Çanakkale Evi Projesi geçici olarak durduruldu

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Evi Projesi kapsamında yürütülen inşaat çalışmalarının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Çanakkale Evi projesi ile ilgili olarak yapılan müfettiş soruşturmasına tepki gösteren Başkan Gökhan; “Çanakkale Belediyesi, puan kazandıkça, yatırımlarıyla göz doldurdukça, yaptığı işler beğeni kazandıkça bir panik havası esiyor bazı kesimlerde. Acaba bir yerden bir şey bulup yatırımları durdurabiliriz ve yaptırmayabiliriz noktasında çabalar var” değerlendirmesinde bulundu.

1092
İskele Meydanı’nda geçtiğimiz aylarda başlayan Çanakkale Evi Projesi ile ilgili yaşanan bir takım gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, söz konusu projeyi incelemek üzere İçişleri Bakanlığı’ndan başmüfettişin geldiğini söyledi. 9 Nisan 2012 tarihli İçişleri Bakanlığı yazısı ile görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi’nin inceleme ve araştırma yaptığını ifade eden Başkan Gökhan, başmüfettişin sunduğu metinde yer alan ‘Çanakkale Merkez İskele Meydanı mevkiinde Çanakkale Belediye Başkanlığında kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadığı’ ibaresini ise sert bir dille eleştirdi. Başkan Gökhan, metindeki, ‘Kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan’ ifadesinin ne kadar yanlış ve ne kadar haksız olduğunu A’dan Z’ye ispat ettiklerini ifade etti.
 
“Projeyi kamuoyu ile paylaştık”
Çanakkale Evi Projesi’ni kamuoyu ile paylaştıklarını hatta sivil toplum kuruluşlarında tartışıldığını ve uygun görüldüğünü kaydeden Başkan Gökhan; “Bu projeyi çeşitli yerlere asmak suretiyle kamuoyuyla paylaştık. Ayrıca bu proje ÇTSO, Esnaf Sanatkarlar Birliği, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası gibi bir çok yerde tartışılmış ve uygun olduğuna karar verilmiştir” dedi.
 
Gökhan ayrıca Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunda bir toplantı yapıldığını ve talimat yazısına rağmen kurulun uygulamanın doğru olduğunu ve değiştirecek bir şey olmadığını belirttiğini sözlerine ekledi.
 
“Proje çalışmaları geçici olarak durduruldu”
Belediye encümeninin konuyu görüşmek için olağanüstü toplandığını dile getiren Başkan Gökhan, toplantıda encümen üyelerinin söz konusu inşaat çalışmalarını 27 Mayıs 2012 tarihine kadar geçici olarak durdurulmasına karar verdiğini vurguladı.
 
 
İskele Meydanı’nda geçtiğimiz aylarda başlayan Çanakkale Evi Projesi ile ilgili yaşanan bir takım gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, söz konusu projeyi incelemek üzere İçişleri Bakanlığı’ndan başmüfettişin geldiğini söyledi. 9 Nisan 2012 tarihli İçişleri Bakanlığı yazısı ile görevlendirilen Mülkiye Başmüfettişi’nin inceleme ve araştırma yaptığını ifade eden Başkan Gökhan, başmüfettişin sunduğu metinde yer alan ‘Çanakkale Merkez İskele Meydanı mevkiinde Çanakkale Belediye Başkanlığında kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadığı’ ibaresine tepki gösterdi.
 
Metindeki, ‘Kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan’ ifadesinin ne kadar yanlış ve ne kadar haksız olduğunu A’dan Z’ye ispat ettiklerini ifade eden Başkan Gökhan; “9 Nisan 2012 tarihli İçişleri Bakanlığı yazısıyla başmüfettiş Çanakkale Belediyesi’ne gelerek ön inceleme ve araştırma yaptı. İlgili metinde ‘Çanakkale Merkez İskele Meydanı mevkiinde Çanakkale Belediye Başkanlığında kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan, ihale edilerek yapımına başlanan binanın, şehrin deniz taraftan girişi ve adeta kimliği olan bir alanda çirkin bir görüntü oluşturduğu gerek yaya gerekse araç trafiğini olumsuz etkileyeceği iddiaları ile ilgili olarak yazılı ifadenizi almak için geldim’ diyor. Bu konuda bizden bilgi ve belgeleri istedi. Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün gündem ile ilgili çağrısı oldu. Bu alanda yapılmış olan geçmişten bugüne kadar ki, imar plan tadilatları ve proje ile ilgili kurul kararının yeniden değerlendirilmesi talebini görüşmek üzere toplantıya çağrıldık. İlgili müfettişe bu noktada dünden bugüne ne varsa sunduk. Kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan ifadesinin ne kadar yanlış ne kadar haksız olduğunu A’dan Z’ye ispat ettik. Konu iskele meydanı ve oradaki yapı konusu 2002 yılından beri Çanakkale kamuoyunun gündeminde olup, hatta bu konuda o alanla ilgili bir çalışma grubu dahi kurulmuş. Sayın Ekrem Tufan’ın modoretörlüğünde bu çalışmalar götürülmüş. İskele Meydanı Düzenleme Komisyonu toplantılar yapmış. 2007 senesine kadar gelmiştir” dedi.
 
“Projeyi kamuoyu ile paylaştık”
Çanakkale Evi Projesi’ni kamuoyu ile paylaştıklarını hatta sivil toplum kuruluşlarında tartışıldığını ve uygun görüldüğünü kaydeden Başkan Gökhan; “2007 senesinde Çanakkale Belediye Meclisi olarak İl Özel İdare Müdürlüğüne bir mektup yazmışız. Bu mektup da söz konusu alanı beraber değerlendirelim demişiz. Komisyonlar kurulmuş, hatta 55-45 oranında arsa paylaşılması noktasında meclis kararları alınmış. Fakat il genel meclisinden herhangi bir karar ve girişim olmadığı için kadük olmuş. 2010 senesinde ilgili kuruma yazılar yazmışız. Bu yazılar sonunda bir gelişme yaşanmamış.  Bu projeyi çeşitli yerlere asmak suretiyle kamuoyuyla paylaştık. Ayrıca bu proje ÇTSO, Esnaf Sanatlarlar Birliği, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası gibi bir çok yerde tartışılmış ve uygun olduğuna karar verilmiş. 2009 Eylül ayında da yine belediye meclisinde proje alanı ile ilgili imar komisyonunun oy birliği ile meclise gelmiş. Kurul bunu onaylamış” diye konuştu.
 
12 Ekim 2010 tarihinde İl Özel İdaresi Müdürü Necmettin Köksal, Belediye Başkan Yardımcısı Handan Özyayla, İmar Müdürü Özdeyiş Çetin, belediye meclis üyelerinden Cumhur Kabasakal, Mehmet Çetin Ersan ve Levent Burak Ünal’ın imzalarıyla proje ile ilgili bir karar alındığını anımsatan Başkan Gökhan; “Bu kararda şudur; İl Özel İdaresi parselindeki yapıya ilişkin hukuki sürecin proje uygulamasını geciktireceği, bugün itibarıyla her iki parselin ayrı ayrı düzenlenmesinin uygun olduğu düşünüldüğü, fakat sonrasında bir bütünlük oluşturmasının uygun olacağı, böylelikle Çanakkale Belediyesi’nin mevcut yapı projesi ile İskele Meydanı düzenleme çalışmasını sürdürmesi, İl Özel İdaresi’nin de mülkiyetindeki otel ile ilgili ilave katın kaldırılması, dış cephe düzenlemesi ve güçlendirme çalışmasının yapılmasının uygun olacağına karar verilmiştir” dedi.
 
 
“Kurul uygulamanın doğru olduğunu belirtmiştir”
Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunda bir toplantı yapıldığını da vurgulayan Başkan Gökhan, ‘Bu kararı düzeltin’ talimat yazısına rağmen kurulun, uygulamanın doğru olduğunu ve değiştirecek bir şey olmadığını belirttiğini dile getirdi. Gökhan; “Bakanlık müfettişinin incelediği konuda kamuoyunun hiçbir görüşü alınmadan ihalenin direkt yapılması noktasındaki ifade çürümüştür. Bunu iddia eden her kimse, ihbarı yapanı bilemiyoruz. Sayın bakan da inceleme iznini vermiş. Sayın müfettiş de geldi ve bütün belgeleri aldı. Bu incelemenin sonucu beklemekteyiz. Kültür Varlıkları Koruma bölge Kurulunda bir toplantı yapıldı ve karar alındı. Bu kararı düzeltin talimat yazısına rağmen kurulun buna bir şey yapamayacağı ortaya çıktı. Çünkü, kurul kendi vermiş olduğu kararların hepsini biliyor ve bunların da doğru olduğunun bilincinde. Bu kararın iptal edilmesini gerektirecek herhangi bir hukuki süreç yoktur. Kurul uygulamanın doğru olduğunu ve değiştirecek bir şey olmadığını belirtmiştir” şeklinde konuştu.
 
 
"Proje çalışmaları geçici olarak durduruldu”
Belediye encümeninin konuyu görüşmek için olağanüstü toplandığını dile getiren Başkan Gökhan, toplantıda encümen üyelerinin söz konusu inşaat çalışmalarını 27 Mayıs 2012 tarihine kadar geçici olarak durdurulmasına karar verdiğini vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Bunun üzerine sayın Vali Tuna’ya bütün süreçleri aktardım. Daha sonra belediye encümeni ile olağanüstü toplantı yaptık. Encümende bu konu ile ilgili bir karar alındı. İçişleri Bakanlığı müfettişi tarafından yapılan araştırma ve inceleme nedeniyle Çanakkale Çarşısı inşaatı işinin devamına ilişkin ileride oluşabilecek kamu zararının önlenmesi amacıyla 27 Mayıs 2012 tarihine kadar geçici olarak durdurulup durdurulmayacağını hukuk müşavirine iletmişiz. Hukuk müşaviri, inşaatın ertelenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını belirtmiş ve encümen, inşaatın 27 Mayıs 2012 tarihine kadar geçici olarak durdurulmasına oy birliği olarak karar vermiştir. Anafartalar Oteli’nin kaldırılarak yeniden yapılanmaya fırsat yaratıyoruz. Elbette bunun yıkımı 27 Mayıs tarihinde olmayacaktır.”
 
“Şikayeti edenin ortaya çıkmasını diliyorum”
Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çanakkale Belediyesi soruşturma, inceleme, araştırma ne derseniz deyin, yüzünün akıyla çıkmasına ve kuruldan herhangi bir sakınca olmamasına rağmen, bu şikayeti eden her kim ise ortaya çıkmasını diliyorum. Çünkü böyle bir gerekçeyle inceleme geçirmemizi hak etmediğimizi düşünüyorum. Biz fedakarlığımızı yaptık. Bu konudaki hesap verme riskini üstlendik. Bunu şikayet edenler, yapması gerekenlere baskı yapması lazım. Anafartalar oteli burada dursun, sen bir şey yapma teklifini hiç kimse yapmasın. Çünkü böyle bir şey kabul edilemez.”
 
“27 Mayıs’a kadar beklemeyiz”
Bir girişim olmadığı takdirde 27 Mayıs tarihine kadar beklemeyeceklerini ve inşaat çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen Başkan Gökhan; “Bütün sürecin hızlı bir şekilde gelişmesi lazım. Çanakkale insanı, birilerinin keyfini bekleyemez. Hiç kimse, incelemeden korkup projeyi durduruyor düşüncesine kapılmasın. Çünkü her yaptığımız konu kurul tarafından uygun görüldü. İnceleme yaptırılarak bir yere varılması söz konusu değildir. Çok yakışıksız olmuştur. Bu gerekçe ile bir incelemenin olması son derece yakışıksız olmuştur. Bu gerekçeyi kabul etmemiz mümkün değildir” şeklinde konuştu.
 
“Bazı kesimler panik içerisinde”
Her şeyin yasal olmasına rağmen Çanakkale’ye projeyi incelemek için İçişleri Bakanlığı’ndan başmüfettişin gelmesinin şık olmadığını belirten Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların vatandaşlardan takdir toplaması nedeniyle bazı kesimlerde panik havası estiğini söyledi. Gökhan; “Sayın bakan geldiğinde motive etmişler. Sayın bakanda müfettiş gönderdi. Takdiri kamuoyu yapmalı. Sayın Daniş’in dediği gibi değil işler. Herşeyin yasal olduğu bir yere inceleme için İçişleri Bakanlığı müfettişinin gelmesi şık bir şey değildir. Ne olursa olsun. Çoluk çocuk oyuncağı değildir bir yere müfettiş göndermek. O alanı kötü görünümden kurtarırken hiç ağızlarını açmıyorlardı. Anafartalar Oteli’ndeki kaçak yapıdan hiç laf etmiyorlar. Çanakkale Belediyesi olarak hem alanı temizledik ve genişlettik. Çanakkale Belediyesi, puan kazandıkça, yatırımlarıyla göz doldurdukça, yaptığı işler beğeni kazandıkça bir panik havası esiyor bazı kesimlerde. Bu panik havasının bir sonucudur diye düşünüyorum. Acaba bir yerden bir şey bulup yatırımları durdurabiliriz ve yaptırmayabiliriz noktasında çabalar var. Şu an itibariyle Çanakkale halkı, bundan önceki 3 yıla nazaran çok daha fazla kendi yerel yönetimine sahip durumdadır. Bunu iddia ediyorum. Partim de bunu iddia ediyor. Herkes bunu iddia ediyor. Çünkü yaptığımız her şeyin hesabını veriyoruz. Biz hassasiyet gösterirken çok acı bir soruşturma gerekçesiyle buraya İçişleri Bakanlığı baş müfettişinin gelmesini açıkçası hazmedemiyorum. Bu bana gelmiyor. Bu Çanakkale halkına geliyor. Çünkü herkesin bilgisi dahilin de bunu yaptık” dedi.
 
“Kurulun kararını değiştirmeye yönelik çabalar çok ilginç”
Kurulun aldığı kararı değiştirmeye yönelik çabaların çok enteresan olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan; “Bir kurula bu bağlamda dip notla bir gündem gönderilmesi dahi çok kabul edilemez ve uygun olmayan bir davranış biçimidir. Bir devlet adabına yakışmaz bu. Devletin adabında bu yoktur. Böyle bir şeyi ben kabul edemem. Çanakkale bunları hak etmiyor. Kurul, kararı tam tersine geçmiş kararı tekrar onadı ve uygun bulmuştur. Herkes burada ciddi adımlar atmak zorundadır” diye konuştu.
Paylaş