havadurum

Çanakkale Halkevi "Hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak"

1179

 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı bu yıl coronavirüs salgını dolayısı ile kitlesel olarak meydanlarda kutlanamayacak. Çanakkale Halkevi tarafından yapılan açıklamada tüm emekçilere 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı yaşamın her alanında kutlama çağrısında bulunularak; “Evlerimizin balkonu, mahallelerimiz, sokaklarımız, kent meydanları, sosyal medya alanları hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak. Güzel günleri mücadelemizle kazanacağız” denildi. Yapılan açıklamada; “Dünya halkları, işçi sınıfı; birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı bu yıl Korona virüs salgınına karşı hayatta kalma mücadelesiyle karşılıyor.  Emperyalist-kapitalist sistemin insanlığa sömürüden, yoksulluktan, açlıktan, savaştan, hastalıktan başka bir şey vadetmediğini, doğanın ve yaşamın yok oluşu anlamına geldiğini bir kez daha yaşayarak görüyoruz. Dünya üzerinde sermayenin sınırsız tahakkümünü kurma hedefi ve kar hırsı ile doğa, insan yaşamı ve bütün canlılar sömürünün hedefi haline geldi. Kamusal ve toplumsal hayata dair ne var ise neoliberalizmin azgın piyasalaştırma saldırısı ile paramparça edildi. Neoliberal kapitalizmin faşist, gerici iktidarlar eliyle sürdürdüğü bu ‘düzen’ bugün insanlığı nasıl ve ne zaman biteceği belli olmayan bir salgınla, bir halk sağlığı krizi ile ‘ölümle’ karşı karşıya getirdi” denildi. 

Sermayenin salgın krizini fırsata çevirme niyetin olduğu ifade edilen açıklamada; “Salgının yayılmasının ve doğrudan emekçileri, ezilen halkları vurmasının sorumluları dünyanın dört bir yanında karlarını, sermaye rejimini korumanın ve iktidarlarının sürmesinin bu krizi de fırsata çevirmenin derdinde. Bu, düzen eliyle yaratılmış ‘felaket’ anında iktidarlarını yasladıkları milliyetçilik, dinsel gericilik, piyasa ideolojisi iflas etmiştir! İnsanlığın, doğanın, dünyanın geleceğinin kurtuluşu için tek çarenin sosyalizm olduğu gerçeği berrak bir biçimde görülüyor. Bilimi, emeği, doğayı ve toplumsal olanı önceleyen bir düzen mümkün! Üretimin ve hayatın toplumsal eşitlik ilkesi ile örgütlenmesi; herkes için parasız sağlık, sağlıklı ve yeterli gıda, sağlıklı koşullarda barınmak, ısınmak, mümkün! Tüm kaynakların eşit paylaşımı mümkün! Mümkün ve zorunlu!  Kapitalist yıkımın karşısında sosyalizm bayrağını yükseltmeye, 1 Mayıs’a! Bu kapitalist düzen böyle sürdükçe, AKP iktidarı ülkemizi yönetmeye devam ettikçe maruz kaldığımız felaketler bitmez! Bizi hayatımızı, emeğimizi bu düzene ve AKP iktidarına ‘can’ taşımak için sömürmelerine izin vermeyelim!  Çare bellidir.  Çare ülke kaynaklarının halk için kullanılmasıdır. Çare bütün temel hizmetlerin ve sağlığın parasız, nitelikli ve kamusal bir hak olmasıdır. Çare böylesi salgınlarda işçi sınıfının, halkın doğrudan mücadele sürecine katıldığı; kendisini koruyacak kararları alabildiği bir yönetim biçimidir. Çare rantı, karı esas alan değil; insanı, doğayı, eşitliği, özgürlüğü, barışı sosyalizmdedir” denildi. 
Açıklamada; “2020 1 Mayıs’ında bir avuç “neşeli” azınlığın karşısına milyonlarla tek yürek olacağız! Dayanışmamızı büyütecek, sözümüzle, eylemimizle, umudumuzla, acil taleplerimizle birleşeceğiz!  
• Onlar koltuklarında oturdukça, emekçiler ölmeye devam edecek 
• Herkes için eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti. Özel hastaneler kamulaştırılsın! Herkese parasız temel hijyen malzemeleri, herkese yaygın test ve korunma şartları!  
• Bizden çaldıklarını geri istiyoruz, servet vergisi getirilsin; krizin ve salgının faturasını halk değil patronlar ödesin! Kamu kaynakları sermayeyi kurtarmaya, garantili sözleşmelerle şirketleri kurtarmaya, savaşa değil halk sağlığına harcansın!  
• Zorunlu olmayan sektörlerde tüm çalışanlara ücretli izin, sağlık emekçilerine ve tüm zorunlu sektör çalışanlarına tam koruma! Halkın tamamına geçim ücreti verilsin! Çiftçilere üretim olanakları sağlansın, borçları faizsiz ertelensin. 
• Doğalgaz, elektrik, su, iletişim hizmetleri parasız olsun. Kiracıları destekleyecek kamu fonları oluşturulsun. Bireysel kredi borçları ve kredi kartı borçları faizsiz ertelensin. Her haneye sağlıklı, yeterli gıda desteği verilsin. 
• Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlansın, erkek şiddetine karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulansın.
• Halk salgın hakkında düzenli, güvenilir, bilimsel verilerle bilgilendirilsin. Haber alma hakkı önündeki engeller kaldırılsın. Kamusal hizmetlerde ayrımcılığa son verilsin… 
• Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar,  yaşlılar, EYT’liler, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilsin” denildi. 
Emekçilere yapılan çağrıda; “Bu 1 Mayıs’ta büyük kitlesel gösterilerde buluşamayacağız; ama bu topraklarda milyonlarca insan dünya çapında milyarlarca emekçi kapitalist düzene, faşist iktidarlara karşı “aynı şarkıyı” söyleyecek; aynı “bayrağı” kaldıracak bayramımızı, mücadele günümüzü, insanca yaşam mücadelemizi, sesimizi 1 Mayıs’a taşıyacağız. Evlerimizin balkonu, mahallelerimiz, sokaklarımız, kent meydanları, sosyal medya alanları hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak. Güzel günleri mücadelemizle kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs.” denildi. 
 (Eren Aşnaz)
Paylaş