Çanakkale`de de TOMA`ya karşı durdular!

Taksim`de yaklaşık üç gün önce başlayan ve sosyal medyada hızla büyüyen "Duran Adam" eylemi Çanakkale`de de yapıldı. Eylem sürecinde ezber bozan duran adamlar, tepkilerini sessizce durarak gösteriyorlar.

849
Polisin Gezi Parkı `na müdahalesinin ardından pazar günü Taksim`e çıkışların engellenmesini protesto eden performans sanatçısı Erdem Gündüz, akşam saatlerinde Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başlamıştı. Bu "Duran Adam" bir süre sonra bir grup insanın benzer biçimde "durması"na yol açmış ve grubu polis dağıtmıştı. Bunun üzerine haber sitelerinde ve sosyal medyada fenomene dönüşen durma eylemi, Çanakkale`de de kendini gösterdi.
 
TOMA`ya karşı `dur`uş
Çanakkale`de önceki gece İl Emniyet Müdürlüğü tarafından GESTAŞ iskelesine konuşlandırılan Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı`na (TOMA) karşı duran dört kişi Çanakkale`deki eylemlerini gerçekleştirdiler. TOMA önünde sessizce, elleri ceplerinde duran vatandaşlar, polisin olaylar sırasındaki tutumunu protesto ettiler. Elleri cebinde veya kitap okuyarak gerçekleştirilen bu eylemde, karşı durulan konular için eller cebinde ve sessizce belli bir süre ayakta durulması gerekiyor. Gezi olaylarının fenomeni haline gelen eylemin giderek artacağı tahmin ediliyor. Bunun dışında Çanakkale`de, farklı alanlarda yine aynı eyleme rastlanıldı.
 
Performans sanatı nedir?
Gezi Parkı direnişinin sembollerinden biri olan durma eylemini lik kez yapan Erdem Gündüz bir performans sanatçısı. Performans sanatı, 1960`lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak gerçekleştirilen bir sanat biçimidir. Performans sanatı etkinlikleri bazen Happening, (teatral doğası olup senaryo dahilinde olmadan, doğaçlama yoluyla yapılan bir çeşit sanatsal etkinliktir) olarak da adlandırılır.
 
Sahne ve gösteri sanatları ile ortak yönler taşısa da, dans, müzik, tiyatro, sirk, jimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul edilir; tiyatro etkinliklerinden farklı olarak olaylar yansıtılmaz olayın kendisi sergilenir.
Paylaş