havadurum

Çanakkale'de Aile Yapısı Değişiyor: Tek Kişilik Hanehalkları Öne Çıkıyor!

Türkiye’de ortalama hanehalkı büyüklüğü küçülüyor, geniş aile oranı düşüyor. 

563

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan "İstatistiklerle Aile 2023" bültenine göre, Türkiye'de aile yapıları önemli değişimler yaşıyor. 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, 2023 yılında 3,14 kişiye düşerek son 15 yılda önemli bir küçülme gösterdi. Bu küçülmede en önemli etkenlerden biri ise tek kişilik hanehalklarının artması.

Tek Kişilik Hanehalkları Çanakkale'de Yoğunlaşıyor

TÜİK verilerine göre, tek kişilik hanehalklarının oranının en yüksek olduğu il yüzde 26,0 ile Çanakkale oldu. Bu oran Türkiye ortalamasının da oldukça üzerinde. Çanakkale'yi yüzde 25,3 ile İzmir ve yüzde 24,8 ile İstanbul takip ediyor.

Geniş Aile Yapısı Azalıyor

Geniş aile olarak adlandırılan ve en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının oranı da son yıllarda azalma eğiliminde. 2023 yılında Türkiye ortalaması yüzde 13,2 olan geniş aile oranı, Çanakkale'de yüzde 9,9 ile en düşük seviyelerinde. Bu oranla birlikte Çanakkale, geniş aile oranının en düşük olduğu üçüncü il konumunda. Geniş ailenin en yaygın olduğu iller ise yüzde 20,2 ile Hakkari, yüzde 18,9 ile Batman ve yüzde 17,5 ile Bartın.

Çanakkale Nüfus Yapısı Değişime Uğruyor

Ortalama hanehalkı büyüklüğünün küçülmesi ve geniş aile oranlarının düşmesi, Çanakkale'deki nüfus yapısının değişime uğradığını gösteriyor. Bu değişimin altında yatan sebepler ise artan eğitim seviyesi, iş imkanlarının çeşitlenmesi ve yaşam tarzındaki dönüşümler olarak sıralanabilir.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş