havadurum

Çanakkale'de Bitki Koruma Ürünleri Eğitimi ve bilgilendirme toplantısı

Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda "Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik" konulu bir eğitim ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

739

Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Zoom uygulaması üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, bakanlık temsilcileri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) toptancı ve bayileri ile İl/İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri katıldı.

Çanakkale’de 114 bayi var

Türkarslan yaptığı açılış konuşmasında; Çanakkale’de 70'i özel, 44'ü ise Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi tüzel kuruluş olmak üzere toplam 114 Bitki Koruma Ürünü bayisi olduğunu söyledi.

"Atıkların çevreye rastgele dağılması büyük bir sorun"

Türkarslan; “Ekolojik koşullar ve zararlı popülasyonlarındaki değişimlere bağlı olarak pestisit kullanımlarında yıllara göre değişimler yaşanıyor. Bitki Koruma Ürünü kullanımının çevre kirliliği problemini de beraberinde getiriyor. Özellikle Bitki Koruma Ürünü ambalaj atıklarının çevreye rastgele dağılması büyük bir sorun teşkil ediyor. Zirai Ambalaj Atıklarının toplanma sorununun önüne geçmek için, 2018 yılından itibaren bugüne kadar çalışmalar yapılarak, Zirai ambalaj atıklarının toplanması için Geri Dönüşüm ve Bertarafı Projesi kapsamında çöp konteynerleri alındı. Bu konteynerlerin özellikle zirai ilaç kullanımının yoğun olduğu sebze ve meyve üreticisi köy muhtarlıklarına teslimatı yapıldı. Çevreye başı boş atılan ambalajlar bu sayede usulüne göre toplanması sağlanarak, bu atıkların imhası için bertaraf tesisine teslim sürecine kadar müdürlüğümüz süreci yakından takip ediyor” dedi.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak ise; bitki koruma faaliyetlerinin öneminden bahsederek zirai mücadelede kimyasal mücadelenin son seçenek olduğunu, önceliğin kültürel önlemler, mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinde olması gerektiğini vurguladı. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığında Çalışma Grup Sorumlusu Ümit Uğur Bahçe; Bitki Koruma Ürünlerinin satış usulleri hakkında bilgi vererek uyulması gereken kurallara değindi.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş