Çanakkale Domatesi tescillendi

Çanakkale Domatesi, Çanakkale'nin 13'üncü ürünü olarak tescil edildi. Konuya ilişkin ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz açıklamalarda bulundu.

854
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale Domatesi, 1 Ağustos 2023 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'nün 2023/154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlanarak Çanakkale'nin 13'üncü ürünü olarak tescil edildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiler.

Semizoğlu; "Bundan sonraki hedefimiz Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili"
Çanakkale Domatesi'nin tescillenmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu "İlimizde büyük bir özveriyle yetiştirilen, lezzeti, kokusu ve kalitesi ile Türkiye sınırlarını aşan bir üne sahip Çanakkale Domatesimiz Coğrafi İşaret almaya hak kazandı. Böylelikle coğrafi işaretli ürün sayımız 13'e yükseldi. Domatesimiz bu tescille beraber, Çanakkale'mizin tarıma dayalı ekonomisine artı değer kazandırmaya devam edecek. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz başta olmak üzere, yoğun bir çaba harcayarak tescil sürecinin tamamlanması için emek veren tüm kurum ve yetkililere teşekkür ediyoruz. Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Ayhan Gider'in de açıkladığı üzere bundan sonraki hedefimiz Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilini de alarak Çanakkale Domatesini hak ettiği itibara kavuşturmak olacaktır. Bu süreçte, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm paydaşlar ile el ele vererek elimizden gelen desteği sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Deniz; "Çanakkale'de 85 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıyoruz"
Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale'nin ticari hayatının canlılığı için Coğrafi İşaret Tescilini önemsediklerini dile getiren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, "Göreve geldiğimiz günden bu güne ilimiz tarıma dayalı sanayisinin büyümesi adına güçlü adımlar atarken bir yandan da ilimiz ticari hayatının gelişmesi adına projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Gastronomisinin daha bilinir ve tercih edilir hale gelmesi için marka tescillerini önemsiyoruz. Borsa olarak geçtiğimiz yıllarda ilimizin Coğrafi işaretli ürünlerinin tescil edilmesinde desteklerimiz oldu. Bu yıl da Türkiye'mizin meşhur Domatesine 'Çanakkale Domatesi' adıyla Coğrafi İşaret tescili aldık. Çanakkale'de 85 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıyoruz. Yılda 650 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretim miktarı ile Türkiye'nin %5 oranındaki domatesi biz Çanakkale'de üretiyoruz. Kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan ürünlerinden Çanakkale domatesinin Coğrafi İşaret Tescil sürecinde bizlere destek olan Çanakkale Ticaret Borsası Meclisimize, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Değerli Hocalarımız Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu, Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya başta olmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültemize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlarımıza, Değerli Milletvekillerimize ve Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz." dedi.
(Duygu Yılmaz)
Paylaş