Çanakkale halkı fişleniyor mu?

Çanakkale’de altın arama faaliyetlerini sürdüren bazı altın tekellerinin talebi üzerine Ankara’da hizmet veren bir araştırma merkezinin, altın arama çalışmalarıyla ilgili bir anket başlatması şaşkınlık yarattı. Tepkilere neden olan ve çok sayıda vatandaşın tedirgin olduğu için katılmadığı anket çalışması, Çanakkale halkının altın tekelleri tarafından fişleniyor mu? sorusunu gündeme getirdi.

1111
Altın arama çalışmalarına karşı mücadelenin sürdüğü Çanakkale’de, bir araştırma merkezi tarafından anket için görevlendirilen kişilerin kapı kapı dolaşarak anket çalışması gerçekleştirmesi tepkilere neden oldu. Altıncı firmaların aynı zamanda bir halkla ilişkiler çalışması olarak gündeme getirdikleri bu çalışmada soruların altın üretimini şirin gösterme noktasındaki yönlendirmeleri dikkat çekerken duyarlı vatandaşlar ise ankete cevap vermediler. Çanakkalelilerin bu tepkisi üzerine anket çalışmasında görevlendirilen anketörler de şaşkına döndü.
 
“Fişleniyor muyuz?”
Çanakkale bölgesinde altın arama çalışmalarını sürdüren bazı altın tekelleri tarafından yaptırıldığı iddia edilen anket çalışması yoğun bir şekilde protesto edilirken, Kazdağları’nda altın arama çalışmalarına devam ederken bölgedeki halkın da çeşitli yatırımlarla gözünü boyamaya çalışan altın firmalarının bu girişimi ise ters tepti. Altın arama çalışmalarıyla ilgili 19 soru yer alan ankete katılanların kimlik bilgilerinin istenmesi de kafalarda soru işareti yarattı. Ankette kimlik bilgilerinin istenmesindeki amacın fişleme olarak algılayan vatandaşlar; “Çanakkale halkı olarak bu ankete tepki gösteriyoruz. Doğamızı ve havamızı kirleten altın tekellerinin Çanakkalemizden defolup gitmesini istiyoruz. Altın arama çalışmalarına da asla izin vermeyeceğiz” dediler.
 
Altın arama çalışmalarına karşı mücadelenin sürdüğü Çanakkale’de, bir araştırma merkezi tarafından anket için görevlendirilen kişilerin kapı kapı dolaşarak anket çalışması gerçekleştirmesi tepkilere neden oldu. Çanakkale’de başlayan anket çalışmasına katılan vatandaşlar, içerisinde 19 sorunun yer aldığı anketin, Kazdağları bölgesinde altın arama çalışmalarını sürdüren altın tekelleri tarafından yaptırıldığını ileri sürerken, anket çalışmasına denk gelen çevrecilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş da bu ankete tepki göstererek katılmamayı tercih etti. Çanakkalelilerin bu tepkisi üzerine anket çalışmasında görevlendirilen anketörler de şaşkına döndü. Çanakkale bölgesinde altın arama çalışmalarını sürdüren bazı altın tekelleri tarafından yaptırıldığı iddia edilen anket çalışması yoğun bir şekilde tepkiye neden olurken, Kazdağları’nda altın arama çalışmalarına devam ederken bölgedeki halkında çeşitli yatırımlarla gözünü boyamaya çalışan altın firmalarının bu girişimi ise ters tepti.
 
“Fişleniyor muyuz?”
Kent merkezinde kapı kapı dolaşarak ‘Altın Madenciliği Kamuoyu Algı Araştırması’ adı altında altın arama çalışmaları hakkında kentin nabzının yoklamaya çalışılması, bir yandan altıncıların bölgede altın arama çalışmalarını rahatlıkla sürdürebilmesi için yeni bir girişim olarak nitelendirilirken, diğer yandan ise altın arama çalışmalarına tepki gösteren vatandaşların fişlenip fişlenmediği konusu gündeme geldi. Altın arama çalışmalarıyla ilgili 19 soru yer alan ankete katılanların kimlik bilgilerinin de istenmesi kafalarda soru işareti yarattı. Ankette kimlik bilgilerinin istenmesi, konu ile ilgili görüş bildiren halkın ise fişlendiği kanısına varıldı. Ankete tepki gösteren vatandaşlar, kimlik bilgisi istenmesindeki amacın fişleme olarak algıladıklarını belirterek; “Çanakkale’de altın firmaları bir anket düzenliyor. Ankette siyanür ve altın arama çalışmaları ile ilgili bazı sorular var. Ancak ankette kimlik bilgileri de isteniyor. Bu ne demek? Kimlik bilgilerini alıp ne yapacaklar? Bu yaklaşım fişlemek anlamı taşıyor. Çanakkale halkı olarak bu ankete tepki gösteriyoruz. Doğamızı ve havamızı kirleten altın tekellerinin Çanakkalemizden defolup gitmesini istiyoruz. Altın arama çalışmalarına da asla izin vermeyeceğiz” dediler.
 
Anketteki sorular
Çanakkalelilerin yoğun bir şekilde tepki gösterip katılmadığı ankette yer alan bazı sorular şu şekilde; ‘Çanakkale çevresinde yürütülen altın madenciliği faaliyetlerinden haberdar mısınız?’ ‘Altın madenciliği ile ilgili olarak hangi kaynaklardan bilgi ediniyorsunuz?’ , Altın arama faaliyetlerinin Çanakkale’nin hangi bölgelerinde yürütüldüğünü biliyor musunuz?’ , ‘altın madenleri ve sondaj firmalarının çevreye yeterince duyarlı davrandığını veya davranacağını düşünüyor musunuz?’ , ‘Çanakkale’deki altın arama faaliyetlerinin çevreyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyor musunuz?’ , ‘Altın madenciliği size göre çevreye ne tür zararlar verebilir?’ , ‘Altın madenlerinde üretim esnasında siyanür kullanıldığını biliyor muydunuz?’ , ‘Altın madenlerinde üretim esnasında siyanür kullanılması konusunda ne düşünüyorsunuz?’ , ‘Altın madenciliğinin şu an Çanakkale ekonomisi için önemli olduğunu düşünüyor musunuz?’
 
Ankete katılmama çağrısı
Duyarlı vatandaşlar yarın bu anket sonuçlarının gerçeklerden arındırılarak altıncı firmaların propaganda malzemesi haline dönüştürüleceğini belirterek ankete katılmama çağrısı yaptı. Kazdağlarını yok etmek, suyumuzu havamızı yok etmek isteyen çok uluslu şirketlerin temsilcilerine verilecek tek cevabın “Kazdağlarından defolun” demek olduğunu belirten vatandaşlar altıncı firmalar çeşitli yöntemler ile göz boyamaya çalıştığı gibi şimdide böyle bir girişim içersindeler.Bu girişimlerini boşa çıkarmak için ankete katılmayalım çağrısı yaptılar.
Paylaş