havadurum

Çanakkale Kültür Mirası Sempozyumu: Kadın Bakışıyla Tarih ve Koruma

Çanakkale'nin kültürel zenginlikleri, tarih ve koruma çalışmaları, uzman konuşmacıların katılımıyla düzenlenen sempozyumda ele alındı. Kadın bakış açısıyla yapılan etkinlik, kentin kültür mirasına yeni bir perspektif kazandırdı.

1423

Çanakkale, zengin kültürel mirası ve koruma çalışmalarını mercek altına alan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü ve Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen "Cumhuriyetin 100 Yılında Kadın Bakış Açısıyla Çanakkale Kültür Mirası" sempozyumu, kentin ilgi odağı oldu. Farklıuzmanlık alanlarından gelen konuşmacılar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Troya Müzesi, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası, Troia Vakfı ve Mahal Sanat gibi kültür ve sanat alanlarında etkili kurumların desteğiyle bir araya geldi. Etkinlik, M. O. Korfmann Kütüphanesi'nde gerçekleşti.

Kadın Figürleri ve Kültürel Miras

Troya Müzesi Müdür Yardımcısı Sinem Düzgören, Çan MYO El Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tuba Batu ve Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Fadim Koçak; kültürel miras çalışmaları ile ismini tarihe yazdırmış kadın figürlere odaklandı.

Kültürel Mirasın Korunması

İkinci oturumda, Müzecilik bölümü öğretim elemanlarından Dr. Çilem YAVŞAN, Troia Vakfı uzmanlarından Gül Yurun Mavinil ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı uzmanlarından Birsen Parlak paylaşımda bulundu.

Sanat, Turizm ve Kültür Varlıklarının Korunması

Son oturumda ise MAHAL Sanat’ı temsilen Deniz Erbaş, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nı temsilen Gizem Yıllar Adalı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanlarından Ahsen Başol Eren ve Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarından Canan Aygün Öztürk çalışmalarını detaylı bir şekilde paylaştı.

Kritik konular titizlikle ele alındı

Konuşmacılar, Çanakkale'nin kaybolmakta olan kültürel değerleri, afet risk yönetimi, iklim değişikliğinin etkileri ve kültürel mirasın korunması gibi kritik konuları titizlikle ele aldılar. Ayrıca, Çanakkale'nin tarihî dokusunun korunması ve restorasyon süreçleri hakkında da önemli bilgiler paylaşıldı.

Yeni prokelerin ilk adımı!

Etkinlik boyunca sunulan bilgilerle birlikte, katılımcılar Çanakkale'nin kültürel zenginliklerine ve koruma çabalarına dair daha geniş bir bakış açısı elde etme fırsatı buldular. Kentin kültür mirasına yönelik sorunların da ele alındığı programda, yeni projelerin de ilk adımları atılmış oldu.

Katılımcıların, etkinlik sonrasında Çanakkale'nin kültürel mirasına ve tarihî yapılarına daha duyarlı bir şekilde yaklaşmaları ve bu mirası koruma çabalarına destek olmaları bekleniyor.(Damla Yeltekin)

Paylaş