Çanakkale'de Peynir Helvasında bir marka; Kadir Usta

8182

ÖZEL SÖYLEŞİ:Şebnem Özer

 
1979’dan beri Çanakkale’de peynir helvası yapan Kadir Usta, mesleğe ilk adımını Çanakkale’nin ilk peynir helvasını yapan peynirci Mustafa‘ya süt getirerek atıyor. İşi mutfağında öğrenmeye başlayan Kadir Usta, helvacı Mustafa’nın vefatından sonra ise Çerkezoğlu’nda çalışıyor ve ardından kendi işini kuruyor. Çanakkale’nin en meşhur peynir helvacılarının başında gelen Kadir Usta’nın dükkanı sürekli kalabalık. İrmiğe çok önem veren, tahin helvasında Eceabat Yarımadası susamını kullanan Kadir Usta, Çanakkale OLAY Gazetesi’ne peynir helvasının neden bu kadar sevildiğini anlattı.  
 
 
OLAY: Çanakkale’ye her gelen sizi görmeden gitmiyor. Çok sevilen Kadir Usta’yı bize biraz anlatır mısınız? İşinizin sırrı nedir? 
Kadir Yaşar: Öncellikle işin sırrı yok diyebilirim. İlk olarak ürünlerinizi iyi tanımanız gerekiyor. İkinci olarak işinizin başında duracaksınız. Ben yıllardır bu tezgahın başındayım. Hep işimizi ilerletmek için çabalıyoruz. Biz koyun sütü ile çalışıyoruz. Koyun sütü olmadığı zaman peynir helvası yapmıyoruz. Başka sütlerden olur mu? Olur. Keçi sütünden de olur ama bu lezzeti yakalayamazsınız. Bu koyun sütünden olması gereken bir ürün. Her aşamayı dikkat ediyoruz. Organize sanayi bölgesinde imalathanemiz var. Orada ürettiğimiz ürünleri karşıda fırınlarımız var oraya götürüyoruz. Son olarak satış ofisimize getiriyoruz ve müşterimize satıyoruz. Gün boyu taze ürünler satıyoruz. Sabah sekiz buçuktan akşam yediye kadar taze ürünler satıyoruz.  Bu yüzden işin sırrı var diyemem, çok çalışmak ve ürünlerinize dikkat etmek çok önemli. Şükür çok talep edilen bir yer hale geldik, çok memnunuz. 
 
 
OLAY: Müşterileriniz genelde kapı önünde sıra bekliyor ve dükkânınız hep kalabalık. Bunun nedeni sadece peynir helvası mı? Başka ne gibi nedenleri olabilir? 
Kadir Yaşar: Evet tabii ki peynir helvası. Ama bizim başka ürünlerimizde var. Yerli susam kullanıyoruz, irmiğe önem veriyoruz. Piyasada satılan tahin helvalarının içinde birçok katkı maddesi bulunuyor. Bu helvaların yağının salınmaması için bazı maddeler vardır. Onu kattığınız zaman lezzeti kaçırır. Biz bu yüzden tahin helvalarımızda da hiçbir katkı maddesi kullanmayız. Ve tahin helvalarımızda bu yüzden çokça tercih edilir. Köydeki üreticiden satışa gelene kadar her şeyin kontrol edilmesi lazım. Ve ben bunları tek tek kontrol ediyorum. Bazı müşterilerimiz bazen derki koyun sütünden olunca peynir helvası kokar. Bizim belki iş sırrımız burada diyebilirim. Çünkü biz asla kokmamasını sağlarız. Bununda başlıca nedenlerinden birisi temizliktir. Şimdi yeni fırınlar aldık. Müşterilerimizin sırada bekleme sorununu ortadan kaldırmak için. Yakında onları sırada bekletmeden ağırlayacağız. Pazartesi günü yeni fırınlarımız çalışmaya başlayacak. 
 
 
OLAY: Bu işi kaç yıldır yapıyorsunuz? Peynir helvası ustalığını genç nesillere öğretmek istiyor musunuz? 
Kadir Yaşar: Tam 37 yıldır bu işin içerisindeyim. 37 yıldır hep bu tezgahın başındayım. Yan tarafta eski yerimiz var, bu yerimizde iki senedir hizmet veriyoruz. Orası küçüktü, biraz sıkıntı çekiyorduk. Burası bizim için daha kullanışlı oldu. Bu üçüncü dükkanımız. Ben işimi hep severek yaptım. Şuan da öyle yapıyorum. Başka bir işte düşünmedim, bu saatten sonra hiç düşünmüyorum. Yavaş yavaş yeğenime onun da adı Kadir, mesleği öğretiyorum. Tabi o isterse daha fazla öğretirim. İsimlerimizde benziyor, inşallah onu yetiştireceğiz. Nesilden nesile bu tür işlerin aktarılması zor. Şimdiki gençlik bu tür işleri pek sevmiyor. Daha çok masa işi tercih ediyorlar. Bu işi yapacaksanız eğer sabah erkenden kalkacaksınız. Neden, çünkü sabahtan arabalarımız süt toplamaya çıkar. Sütten toplayıp geleceksin, peyniri mayalayacaksın. Sonra bekleyeceksin. Onlar peynir olacak, süzeceksin akşama kadar hep iş var. Bunu istemiyorlar gençlerimiz. Zor geliyor. Bu iş gerçekten zor iş. İşlerimizde her geçen gün zorlaşıyor. Neden zorlaşıyor, eskiden köylülerimiz sütlere dikkat ederdi. Ama onlarda artık bunlara dikkat etmemeye başladı. Biz altı tane soğutucu aldık, köylere monte ettik. Artık sütlerini koyuyorlar, Bunları koymasaydık randıman alamaz hale gelmiştik. Sütler bozuluyordu. Bu yüzden soğutucu aldık. Her geçen gün zorlaşıyor ama biz yapabildiğimiz kadar yapmaya çalışacağız. 
 
 
OLAY: Ustasına sormak gerekirse eğer peynir helvası nasıl bir tatlıdır? Sağlıklı mıdır? Nasıl tüketilmelidir? 
Kadir Yaşar: Şimdi peynir helvası çok kuvvetli bir tatlı. Neden peynir var, irmik var, şeker var. Koyun sütü var. Baklava diyorlar ama bence iyi değil. Şerbetli bir tatlı ve çok yoğun. Ama peynir helvası çok daha sağlıklı. Herkes rahatlıkla tüketebilir. Bir sakıncası yok. Çok fazla yemedikten sonra bir sıkıntı asla doğurmaz. Hatta biz ÇOMÜ ile bir çalışma yaptık. ÇOMÜ’de bir tezle ilgili. Ben onlara inek, koyun, keçi sütünden irmikten helva yaptım. Köylerde irmik değil un kullanırlar mesela. Orada peynir helvasının dayanma gücünü ölçtüler, sonra diyabet hastaları için yapacaktık. Biga’ya taşındı o kişi ve iş yarım kaldı. Ben kendim yapmak istedim ama yapamadık. Belki ileride yapabiliriz. 
 
OLAY: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 
Kadir Yaşar: Müşterilerimizin bize olan ilgileri için çok teşekkür ederiz. İlgileri yoğun. Müşteri bir başka müşteriye söylüyor. Ve her geçen gün daha fazla artıyor ilgi. Bununda çabası içerisindeyiz. Gayemiz hep daha iyi olabilmek. Şehir dışından peynir helvası siparişi yapan müşterilerimiz oluyor, onlara kargoyla ulaşıyoruz. Telefonla bizi arıyorlar. Adreslerine teslim ediyoruz. Buzdolabına koyulmadan 10 gün süreyle peynir helvasını rahatlıkla yiyebilirsiniz. Dolapta olursa ya da dondurucuya atarsanız üç ay altı ay sonra bozulmadan kullanabiliriniz. Hatta dolaptan çıkarıp hafif ısıtırsanız bugünkü tazeliğinden daha da güzel oluyor.  
Paylaş