Çanakkale'de Sanatın Adresi: Suvare Sanat Atölyesi

Nilgün Ergün, Çanakkale'de sanat tutkusu ve hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Suvare Sanat Atölyesi'nde, çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan insana sanat eğitimi sunuyor ve eserlerini sergiliyor. Sanatı, hayatın her alanına yaymayı amaçlayan Ergün'ün hedefi, daha geniş kitlelere ulaşmak ve sanatın dokunuşuyla insanlara ilham vermek…

1730

Nilgün Ergün, İstanbul’da geçen yıllarının ardından memleketi Çanakkale’ye döndü ve burada sanat alanında önemli çalışmalara imza attı. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevgi Gözay Uğurlu’nun haberine göre; Sanat aşkını ve hayallerini Suvare Sanat Atölyesi ile hayata geçiren Ergün, atölyesinde hem kendi eserlerini hem de sanatçı arkadaşlarının eserlerini sergiliyor. Aynı zamanda çeşitli sanat dallarında eğitimler ve etkinlikler düzenleyerek, sanatı her yaştan insana ulaştırmayı hedefliyor. Atölyesinin kapılarını açarak, sanatın sıcak ve samimi atmosferinde sanatseverleri ağırlıyor. Nilgün Ergün ile sanata olan tutkusu, hedefleri ve Suvare Sanat Atölyesi üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Ben bir dönem İstanbul’da yaşadım. Daha sonrasında Çanakkale’ye, memleketime geri döndüm. Burada bazı çalışmalar yaptım. Özellikle sanat alanında çok severek çalışmalar yaptım, özel dersler aldım, sertifikalar edindim ve bu yolda ilerledim. İstanbul’da birçok fuarda eserlerim yer aldı. Resim çalışmaları yaparken kahve ve çay içmek çok keyifli geliyor. Çalışmalarımı yaptığım böyle bir yer açmak istedim. Ancak sonrasında sadece kendi eserlerimin değil, sanatçı arkadaşların eserlerinin de satışa sunulabileceği bir yer olabileceğini düşündüm. Atölyeler ve etkinlikler yapabiliriz diye yola çıktım.

Bu sanat atölyesini ne zaman açtınız?

Sanat atölyemizi geçen yıl Ekim ayında açtık ve çalışmalarımıza başladık. O günden bugüne çok keyifli devam ediyoruz. Gerçekten sanatın her alanında çalışmalarımız oluyor. Satranç var, resim atölyemiz var, el sanatları ve el sanatlarının farklı dallarında etkinlikler ve workshoplar düzenliyoruz. Burada bir akademik kadro kurduk; Dr. Selin hocamız resim bölümünde, Cemile Yiğit Can hocamız satranç bölümünde, Ayşe hocamız ise el sanatlarında devam ediyor. Bunun dışında birçok dışarıdan gelen hocalarımız var. Onlar için de workshoplar ve seminerler düzenliyoruz. Mesela kitap okuma ve felsefe atölyelerimiz var, hem çocuklar hem de yetişkinler için. Bu tür çalışmalarımız devam ediyor.

Böyle bir sanat atölyesi açmanızdaki temel amaç nedir?

Böyle bir sanat atölyesi açmak hep hayalimdi aslında. Başlangıçta sadece kendi atölyemi kurup çalışmalarımı yapmayı ve bir kafe açmayı düşünüyordum. Ancak sonrasında fark ettim ki birçok evde oturan kadınlar ve sanatla ilgilenen öğrenciler var. Onların da buraya gelmesini ve sanatla iç içe olmalarını istedim. Daha farklı ve güzel etkinlikler ortaya çıkararak birçok kalbe dokunmak ve insanlara faydalı bir şeyler yapabilmeyi hayal ettim. Bu hayalimle yola çıktım ve çok keyifli oldu. Gerçekten burada birçok dostumuz oldu. Suvare Galeri bir aile gibi oldu; hem butik kafe hem de galeri ve atölye olarak samimi bir ortam sunduk. Gelen öğrencilerimizin aileleriyle dost olduk. Ortam keyifli, sıcak ve samimi oldu, bu da beni çok mutlu ediyor. İnşallah daha güzel şeylere imza atmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Buradaki eserler fuarlarda veya başka yerlerde sergileniyor mu?

Şu anda o konuda çalışmalarımız var. Elbette ki fuarlarda eserlerimizi sergilemeyi planlıyoruz, ancak şu anda sadece Suvare Art Galeri'de sergileniyor. Hocalarımızın eserleri mesela; biz karma sergiler düzenledik. İpek Yolu sergilerimizde İstanbul’dan birçok sanatçı katıldı. Mesela Vural Mercan hocamız Bodrum’dan eserini gönderdi. İstanbul’daki sanatçılarımız da katıldı. Güzel bir sergi oldu ama şu anda sadece galerimizde sergileniyor.

Burada her yaş grubuna eğitim veriyor musunuz?

Evet, hocalarımız 3 yaştan başlayarak öğrenci alıyorlar. Bazı hocalarımız ise 5+ yaş grubuyla çalışıyor. Çalışmalarımız, atölyelerimiz ve workshoplarımız bu şekilde devam ediyor.

Sanat eserlerinize baktığımızda fiyat durumu nedir?

Fiyatları sanatçılarımızla görüşerek belirliyoruz. Sergilerimizde fiyatlar liste halinde izleyicilerimize sunuluyor. Şu anda elimizde Hasan Çağlayan hocamızın resimleri var. Kendisi ile görüşüp o şekilde fiyat bilgisi veriyoruz.

Sanat sizin için ne ifade ediyor?

Sanat benim için çok şey ifade ediyor. Gerçekten sanatın alanı çok geniş ve ben hayatıma girdiği için çok mutluyum. Özellikle resim alanına yöneldiğim için, bunun üzerinden cevap vereyim: Sanat, hayatınıza girince bir güneş, bir ışık gibi doğuyor ve mutluluk veriyor. Kendinizi geliştirmenize, hayatınıza renk katmanıza yardımcı oluyor. Diliyorum ki herkes sanatın her alanıyla ilgilensin. Hayatınızdaki boşlukları, sıkıntıları ve mutlulukları sanat doldurabiliyor. O yüzden kimse sanattan uzak kalmasın, istediği her alanda kendini yetiştirsin, geliştirsin. Ben bu yolda ilerliyorum ve herkese de bunu tavsiye ediyorum.

Gelecekteki hedefleriniz neler?

Şu anda yavaş yavaş basamakları çıkıyoruz diyelim. Sanat geniş bir alandır, tabii ki kafamızda birçok proje var. Bunları öğretmenlerimizle birlikte oturup planlar yapıyoruz, toplantılar düzenliyoruz. İnşallah daha güzel fuarlarda ve farklı yerlerde Suvare Galeri olarak bizi görebileceksiniz. Hedefimiz ilerlemek, gelişmek ve bu yaptığımız alanın üzerine daha çok şeyler katabilmek, sizler için daha faydalı olabilmek.

Sanat atölyenizi bize özet şeklinde tanıtır mısınız?

Tabii ki. Sanat atölyemiz, samimiyet içerisinde ilerleyen bir yer. Gerek çocuklarımız, gerekse büyüklerimiz, Suvare'ye gelen herkes burada aile dostluk ve arkadaşlık içerisinde atölye çalışmalarına devam ediyorlar. Atölyelerimizde geniş kapsamlı çalışmalar var; yağlı boya, kara kalem, sulu boya, güzel sanatlara hazırlık, liseye hazırlık gibi birçok etkinlik yapıyoruz. Bazen 1 saatlik, bazen 2 saatlik seramik, el sanatları ve resim çalışmaları düzenliyoruz. Pasta üzerine bile birçok çalışmamız var.

Haberin fotoğraf galerisi için lütfen tıklayınız.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş