havadurum

Çanakkale Boğazı 28. kez yüzülerek geçilecek

Çanakkale Rotary Kulübü tarafından her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl 28.`si düzenlecek olan Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması`nın ana sponsorluğunu Çanakkale Belediyesi üstleniyor. Bu yıl 380 yerli 233 yabancı olmak üzere 613 yüzücünün katılacağı yarışma için tüm hazırlıklar sürüyor.

684
Hülya Acar başkanlığındaki Rotary Kulübü, Eceabat İskelesi ile Çimenlik Kalesi arasında yapılacak 3,5 millik Çanakkale Boğazı`nı yüzerek geçme yarışının sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma temposu içine girdi. Çanakkale Rotary Kulubü`nün organize ettiği 28`nci Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışması için düzenlenen toplantıda konuşan Çanakkale Rotary Kulübü Başkanı Hülya Acar; "Çanakkale Rotary Kulübü`müzün toplum hizmetleri arasında yer alan Çanakkale`nin mavi sularında ve mitolojik ortamda 28 yıldır sürdürdüğümüz geleneksel yarışmamız ilk kez 1986-87 yıllarında dönem başkanımız Rtn. Özer Öner`in değerli katkıları ile ortaya çıkmıştır. İlhamını Çanakkale Boğazı`nda yaşanmış bir antik çağ hikayesinden alan yarışmamız, Hero ve Leandr`ın kavuşmasını temsil etmekte ve her yıl 30 Ağustos tarihinde yapılmaktadır. İlk olarak 1986 yılında yapılan yarışmamız, sadece 1999 yılında yaşadığımız 17 Ağustos depremi dolayısıyla iptal edilmiş olup, o yıl yarışmamız bütçesine ayrılan miktar Kocaeli`nde yapımı gerçekleştirilen Rotary Kocaeli Hastanesi`ne bağışlanmıştır" dedi.
 
 
"Yarışmamız uluslararası olma özelliğini kazanmıştır"
Yarışmanın ilk yapıldığı tarihten bu yana giderek geliştiğini, büyüdüğünü ve uluslararası olma özelliği kazandığını ifade eden Acar, yarışma için öngörülen sürenin 90 dakika olduğuna dikkat çekti. Acar; "Yarışmamız parkuru; Avrupa yakasındaki Eceabat kumsalı ile Asya yakasındaki üç buçuk deniz mili (6 bin 482 metre) mesafedir. Yarışmamız için öngörülen süre 90 dakikadır. Yarışmamız, Çanakkale Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımızın destekleri, kulübümüz üyeleri, eşleri, rotaract ve interact kulüp üyelerimizin görev alarak çabaları, sponsor firmalarımızın katkıları ile sürmektedir. Yarışmamız ilk yapıldığı tarihten bu yana giderek gelişmiş, büyümüş ve uluslararası olma özelliğini kazanmıştır. 30 Ağustos 2014 tarihinde yarışmamızın 28`incisi gerçekleştireceğimiz bugünde 30 Ağustos Zafer Bayramı`nı hep birlikte kutlayacağız" diye konuştu.
 
"Kulüp olarak onurluyuz"
Böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı Çanakkale Rotary Kulübü olarak onur ve mutluluk duyduklarını kaydeden Acar şu şekilde konuştu: "Türkiye`nin ikinci Boğaz yarışması olan ve tarihsel yapısı gereği etkileyici bir parkurda katılımlarıyla ve destekleri ile bugüne kadar bizi yalnız bırakmayan Çanakkale Valiliğimiz, Çanakkale Belediye Başkanlığımız, Boğaz ve Garnizon Komutanlığımız, Eceabat Belediye Başkanlığımız, Emniyet Müdürlüğümüz, İl Dernekler Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz ve sponsor firmalarımıza, Çanakkale halkına, tüm yarışmacı arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, böylesine anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı Çanakkale Rotary Kulübü olarak onur ve mutluluk duyuyoruz."
 
Yarışma iptal olacak mı?
30 Ağustos günü fırtınanın etkili olması halinde yarışmanın yüzücüler açısından hayati risk taşıması nedeniyle iptal olabileceğini kaydeden Acar; "Meteorolojiyi çok yakından takip ediyoruz. Çanakkale Boğazı çok riskli bir bölge. Şiddetli bir rüzgar söz konusu. Bu güne kadar yarışma hiç iptal olmadı. Sadece 1999 tarihindeki Kocaeli depremi sebebiyle yarışma iptal edilmişti. O sene de katılımcılara ayrılan bütçeyi Kocaeli Rotary Hastanesi`ne bağış yapılmıştı. Bu güne kadar çok şiddetli havada yüzülmüş ama bu sene ki şiddet ölçüsü iptal ettirme yoksa ettirmez mi? Konusunda bir bilgi veremiyorum. Ancak şu an için risk görülmüyor. Gerçekten hayati risk olursa ne gerekiyorsa yapılır. Ya da B planı yoluna gideceğiz. En azından buraya gelen konuklara boğazı yüzerek geçirtmeyeceğiz ama bir şekilde bir yerlerde yüzdürmeye çalışacağız. Bu konu ile ilgili B planımız var. İnşallah o noktaya gelmez. Çünkü gelenlerin gerçekten çok önemsediği bir yarışma. Yüzücüler için hayati risk açısından hava durumu nedeniyle bir endişe olunması durumunda yarışma derhal iptal edilecektir" dedi.
 
"Teknelerle kortej geçişi yapılacak"
Bütün kurumların teknelerinin de dahil olduğu yaklaşık 100 tekne ile bir kortej geçişi yapılacağını vurgulayan Acar, önümüzdeki yıllarda da bu kortej geçişinin geleneksel hale getirileceğinin altını çizerek şu şekilde konuştu: "Rotary Kulübü olarak yarışmanın önderliğini yapıyoruz ama Çanakkale`de bizi destekleyen 21 tane kurum var. Her kurumun temsilcileri yapılan her koordinasyon toplantılarına katılıyorlar. Burada herkesin çok ciddi görevleri var. En ince ayrıntılarına ve detayına kadar inceleniyor. Gerçekten bu bir ekip işi. Çanakkale`nin tüm kurumlarının da içinde olduğu bir yarışma. Yarışın sonunda hava koşulları da müsaade ederse bütün kurumların tekneleri de dahil yaklaşık 100 tekne ile bir kortej geçişi yapacağız. Bundan sonra da bunu geleneksel hale getireceğiz. Bütün herkesin bir yıldır bu yarışmada çok emeği var."
Paylaş