"Çanakkale festivallere kucak açıyor"

337
Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali`nin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, festivale ilişkin gazetecilerle fikir alışverişinde bulunarak, festivalin kente olan katkısını değerlendirdi. Kaşdemir, "Özellikle Eylül ayında, Çanakkale otellerinin dolu olması, restoranların dolu olması, çarşı pazarda insanların alışveriş yapması, festivalin amacının bir kez daha gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor. Çanakkale`nin sanat ve kültürün kenti olduğunu bir kez daha kanıtlamış olduk. Çanakkale`de yaşayan insanlar kültürü ve sanatı çok seven, sportif faaliyetleri çok seven insanlar. Çanakkale, konu kültür ve sanat olduğu zaman hemen birleşip kaynaşan insanların yaşadığı bir yer" dedi.
"Çanakkale halkı festivali çok sevdi"
Kaşdemir, bu tür kültürel ve sportif etkinliklerini, Çanakkale halkının yakından takip ettiğini ifade ederek, "Festival, Çanakkale`de yaşayan bizleri çok mutlu etti. Her kesimden her yaştan insan bu etkinliklerde buluştu. İnsanların yüzlerinden sevinç ve mutluluklarını okuyabildik. Kültür Yolu Festivallerinin de amacı, insanları kültür ve sanat yoluyla birleştirmek, kaynaştırmak, şehrin tanıtımına ve ekonomik katkı sağlamak. Çanakkale halkı festivali çok sevdi. Çanakkale`de her akşam 30 bin kişi toplamak kolay iş değil. İnsanlar kendi istekleriyle seve seve, soğuk da olsa etkinlikleri başından sonuna kadar izlediler" dedi.
 
"Festivalin, Çanakkale`de düzenlenmesinin bir mesajı var"
Alan Başkanı Kaşdemir sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Kültür Yolu Festivalini düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanlığımıza da gönülden teşekkür ederiz. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali İstanbul`da, Başkent Kültür Yolu festivali Ankara`da yapıldıktan sonra böyle büyük bir etkinliğin; Ankara ve İstanbul`dan sonra Çanakkale`de düzenlenmesinin bir mesajı var. Çanakkale olarak mutluyuz. Böyle büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın hem gururunu hem de heyecanını yaşadık. Çanakkale`nin sanat ve kültürün kenti olduğunu bir kez daha kanıtlamış olduk. Çanakkale`de yaşayan insanlar kültürü ve sanatı çok seven, sportif faaliyetleri çok seven insanlar. Çanakkale, konu kültür ve sanat olduğu zaman hemen birleşip kaynaşan insanların yaşadığı bir yer."
"Festivallerin, ekonomisine katkı sağlamak amacı da var"
Kaşdemir, festivalin kent ekonomisine katkısına değinerek, "Özellikle Eylül ayında, Çanakkale otellerinin dolu olması, restoranların dolu olması, çarşı pazarda insanların alışveriş yapması, festivalin amacının bir kez daha gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor. Festivallerin; kültür ve sanat etkinlikleri yaparak insanları kaynaştırmak, birleştirmek, mutlu olmanın yanı sıra o şehrin tanıtımı ve ekonomisine katkı sağlamak amacı vardır. Bu da Çanakkale`de ziyadesiyle gerçekleşti" diye belirtti. 
 
"Çanakkale için tarihi bir süreç"
Kaşdemir kent halkının festivalden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile yapmış olduğu görüşmelerde bakanımız bu tip etkinlikleri yapacağına dair bir irade otaya koydu. Seneye ya da daha önce bu tip değişik etkinliklerini görmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının profesyonelliği, gücü Çanakkale`ye yansımış oldu. Çanakkale tarihi boyunca bu kadar büyük ve kalabalık etkinliği görmemiştik. Yeniden görmek istiyoruz. Çanakkale için tarihi bir süreç. Tarihi günler yaşadık. Alışık olmadığımız büyüklükte etkinlikler gördük. Devam etmesini arzu ediyoruz. Ortaya konan, ispatlanan şudur; Çanakkale bu tip festivallere kucak açıyor, seviyor, sahip çıkıyor ve devam etmesini sağlıyor" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş