Çanakkale için iş birliği örneği

535
Devlet Su İşleri Genel müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi devir teslim töreni, DSİ 252. Şube Müdürlüğü ve Çanakkale Belediyesi arasında imzalanan protokolle gerçekleştirildi. Devir teslim törenine, Vali İlhami Aktaş, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Müdürleri, Ak Parti İl Başkanı Naim Makas, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, ilçe belediye başkanları ve il-belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çanakkale Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisi Sorumlusu Zeynep Doğanay ve DSİ 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan tesisin işleyişi hakkında bilgi verdi.

Belediye Başkanı Gökhan ise "Bu tesisin bir an önce yapılması gerekirdi. Her geç yıl maliyet artıyor. Bunun bize maliyetinin artmaması için yoğun çaba gösterdik. Burada, özellikle hatırım ödeneklerinin karşılanmasında, bize destek olan Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`a çok teşekkür etmek istiyorum. Bizimle ilgili önemli bir katkıda bulundu." İfadelerine yer verirken, Ak Partili Turan, "Belediyemiz ve DSİ`mizin çalışması ve tüm kurumların omuz vermesi sonucunda bugünkü rakamlarla 400 milyon gibi ciddi bir rakama ulaşacak olan tesisi açıyoruz. 2040 yılına kadar Çanakkalemizin içme suyu sorunu olmayacak" dedi.
Gökhan, "Bizlerin görevi, bugünden yarını planlamak"
Gökhan, arıtma tesisinin Çanakkale için oldukça önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekerek, "Çanakkale`nin geleceğiyle ilgili çok önemli girişim. Kentler büyüyor, kentlerin nüfusu artıyor. Bugünden yarını planlamak bizlerin görevi. Çanakkale`de bir çok alt yapı yatırımlarını yaptık. En son içme suyu arıtma tesisimiz kalmıştı. Onu da devraldık. İki ileri teknolojik içme suyu arıtma tesisimizi faaliyete geçirdik. İçme suyu arıtma tesisi gibi yüksek bütçeli, farklı kurumların birlikte hareket etmesi gereken yatırımlara geçmişte karar verdik. 2009 yılında karar verdik ama anca bugüne gelebildik. Çünkü, kolay bir yatırım değil" diye belirtti.
 
"Tesis bugün yapılsa 400 milyon TL bir bedelle yapılırdı..."
Başkan Gökhan her geçen gün maliyetlerin arttığını ifade ederek, "Bu tesisin bir an önce yapılması gerekirdi. Her geç yıl maliyet artıyor. Bunun bize maliyetinin artmaması için yoğun çaba gösterdik. Burada, özellikle hatırım ödeneklerinin karşılanmasında, bize destek olan Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`a çok teşekkür etmek istiyorum. Bizimle ilgili önemli bir katkıda bulundu. Bu tesissin yapımıyla ilgili büyük özveri göstere müteahhit İbrahim Yıldırım`a teşekkür etmek istiyorum. Öncede yapıp daha sonra hakkedişini alan bir müteahhit. Bu konuda, kriz döneminde büyük sıkıntılar yaşadı. Hakkı olmasına rağmen tasfiye sürecine girmeden, inatla takip edip bitirdi. 76 milyon 886 bin lirayla tamamlanmış oldu. Bugün yapılmaya kalkılsa 400 milyon lira bir bedelle yapılabilir" diye belirtti.
 
"Benzer tesislerin elektrik tarifelerinin yarı yarıya indirilmesini öneriyorum"
Başkan Gökhan, Milletvekili Turan`a tüm belediyeler olarak bir talepleri olduğunu ifade ederek şu sözleri söyledi, "Bülent Turan`a da bir talebimiz var. Bütün belediyeler için talebimi sunmak istiyorum. Özellikle bu tür içme suyu arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisleri, çöp deponi alanlarındaki işletmeler gibi yüksek elektrik enerjisi kullanan işletmelere, özellikle ileri teknoloji kullanan belediyelere; elektrik tüketim tarifelerinin yarı yarıya indirilmesini önermek istiyorum. Mümkün olabilir diye düşünüyorum. Buradaki maliyetler eninde sonunda vatandaşa yansıyor."
CHP`li Ceylan, "Daha iyi yatırımlarda aynı birliktelik ve desteği bekliyoruz"
Milletvekili Ceylan ise konuyla ilgili, "Çok güzel ve kıymetli bir yatırım. Son teknolojinin kullanıldığı, ozonla ayrıştırmalı çok güzel bir tesis olduğunu öğrendik. Çanakkalemiz, Çanakkale halkı her şeyin en iyisini hak ediyor. Çanakkale halkı adına, yatırımda emeği geçen, fikri takibini yapan, proje takibini yapan ödenekle ilgili gerekli takibi yapan herkese, partim ve Çanakkale halkı adına teşekkür ediyorum. Bundan sonrasında daha iyi yatırımlarda aynı birliktelik ve desteği bekliyoruz" dedi.
Turan, "Çanakkale yatırımlarıyla adından sıklıkla söz ettiriyor"
Ak Partili Turan ise Çanakkale`nin çok önemli bir nokta da olduğuna işaret ederek sözlerine başladı. Turan, "Çanakkalemizde olmak, burada çalışmak çok özel bir şeref... Çanakkale`de son zamanlarda sadece tarihi değil, yapılan yatırımlar ve dönüşümlerle adından sıkça söz ettiriyor. Herkesin takip ettiği önemli çalışmaların yanında, yerel lokal çalışmaların çok ötesinde uluslararası çalışmalara da öncülük yapıyor. Geçen hafta yılın projesi ödülünü Çanakkale Köprüsü aldı" dedi. 
 
"Çanakkalemiz dönüşüyor, gelişiyor"
1915 Çanakkale Köprü `sünün tamamlanmasının, kente olan katkılarına değinen Turan, "Çanakkale OSB`si yıllarca dolmazken; köprüden sonra dolmuş olmasının altını çizmek istiyorum. Ezine Gıda İhtisas OSB`sinde yer kalmadığını, merkez OSB`de ise yer büyütmek için çalıştığının altını çizmek istiyorum. Belçika çiçek firması OSB`den 30 dönüm yer aldı, Ukraynalı dondurulmuş gıda için, Alman süs bitkisi için, Avustralyalı büyük baş hayvancılık için yer aldı. Ulaşım aksı iyi olmasaydı. Çanakkale son dönemde kendinden özel olarak söz ettirmeseydi bu anlattığım uluslararası yatırımcıların hiç birisi Çanakkale`de yer alamazdı. Bunların hepsi vergi demek, istihdam demek, gelişmişlik demektir. Büyük ölçekli yatırımcıların yanında daha alt ve orta ölçekli Çanakkale esnafımızda, OSB`lerde `ben de ihracat yaparım` demek için adım atmaya başladı. Dün köylerde gördüğümüz insanlarımızı bugün OSB`lerde görmeyi büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Çanakkalemiz dönüşüyor, gelişiyor" sözlerine yer verdi.
 
"2040 yılına kadar Çanakkalemizin içme suyu sorunu olmayacak"
Turan, Çanakkale için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizerek, "Tarım ve su gibi alanların ne kadar stratejik olduğu anlaşılmış oldu. Belediyemiz ve DSİ`mizin çalışması ve tüm kurumların omuz vermesi sonucunda bugünkü rakamlarla 400 milyon gibi ciddi bir rakama ulaşacak olan tesisi açıyoruz. 2040 yılına kadar Çanakkalemizin içme suyu sorunu olmayacak" dedi.
 
"Türkiye`ye örnek bir valilik binası istiyoruz"
Turan, kent merkeziyle ilgili olarak ise şu sözleri söyledi, "Valilik binamızın eskidiğini biliyorsunuz. Çevresine diğer kamu binaları da var. Karayolları ve eski hastane başta olmak üzere, o hattın tümüyle elden geçirilip Çanakkale`ye yakışır bir vilayet binası yapılması, içerisinde imkan olduğu kadar çok müdürlüğün olup, insanlarımızı bir bina da işlemlerini yapması için oraya Türkiye`ye örnek bir valilik binası istiyoruz. Hemen yanında da başka bina yapmayalım; Millet Bahçesi yapalım, şehrimizin tam göbeğinde, ağaçlarıyla yeşilliğiyle sosyal alanlarıyla kıymetli bir yer, şehrimize nefes alma imkanı vermek istiyoruz. Bu güzel kent, kenti tarihi dokusunun dışında ekstra anılmaya ihtiyacı var."
(Damla Yeltekin)
Paylaş