havadurum

Çanakkale Seramikleri can buluyor

Çanakkale Belediyesi’nin hem sosyal sorumluluk projeleri kapsamında hem de kaybolmaya yüz tutmuş yöresel sanata sahip çıkma adına 2010 yılında kente kazandırdığı Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi, ürettiği geleneksel Çanakkale Seramikleri ile sanatseverlerden büyük ilgi toplarken, dönem dönem verdiği kurslarla da seramik sanatına yeni değerler kazandırıyor.

828
 
 
Sosyal ve kültürel faaliyetlere verdiği değerle vatandaşların takdirini kazanan Çanakkale Belediyesi, GMKA işbirliğiyle Esenler Mahallesi, Özgürlük Parkı’nda 2010 yılında Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi projesini hayata geçirdi. Yaklaşık 4 yıldır çalışmalarını sürdüren atölye; kentin geleneksel seramik formlarını üretmenin yanı sıra belirli dönemlerde de Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve kentte bulunan seramik atölyelerinin danışmanlığı ile birlikte çarkçılık, el dekorculuğu kursları da veriyor. Baba mesleği olan ve Çanakkale’nin en eski ustaları arasında kendine yer edinen 74 yaşındaki seramik ustası İsmail Bütün öncülüğünde üretimlerini ve eğitimlerini sürdüren atölye, kentin geleneksel seramik anlayışına da ışık tutuyor. Geçtiğimiz dönemde 24 kursiyerin katılımıyla gerçekleştirilen atölye çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan birçok eser, Korfmann Kütüphanesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
 
 
Gelenekten geleceğe...
Geleneksel formları, renk ve desen özellikleriyle birçok platformda dikkatleri üzerine çeken Çanakkale Seramikleri, Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi öncülüğünde gelecek nesillere aktarılıyor. Üretim Merkezi, kurs vermenin yanı sıra; birçok alanda da seramiğin tanıtımına katkı sağlıyor. Çanakkale Belediyesi’nin katıldığı uluslararası fuarlarda katılımcılara dağıtılmak üzere yapılan binlerce seramiğin yanı sıra, kent ziyaretine gelen konuklara da hediye edilmek üzere geleneksel Çanakkale Seramiği üretiyor. Öte yandan 2013 yılının son aylarında Eski Er Hamamı’nın Çanakkale Seramik Müzesi’ne dönüştürülmesinin ardından müze için de birçok Geleneksel Çanakkale Seramiği üreten atölye, geleneksel formların yanı sıra çağdaş form denemeleriyle de kentin yerel sanatı olan seramikçilikte kendine yer bulmuştur. Kuruluş tarihinden bu yana Üretim Merkezi’nde geleneksel yöntemlerle üretilen Çanakkale Seramikleri, farklı kesimler tarafından da beğeni toplamaya devam ediyor. Yayına hazırlayan: Burak Çiftçi
 
 
Paylaş