Çanakkale’de İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Kunt, deprem farkındalığı için çadırda kaldı

Çanakkale’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde İYİ Parti’nin Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, deprem riskine dikkat çekmek için ilginç bir eylem yaptı. Kunt, sosyal konutlar bölgesinde yaşayan vatandaşlar ile birlikte çadırlarda sabahladı.

1607

Kunt, deprem sorununun Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu belirterek, Çanakkale’nin de büyük bir problemle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kunt, “Bina yenileme değil, gerçek anlamda kentsel dönüşüme teşvik edeceğiz. Hemşehrilerimizin ekonomik sıkıntıları yüzünden riskli binalarda oturmaya mahkum olmalarına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Kunt, ayrıca kentsel dönüşüm hakkında çözüm önerileri ve projelerini de basınla paylaştı.

Farkındalık ateşi yaktı

Belediye meclisinde depremin, Çanakkale’nin en önemli sorunu olduğunu 2020 senesinden bu yana dile getirildiğini ifade eden Kunt, “Ama ne yazık ki konu buralara kadar ötelenmiş oldu. Çanakkale’nin bu en önemli sorununun simgeleşmiş hali Sosyal Konutlar. Sosyal Konutlar neredeyse 10 senedir kaderine terk edilmiş durumda, Çanakkale’nin diğer birçok binası gibi risk altında. Buradaki tüm vatandaşlarımızla çadırda sabahlayacağız. Deprem Çanakkale’nin olduğu gibi tüm Türkiye’nin sorunudur. Biz rakiplerimizin bu projeye parmak basmalarını istiyoruz. Biz bu sorunu çözmek için arkamda bulunan çadırı dünyanın neresine olursa olsun nereye gerekiyorsa oraya kurarız. Biz bugün Türkiye’nin deprem sorununa şehitler diyarından Çanakkale’den birazdan ateşi yakarak depreme dirençli kentler yaratmak, inşa etmek için elimizden geleni yapacağımızı söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Elinden geleni yapmak için söz verdi

Ülke genelindeki adaylara da çağrıda bulunan Kunt, “Türkiye’nin neresinde olursa olsun bu ateş yanmaya devam etsin, Türkiye’deki diğer adaylarımıza sesleniyorum; deprem bölgesi olan, vatandaşımızı ekonomik koşullar nedeniyle herhangi bir riski binanın altında oturmak zorunda bırakmaya bizim gönlümüz razı değildir, biz bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz, bugün yetkimiz yok ama 31 Mart akşamı itibari ile yetkiyi alır almaz bu sorun için elimizden ne geliyorsa yapmaya söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşımızın riskli binalarda oturmasına müsaade etmeyeceğiz”

Öncelik olarak riskli binaların hızla belirleneceğini aktaran Kunt, “5 bin 300 tane binada riskle ilgili ciddi sorunlar var, bunun somut örneği sosyal konutlar. Sosyal konutlar gibi olan binaları kent dönüşümüne sokmak zorundayız ama kent dönüşümü ada bazlı yapmak zorundayız, ada bazlıyı teşvik etmeliyiz, burada olduğu gibi şehrin diğer bölgelerinde de teşvik edeceğiz. Vatandaşımızın ekonomik koşullar nedeniyle riskli binalarında oturmasına müsaade etmeyeceğiz, bu konuyu ötelemeyeceğiz, biz gelirsek ama gelmezsek yapmayız düşüncesini reddediyoruz. Burada oturanlar benim komşum, vatandaşım. Ben gelirsem de gelmezsem de bu konuyu çözmeliyim demeliyiz.” dedi.

“Güçlendirme araştırmaları yaptık”

Çanakkale’de hiç konuşulmayan bir konuya da değinmek istediğini belirten Kunt, ”Sadece sosyal konutlar değil diğer konutlarda da güçlendirme yokmuş gibi yapıyoruz, Kahramanmaraş Depremi’nde gördük, güçlendirme önemli bir adım aynı zamanda maliyet açısından daha uygun, evet sosyal konutlar için geçerli olmayabilir ama diğer yerlerde yaklaşık yüzde 60 oranında birçok binayı kurtarabiliyoruz, güçlendirme ile ilgili araştırmalar yaptık. Biz bu işin bilimini bilmiyoruz ama iradesini ortaya koyacağız, çözmek isterseniz çözersiniz, biz topu oraya buraya atmak istemiyoruz, biz çözmek istiyoruz, o yüzden Türkiye’de bu işin uzmanı kim ise buraya davet edeceğiz” dedi.

Kunt, sabaha kadar çadırda kalarak, vatandaşlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi ve destek istedi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş