Çanakkale bonzaiye savaş açtı

Çanakkale Tabip Odası, gençler için büyük bir tehlike haline gelen ve `bonzai` diye bilinen uyuşturucunun yarattığı tehlikeye dikkat çekmek amacıyla “Bir Tutum Zehir` isimli film hazırlattı. Yönetmen Erkan Özcan tarafından çekilen kısa film dün düzenlenen toplantıda kamuoyuna izletildi. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hülya Görgün; "Sentetik kannabinodiler diğer adıyla bonzai ve türevleri sağlığa zararlıdır, birçok ciddi bedensel ve ruhsal bozukluğa neden olabilmekte, yaşamı tehdit edici durumlar ortaya çıkmaktadır. Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu mümkünse maddeyle hiç karşılaşmamaktır" dedi.

859
 
 
Çanakkale Tabip Odası`nda düzenlenen basın toplantısında konuşan ÇTO Başkanı Dr. Hülya Görgün; "Günümüzde adını, genç ölümlerin nedeni ve yapılan operasyonlarda ele geçirilen madde olarak duyduğumuz Bonzai; kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşan , esrara benzer etkilere neden olan sentetik bir psikoaktif maddedir. Kullananlar Bonzainin değişik bitkilerden elde edilen doğal bir madde olduğu şeklinde yanlış bir bilgiye inanmaktadır. dozaj ve içerik açısından yapıları tam olarak bilinmeyen bu maddelerin giderek artan kullanım yaygınlığı son zamanlarda çok sayıda kişinin sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Uzun süre internet ortamında satışı yapılan, yüksek bağımlılık potansiyeli olan ve hiçbir tıbbi yararı olmayan bu maddeler Türkiye’de emniyet tarafından ilk olarak 2010 yılının Mayıs ayında tespit edilmiş ve 2011 yılında yasadışı maddeler sınıfına alınmış ve alınması, satılması, kullanılması ve bulundurulması suç kapsamında değerlendirilmeye başlanmıştır" dedi.
 
 
"Bonzai kullanımı hızla artmıştır"
"Ülkemizde 2009 yılından itibaren büyük kentlerde görülmeye başlayan Bonzai kullanımı, hızla artmıştır" diyen Görgün; "Kullanım yaşı 18-30 yaşlar arasında iken 13-14 yaş grubuna kadar düşmüştür. Ergenlerin madde kullanımı daha çok bir arada gerçekleştirdikleri bir davranıştır. Bu sadece kültürel olarak şekillenen veya sosyal olarak kontrol edilen bir davranış değil neredeyse tamamen bir grup davranışı olarak ortaya çıkmaktadır. Akran etkisi tüm maddelerin kullanımında olduğu gibi bonzai kullanımında da önemli bir etkiye sahiptir. Gençlerin maddeyi ilk kez denemesi sıklıkla merak etme, hayır diyememe, arkadaş grubu içinde kabul görme ve en önemlisi zararları ve etkileri hakkında doğru bilgi sahibi olmamaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Maddenin ilk kullanımından sonra çok çeşitli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler saniyeler, dakikalar içinde oluşabilmektedir ve hem fiziksel hem de psikolojik etkileri içermektedir.. Duygu-durumda yükselme, uyarılmışlık hali, rahatlama, bazı kişilerde korku, kaygı, panik hali, algıda değişiklikler, gerçek dışı yaşantılar görülebilir. Maddenin etkisi çoğunlukla 3-4 saat içinde kaybolur bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Sonrasında çökkünlük, sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk gibi günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen belirtiler ortaya çıkar ve kişi yeniden başlangıçtaki etkiyi elde etmek için madde kullanımı tekrarlar ve süreç içinde bağımlılık dediğimiz “beyin hastalığı” gelişir. Bonzainin yaşamı tehdit eden ciddi fiziksel etkileri olduğu da bilinmektedir. Solunum ve kalp damar sistemi üzerine olan etkileri, çarpıntı, ritim bozukluğu, göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir .Akut böbrek yetmezliği gibi diğer sitemlerin etkilendiği olgular, ani ölüm ve kalp krizi sonucu yaşamını kaybeden vakalar bildirilmektedir. Ancak, tüm diğer bağımlılıklarda olduğu gibi bu durumda tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavisi kişide ortaya çıkan belirtilere özgüdür, temelde yaşam ve davranış değişikliklerini içerir" şeklinde konuştu.
 
"Amacımız daha fazla kişiye ulaşmak"
Gençlerin ve ailelerinin bağımlılık yapıcı maddeler konusunda doğru ve etkili bir şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan çeşitli kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde olacak proje çalışmaları hazırlandığını kaydeden Görgün, ÇTO olarak Yönetmen Erkan Özcan’a bonzai ile ilgili kısa film çektirdiklerini ve buradaki amaçlarının daha fazla kişiye ulaşmanın yanı sıra doğru bilgiyi paylaşmak olduğuna dikkat çekti. Görgün şu şekilde konuştu: "Özetle, Sentetik kannabinodiler diğer adıyla bonzai ve türevleri sağlığa zararlıdır, birçok ciddi bedensel ve ruhsal bozukluğa neden olabilmekte, yaşamı tehdit edici durumlar ortaya çıkmaktadır. Önemli olan tek tek kişilerin ve sonuç olarak toplumun sağlığına da zarar veren bu maddeden korunmaktır. Çocukların ve gençlerin arkadaş çevresinin tanınması, gençlerle iletişim kurulması, ailelere eğitim verilmesi, bu konuda okullarda doğru, düzenli bilgilendirmelerin yapılması; madde kullanımı ve bağımlılıklardan korunmayı sağlayacaktır. Bunun için de kamu kurumlarının, ailelerin ve gençlerin bu konunun uzmanları tarafından doğru ve etkili bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir. Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu mümkünse maddeyle hiç karşılaşmamaktır. Bu kadar önemli ve hassas bir konu üzerinde Çanakkale Tabip Odası (ÇTO) olarak halkın sağlığını korumak ve önleyici tedbirler almak konusunda kamusal sorumluluk hissedilmektedir. Bu nedenle de öncellikle gençlerin ve ailelerinin bağımlılık yapıcı maddeler konusunda doğru ve etkili bir şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan çeşitli kamu kuruluşlarıyla işbirliği içinde olacak proje çalışmaları hazırlanmaktadır. Bu bağlamda Çanakkale Tabip Odası tarafından Yönetmen Erkan Özcan’dan kısa bir filim çekmesi istendi, amacımız daha fazla kişiye ulaşmak ve doğru bilgiyi paylaşmaktı. Odamız adına, kamu yararına, eğitim amaçlı “Bir Tutam Zehir” isimli bu filmin çekimi kısa bir süre önce gerçekleşti."
 
Özcan; "Toplumumuz ve geleceğimiz adına büyük tehlike arz ediyor"
Kısa filmi çeken Yönetmen Erkan Özcan ise; hızla kullanımı artan bonzainin toplum ve gelecek adına büyük tehlike arz ettiğini belirterek; "Günümüz Türkiye’sinde madde bağımlılığı kullanım seviyesi artık ilkokul yaşlarına kadar inmiştir. Hiç şüphe yok ki; bu durum toplumumuz ve geleceğimiz adına büyük tehlike arz etmektedir. Bu illetin özellikle bizim gibi gençlere verdiği, yok edilmez zararların gün geçtikçe büyümesi içten bile değil. Yaşanacak çok güzel şeyler varken bu yolda tükenen nice hayatlar
hepimizin ortak sorunudur. Duyarlı her bireyin bir şeyleri değiştirebilme yetisi olduğuna inanarak yola çıktık ve bir etki uyandırabilme güdüsüyle bu projeyi geliştirdik. Sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiğimiz bu kısa filmde sadece gençleri uyarabilmeyi hedeflemedik. Anne ve babalarında kendi paylarına düşen görevleri hatırlayacaklarını umut ediyoruz. Bu projemizi hayata geçirmek için bizden desteklerini esirgemeyen herkese kendim ve ekibim adına teşekkür ediyorum. Yakında Kültür Bakanlığı destekli Çanakkale’mizin tarihinden oldukça ilgi çekici bir bölüm içeren Çanakkale savaşında Savaşmış ve savaşı bütün gerçekliği ile resmetmiş ressam askerleri anlatan bir uzun metraj belgesel projemiz var. Çanakkale’nin kalkınmasında önemli payı bulunan herkesten, bizim gibi bu işlere gönül vermiş ve insanlara yararlı bir şeyler üretmeye çalışan gençlere destek olmalarını bekliyorum" dedi. Basın toplantısına Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Kepez Belediye Başkan Danışmanı Adnan Köse ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Paylaş