıl sonra bir mesai gününde bu kadar avukat, milletvekili ekmeğini kazanırken öldürülen 301 işçi için burada. 301 işçinin göz göre göre nasıl ölüme gönderildiğine hiçbir kuşku kalmadı. Bugün bu rezillik artık bitsin diye buradayız" diye konuştu. 


“Salonda gergin anlar”
12 saat süren duruşmada sanıkların savunmaları sırasında gergin anlar yaşandı. Olayın faili olan şirketin başkanı Can Gürkan`ın yaptığı savunma sırasında `kaza olduğundan nasıl emin olabiliyorsunuz, vandalizm dahi olabilir` şeklindeki sözleri mağdur ailelerini öfkelendirdi. Can Gürkan`ın avukatının da benzer ifadeler kullanarak işçiler istese kapıları açabilirlerdi şeklindeki sözleri duruşma salonundaki gerilimi üst seviyeye çıkardı. Hakim gelen tepkiler üzerine ailelere de söz hakkı vermek zorunda kalırken bazı konuşmalar alkışlarla karşılandı. Sanıklar tarafından öne sürülen sabotaj iddiası süreci uzatmak ve oyalamak için yapılan bir girişimdi ancak mahkeme bu iddiayı gerçekçi bulmayarak duruşma sırasında dikkate almadı. 
 
“Tutukluluk halinin devamı”
Savcı tutuklu yargılanan mühendis Ertan Ersoy`un tahliyesini talep ederken, mahkeme tüm tutukluların tutuklu halinin devamına karar verdi. Sanıkların savcı mütalaasına karşı savunma yapmak için süre istemeleri üzerine duruşma 19Haziran’a ertelendi.
 
“Duruşmada hukuk dersi verildi”
Davayla ilgili bilgi veren Çanakkale emekli Sen Şube Başkanı Emin Ergun, davanın yoğun bir katılımla gerçekleştiğini belirterek; “Yaklaşık 4 yıl önce Soma’da büyük bir iş cinayeti yaşandı. Pazartesi günü 21’inci blok duruşması gerçekleşti. Duruşma yoğun bir katılımla gerçekleşti. Duruşmadan önce madenci yakınları ile beraber kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirdik. Madenci yakınları, Sosyal Hakler Derneği ve madencilerin avukatları ile duruşmada bir hukuk dersi verildi. Duruşma heyeti zor durumda kaldı. Patronların avukatları aciz ve acınacak haldeler. Savunamıyorlar çünkü savunabilecekleri bir şey yok. Sabah 9.30’dan gece 23’e kadar duruma devam etti. Bizde, Çanakkale’den oldukça emekliler Sendikası’nın öncülüğünde oldukça iyi bir katılımla madeni yakınlarına destek verdik. Bundan sonraki duruşmalarda da yine destek vermek için orada olacağımızı umuyorum. Onlara güç vermek ve yanlarında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Savcı bir sanık için tahliye istedi ancak avukatlar tarafından yapılan müdahale sonrası tahliye gerçekleşmedi ve duruşma 19 Haziran tarihine ertelendi” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş