havadurum

Çanakkale normale dönüyor: 100 binde 72

654
Çanakkale`de vaka oranları 15-21 Mayıs tarihleri aralığında 100 binde nüfusta 72,75 olarak açıklandı. Vaka oranları sıfıra yaklaşılırken, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, vaka oranlarındaki azalışı, hastanelerdeki son durumu ve normalleşme halinde olası durumları gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi. Covid yoğun bakımının 5`ten bire düştüğünü belirten Erensoy, yoğun bakımlar azaldıkça personelin kendi birimlerine geçmeye başladığını söyledi. Sağlık çalışanlarının vakalardaki azalmayla birlikte rahat nefes almaya başladığını belirten Erensoy, normalleşmenin ilk adımlarının hastanelerde görülmeye başladığını ifade etti. Normalleşme olacaksa bunun yine de kontrolü bir şekilde olması gerektiğini belirten Erensoy, aksi takdirde çalışanların yaz döneminde vakalardaki artışı tolere edemeyeceğinin altını çizdi. Erensoy, hastanelerde normalleşmenin adımı atılırken, kentte ise kordon ve parklar gibi alanların kapalı olmasının anlamsız olduğunu belirterek; "Buraları insanlara kapatmak uygun değil. Şu anda rahatlama anlamında bir şey yapılacaksa öncelikle bu alanların insanlara açılması gerekiyor" dedi. 
 
"Sonbahara ciddi bir aşılama ile girilirse alımların karşılığı olur"
Erensoy, şu açıklamalarda bulundu; "Şu anda tek bir yoğun bakım kaldık orada da çok az hasta var. Yine covid servisi yalnızca bir tane. 1 servis ve 1 yoğun bakım var. Daha önce 5 taneydi vaka sayılarımızda da belirgin bir azalma var. Aşılamada şu anda ciddi bir artış yok ama önümüzdeki süreçte ciddi bir biontech alımı oldu. Bu alımın karşılığında sonbahara ciddi bir aşılama oranı ile girersek çok iyi olacak diye düşünüyoruz."
 
"Sağlık çalışanları nefes almaya başladı"
"Yine yoğun bakımlar kapatıldıkça orada çalışan sağlık çalışanlarının hepsi yeniden kendi bölümlerine geçmeye başladı. Yoğun tempo azalmaya başladı, hastaneler daha da normalleşmeye başladı buda bizim için çok çok iyi. Sağlık çalışanları böyle bir durumda gerçekte nefes almaya başlıyor. Yani yoğunluk azalınca sağlık çalışanlarının üzerindeki yükte azalıyor ve daha önce çalıştıkları birimlere dönmeye başlıyorlar. Birimlerde insanlar daha az kişiyle oradaki işleri kurtarmaya çalışıyorlardı. Biz sağlık çalışanları normalleşmenin etkisi görmeye başladık." 
 
"Serbestleşme olacaksa da yine çok kontrollü bir şekilde olmalı"
1 Hazirandan sonra tam açılma olduğu takdirde vaka sayılarında olabilecek artışı, artışları sağlık çalışanlarının tolere etmesi çok zor. Yaz dönemi geldi ve insanlar biraz dinlenmek, yıllık izin kullanmak istiyor. Artık hastane ortamından ayrılmak istiyor. Bu yüzden bir serbestleşme olacaksa da yine çok kontrollü bir şekilde olmalı."

"Açık alanlardaki sınırlamalar hiç akılcı durmuyor"
"Şunu da özellikle belirtmek lazım açık alanlardaki sınırlamalar hiç akılcı durmuyor. Kordonlar, Özgürlük arkı, diğer parklar... Bunların kapalı olması hiç akılcı değil. Bir AVM`ye gittiğinizde orası insan kaynıyor, ufak bir alan dahi insan dolu. Buraları insanlara kapatmak uygun değil. Şu anda rahatlama anlamında bir şey yapılacaksa, öncelikle bu alanların insanlara açılması gerekiyor."
(Eren Aşnaz)
Paylaş